İşçiler için Yıllık İzin Talep Dilekçesi
İŞÇİ, İŞVEREN NASIL HAREKET ETMESİ GEREKİYOR Yıllardır yıllık izin ile ilgili işçi ve işveren arasında zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Ancak bununla ilişkin iş kanununda düzenleme olduğu gibi detaylı bir şekilde de yıllık ücretli izin yönetmeliği de hala yürürlüktedir. Ancak kimse ne okuyor, okuyan da yazıyı farklı şekilde yorumluyor.

İŞÇİLER İÇİN YILLIK İZİN UYGULAMALARI NASIL OLUR?
Yıllık izine ilişkin yönetmelik gereğince de işveren işçinin taleplerini dikkate alması gerekiyor. İşçi de bu talebini en az 1 ay önceden işyerine yazılı olarak hazırladığımız örnek dilekçeyi işverene bildirmesi gerekiyor. Bildirim yaparken kesinlikle işçinin talebini ilettiğine ilişkin bir delil olması lazım.
Tavsiyemiz, işçi mail olarak göndermesini ya da dilekçesini işveren vekili yani işveren adına hareket eden kişiye teslime dereken dilekçenin bir nüshasını işçinin elinde olacak şekilde işçi ve işveren vekilinin teslim aldığına dair elinde yazılı evrak olması gerekiyor.
İşverenin kendi sistem üzerinden yıllık izine ilişkin bir uygulaması varsa mutlaka işçi yine burada talebini iletirken ekran görüntüleri, ekran çıktısı işçinin elinde olması gerekiyor.
Çünkü sonrasında işveren sistemde bunu rahat bir şekilde silebilir. Dürüst olan, hile hurda düşünmeyen, işveren; işçinin dilekçesini teslim alır, teslim aldığına dair bir nüshasını da işçiye verir.
İşçinin talebini kabul etmeyen işveren ya da ortak bir noktada buluşmuyorlarsa işveren tek taraflı olarak işçiye ‘Seni yıllık izine çıkartıyorum, yarın işe gelme.’ Dediği zaman ise burada işçi yıllık ücretli izin formuna imza atmayıp direkt olarak yıllık izine çıkabilir. Ancak evrakta işçinin imzası olmadığı için işçi yıllık izin kullanmamış olur. Şayet işveren işçinin talebini dikkate almıyorsa işçi de bu kozu kullanabilir.
İleride işçinin işten tazminat alıp çıkmaya karar verdiği zamanda kesinlikle yukarıda yazdığımız gibi bizim örnek dilekçemizi yazıp işverene vermesi mail atarak ya da talebini görecek şekilde WhatsApp’tan atarak elinde delil olacak şekilde yapması gerekiyor.
İşçi tek taraflı olarak ‘Ben yıllık izine çıkıyorum, yarın işe gelmiyorum.’ Deme hakkına sahip değildir. İşçi burada talebini işverene talebini iletir. İşveren burada işçiye ‘Sen şu tarihler arasında yıllık ücretli izindesin.’ Kendisine yazılı veya mesaj yoluyla söylemedikçe burada işçi kendi kafasına göre ‘Ben yıllık izin talep ettim çıkıyorum.’ Deme hakkı yoktur.
Burada işçi talep eder, işveren talebi onaylaması durumunda yıllık izin artık onaylanmış olur. Çünkü talebinin kabul mu ret mi bunu işvereninin bildirmesi gerekiyor.
581-GÜVENLİK KORUMA-İŞ SENDİKASI ÜYELİK BAŞVURUSU
Daha fazla bilgi için işçi ve işverenlerin Resmî Gazete Tarihi:03.03.2004 Resmî Gazete Sayısı:25391 Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne bakarak tüm detaylar burada açıktır. Eğer ki işçi yıllık izine çıktığı zaman yol izni, maaşını ona peşin olarak vermiyorsa işçi burada tazminat hakkını alabilir. Tazminat hakkı için bizimle iletişime geçerek gerekli yasal işlemleri başlatırız.
İŞÇİLER İÇİN YILLIK İZİN TALEP DİLEKÇESİ
……………………………… A.Ş Müdürlüğüne
…/…./ 2025
Konu : Yılık izin kullanma talebi
Ben …/…./ 22019 Tarihinden beri şirkete …….….. görevlisi olarak çalışmaktayım 4857 Sayılı yasanın 53 üncü maddesine ve Yıllık ücretli izin yönetmeliği gerecince ….../…./ 2025- …./..…/ 2025 tarihleri arasında hak etmiş olduğum yıllık izin kullanmak istiyorum.
Ayrıca tarafıma yol izin ve hak etmiş olduğum ücretlerimi tarafıma ödenmesin talep ediyorum Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Ad-Soyad
Abdurrahman KONYAR
İş hukuk İşçi Hakları
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!