İşçilere verilen elbise ücret Alına bilinirmi alınabilir mi?

İşverenler; yasalar, toplu veya bireysel iş sözleşmeleri veya kendi istekleri doğrultusunda işçilere iş elbisesi veya giyim yardımı adı altında çeşitli giyim eşyaları (takım elbise, ayakkabı, bot, çizme, tulum, önlük, palto, yağmurluk vb. Demirbaş olarak verilen giyim eşyası ) vermektedirler. İşveren hiçbir kesin şekilde işçilerden ücret isteyemez.

İşçilere verilen elbise ücret Alına bilinirmi alınabilir  mi?
  • 20 Eylül 2017, Çarşamba 18:49

            İşverenlerin işçilerine verdikleri bu giyim eşyalarını satın aldıkları firmalara ödedikleri bedelleri bu firmaların 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereğince faturalarına dayanarak gider hesaplarına kaydetmekte ve bu faturalardaki katma değer vergilerini de indirim konusu yapmaktadırlar. Bu konuda herhangi bir sorun bulunmamaktadır.      

       İşçilere işin gereği demirbaş olarak verilen ve işçilerin işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyası 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 27/2.maddesi uyarınca gelir vergisinden istisnadır. Bunların işçilere verilmesi sırasında herhangi bir vergi kesintisi yapılmaması gerekir. Bu kapsamdaki giyim eşyasının sadece işyerinde giyilecek diye bir koşula bağlı olmaması gerekir kanısındayım. Örnek: Bir güvenlik görevlisine verilen üniformanın işyeri dışında da giyilmesi ya da bu kıyafetle dışarıda dolaşması istisnaya engel olmaz. İşçinin işyerinde çalışmaya devam ettiği sürece giymesi ve işten ayrılma durumunda bunları işverene teslim etmesi yeterlidir. Bu hususta işverenleri işçilerde elbise parası kesilmesi yasa dışıdır. Şayet işverenleri işçilerde elbise parası kesmesi durum işçiler 4440189 şikâyet etmeleri gerekmektedir. Elbise parasın kestiğini, fatura vermediklerini beyan etmesi ve ALO 170e şikayette bulunularak yapılmalıdır. Burada benden iş elbise ücreti kesildiğini, işyerinde teftiş yapılmasını, idari ceza uygulamasını talep ediyorum şeklinde şikayet ediniz. Şikâyet etmeniz durumunda firmalar ağır cezalar alabilirler. İŞKUR şikâyetlerinizi mutlaka “ben teftiş ve idari ceza uygulamasının talep ediyorum” şeklinde olmalı ve tüm şikâyetlerinizi mutlaka belirtiniz

Abdurrahmna KONYAR

İş ve Sosyal Güvenlik

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık