HES Kodu oyunu. İşte güvenliği böyle kandırıyorlar

Korona virüse karşı uygulanan HES Kodu uygulamasında pozitif veya temaslı kişilerin negatif tanıdıklarının HES Koduyla mekanlara girmesi toplum sağlığını tehlikeye atıyor.

HES Kodu oyunu. İşte güvenliği böyle kandırıyorlar
  • 09 Nisan 2021, Cuma 11:59

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, Türkiye'de günlük korona virüs hasta sayısı 50 bine dayanırken, salgının son dönemdeki hızlı tırmanışında “HES kodu uyanıklarının” etkisi olduğu belirtiliyor. Zira, HES kodu kontrolü yapıldığı için korona pozitif ya da temaslı hiç kimsenin giremediğini sandığımız pek çok yere aslında herhangi bir negatif kişinin HES kodunun ekran görüntüsünü göstererek girmek mümkün…

Korona virüs önlemleri çerçevesinde kafelerden kamu kurumlarına ve AVM'lere her yere HES kodu zorunluluğu getirildi. Ancak güvenlik görevlileri girişte kodu kontrol ederken, o kodun, telefon ekranını gösteren kişiye ait olup olmadığını kontrol etmiyor. Bundan faydalanan birçok korona pozitif kişi, negatif bir tanıdığının HES kodu ekran görüntüsü ile istediği yere girip çıkabiliyor.

Beyhan’ın konuştuğu bir kafe çalışanı pandemi koşullarında zaten çok az sayıda elemanla işleri yürütmeye çalıştıklarını, HES kontrolünün ciddi bir vakit aldığını belirterek, “Çoğu müşterimiz HES kodunu ekran görüntüsü olarak gösteriyor. Sistemden açtırıp bakacak, o kod o kişiye mi ait diye kimlik kontrolü yapacak zaman yok, O kodu kontrol ediyor geçiyoruz” diye konuştu. Bazı özel güvenlik firmaları ise son dönemde düzenlenen özel davetlerde davetlilere, ‘ekran görüntüsü ile değil HES uygulaması üzerinden kod kontrolü yapılacağına' dair özel uyarılar yapmaya başladı.

BİR ERKEĞİN ADI YAZILI HES KODU İLE AVM'YE NASIL GİRDİM?
Beyhan bu numarayı ise şöyle uyguladı: Durumun vahametini ortaya koyabilmek üzere bir erkeğe ait olan ve üzerinde erkek isminin yazılı olduğu HES kodu ekran görüntüsü ile İstanbul'un göbeğinde, Şişli'de bir AVM'ye girdim. Kapıdaki güvenlik görevlisi kodu okuttu ve kod risksiz göründüğü için geçmeme izin verdi. Herhangi bir isim kontrolü yapmayı bırakın güvenlik görevlisi HES kodu ekran görüntüsündeki kodun üzerinde yazan ismin erkek ismi olduğuna bile dikkat edemedi. Durum vatandaşlar açısından vahim, HES kontrolü yapıldığı için korona pozitif bir kişinin giremeyeceğini sandığınız her yerde korona pozitif insanlar bu yöntemle dolaşıyor olabilir.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık