PETKİM’de daha esnek çalışma hayata geçirildi

PETKİM işçilerinin görev ve vardiya değişikliğine dair eylemleri, işverenle yapılan görüşmenin ardından son buldu.

PETKİM’de daha esnek çalışma hayata geçirildi
  • 28 Ekim 2021, Perşembe 11:23

Socar Holdinge ait PETKİM’de esnek çalışmayı yerleştirme çabası sürüyor. Socar Holding pandemi sürecinde kapanma dönemi biter bitmez “İşte yenilik” adıyla hibrit ve daha esnek esnek çalışma modeline geçeceklerini duyurmuştu.

Pandemi dönemi boyunca birçok çalışma süresi deneme fırsatı bulan şirket, formen yardımcılarını ve bakım gruplarını gündüz vardiyasına çekme kararını uygulamaya başladı.

Petrol-İş’in örgütlü olduğu işyerinde, sendika ile masaya oturmadan esnek çalışma dayatan yönetimin tutumunu 5 gün süren eylemle karşılayan işçiler, dayatmaya karşı çıkmıştı. Eylemlerin dördüncü gününde işveren ve Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube yönetimi masaya oturarak anlaşmaya vardı.

İŞVEREN VE SENDİKA ANLAŞTI

İşveren yetkilileri ve sendika arasında geçen görüşmede, formen yardımcılarının unvanlarının yükseltilerek gündüz vardiyasına geçirilmesine ve kendi ünitelerinde çalışmasına, formen olarak görevlerine devam edecek işçilerin maddi hak kayıplarının giderilmesi için bakım primlerinin yüzde 12’den yüzde 17’ye yükseltilmesine karar verildi.

Vardiya primlerinden doğan hak kayıpları iki sene boyunca 6 aylık takviye ödemelerle giderilecek. Primler hakkında ayrıntılı düzenleme ise gelecek sözleşme görüşmelerine bırakıldı.

Bakım grupları statik ve dinamik olmak üzere ikiye alınması hakkında görev çerçevesinin çizilmesi netleştirilirken, dinamik grubundaki işçiler merkez atölyeye toplanacak. Bakımcıların vardiya primlerinin daha önce yüzde 24’e çekildiği ve sözleşmede yeniden görüşüleceği bildirildi.

 

"TALEPLERİMİZ TAM ANLAMIYLA KARŞILANMADI"

Sendika yönetiminin görüşme sonrası eylemlere son verdiğini açıklaması üzerine işçilerin bir kısmı taleplerinin tam anlamıyla karşılanmadığı ve eylemlere son vermenin doğru olmadığı yönünde itiraz etti. Dinamikte görevli bakımcılar, merkez atölyeye geçmeleri durumunda iş yüklerinin artacağını ifade etti. 2022 yılının sonuna kadar seyyanen ödeme alacaklarını geri kalan sürecin ise sözleşme görüşmelerine bırakılacağını eleştiren işçiler, işverenin sözüne güvenmediklerini söyledi.

 

"BU ŞEKİLDE ÇALIŞMAK İŞ GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATAR"

Formen yardımcılarının gündüze alınmasıyla tehlikenin devam ettiğini dile getiren bir işçi, “Bunun devamında işveren gündüzde bu kadar elemanın fazla olduğunu söyleyerek bir kısım formeni panele, bir kısmını da sahaya alıp buradaki eksiği yeni işçi almak yerine içeriden tamamlama yoluna gidebilir. Formen, panelci ve sahacının ücretleri farklı, bu sefer ‘Ücret farkı eşitlenene kadar size zam yok’ diyebilir. Daha da önemlisi bu çalışma şekli prosesi tehlikeye atmak ve iş kazalarının artması demek” dedi.Bir başka işçi de PETKİM’deki fabrikaların 7/24 çalıştığını hatırlatarak, gecede tek formen bırakmanın iş güvenliğini tehlikeye atacağını ifade etti.

 

"SAYININ DÜŞÜRÜLMESİ İŞ KAZASINA DAVETİYEDİR"

Socar Holdingin pandemi sonrasında yeni çalışma biçimi dayatması ve esnek çalışmanın işyerinde uygulama haline gelmesini bir işçi şöyle aktarıyor:“Socar’ın norm kadro sayısını düşürmesi ve minimum sayıyı aşağı çekmesi, gece vardiyasında bakımcıya ihtiyaç olmadığı yönündeki bakış açısı baştan yanlış. Pandemide bir şeyleri kafaya koymuş, bu konuların pazarlık meselesi olması yanlış. Ofis çalışanlarında yaptığı eksiltmeyi burada yapamazsın, ofis gibi değil saha. Üstelik bugün bakımcılarla ilgili tartışılan bu konu yarın panelciler veya diğerlerinde de tartışmaya çalışacaktır. Bir şeyleri ölçtüğünü söylüyor ve gece bakımcılara gerek olmadığı sonucu çıkardığını anlatıyor. Bu konu itfaiye gibi, her saniye yangın çıkacak diye bir şey yok ama yangın çıktığında hazır olması gerekir. Gerek yok diye sayıyı düşürmesi demek işlere yetişememe, dikkatsizlik ve iş kazasına davetiye demek.”

"BAKIMCILAR TAŞERON ÇALIŞMA SİSTEMİNE UYDURULMAK İSTENİYOR"

İşverenin, bakımcıların çalışmasını taşeronların çalışmasına uydurmak istediğini belirten işçi, “Taşeronlar 08-17 veya 08-20 arası çalışıyor. Bakımcıların çalışmasını da buna uydurmaya çalışıyor. PETKİM işçisi için 12 saat çalışma pandemiyle hayata geçirilen bir şey oldu. Ya 8 saat ya da mesaiye kalınacaksa 16 saate kalırdık. Ama 3 saat çalıştırarak hem daha az mesai ücreti hem de daha fazla çalışma getirdi. Bu da taşeron çalışma biçiminin bizim için de uygulanması demek oluyor” şeklinde konuştu.

"GENEL MERKEZ MÜCADELE KONUSUNDA PASİF KALIYOR"

Formen yardımcılarının gündüze çekilmek istemesini de iş iznini veren personel sayısında artış sağlamak için olduğuna değinen işçi, “Bakımı gündüze çekmek için de ona iş izni veren formen yardımcılarının unvanı arttırıldı. Bu fabrikada büyük bir dönüşüm ve bunu para meselesine indirgemek hepimiz için hata. Şube, formen yardımcıları ve bakımcılarla öncesinde ve sonrasında toplantı yaparak kararı aldı diyebilirim. Ama tam doğru karar diyemem. Sadece şube değil genel merkezin de arkamızda durması lazım ama genel merkez haklarımız konusunda ve mücadele konusunda oldukça pasif kalıyor” dedi.

"TIKANMIŞ BİR SÜRECİ DEVRALDIK"

Petrol-İş Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Coşkun Tiktaş, “Biz sendikayı dikkate almadan adım atmaya çalışan işverenin tutumuna dair bir eylemlilik gerçekleştirdik. Bakım gruplarıyla ve formen yardımcılarının görev değişikliklerine dair görüşmeler geçmiş sendika yönetimiyle birlikte bir yıldır görüşülüyor. Açıkçası tıkanmış bir süreci devraldık. Çözümü noktasında ise belli oranda kazanımlar elde ettik” dedi.

Gündüze geçirilen formen yardımcılarının maddi kayıplarını gidermek adına primlerin yüzde 17 artırılmasının olumlu bir sonuç olduğunu dile getiren Tiktaş, “Maddi kayıplar büyük oranda giderildi. Sözleşme sürecinde taleplerimiz devam edecek. Bu konuda her ne kadar işveren söz vermiş olsa da sözünü tutmaması durumunda tavrımız bugünden bellidir. Ayrıca formen yapılarak gündüz vardiyasına geçirilen arkadaşlarımız kendi ünitelerinde görevli olacaklar. Eksik personellerin tamamlanmasına ilişkin talebimizi kabul eden işveren peyderpey bu eksiklerin tamamlanacağı yönünde söz verdi. Bakım gruplarındaki arkadaşlarımızın görev tanımları da netleşmiş oldu ve acil durumlar için her vardiyada dört bakımcı bulundurulacağı belirlendi” diye konuştu

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık