Bir bakanlık 2'ye bölünecek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geri geliyor

Ak Parti'nin Kızılcahamam kampından edinilen kulis bilgilerine göre, Cumhrubaşkanı Erdoğan'ın bir kadın bakanlığı kurmamız gerekecek dediği belirtildi İŞÇİLERİ İLGİLENDİREN BAKANLIKLAR

Bir bakanlık 2'ye bölünecek  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geri geliyor
  • 24 Haziran 2020, Çarşamba 9:50

BÖLÜNECEK BAKANLIKLAR Gelinen noktada bazı bakanlıkların iş yükünün çok arttığı ve bölüneceği belirtiliyor. Bu bakanlıkların başında Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı geliyor. Aile ve çalışma hayatının iki ayrı bakanlık çatısında toplanması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da ayrılacağı, yatırımlar konusunda ayrı bir bakanlığın kurulabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı sayının da artması beklenirken, cumhurbaşkanı yardımcılığı için Binali Yıldırım’ın adı uzun zamandır kulislerde konuşuluyor.Korona virüs sürecinin Erdoğan, kabine üyeleriyle telekonferans yöntemiyle sık sık bir araya geldi. Bu süreçte sürpriz bir şekilde Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Cumhurbaşkanı’nın çok fazla gecikmeden haziran ya da temmuz ayında kabinede değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. Akparti’den bazı kaynaklar Erdoğan’ın Okluk Koyuna çekilip burada bir süre çalıştıktan sonra revizyonu yapabileceğine dikkat çekiyor.

2 Bakanlık bölünüyor BÖLÜNECEK BAKANLIKLAR

Hükümetin, Meclis'ten 6 aylığına aldığı Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi ile yapacağı çalışma netleşti.

 

 Devlet Bakanlığı kapatılırken 11 yeni bakanlık kurulacak. Kabine 21 bakan ve başbakandan oluşurken 21 bakandan 4'ü aynı zamanda başbakan yardımcısı olarak görev yapacak. Bazı bakanlıklar tamamen kapatılırken bazı bakanlıklar da bölünecek veya değişecek. İşte ayrıntılar:

 

1-TURİZM VE TANITMA BAKANLIĞI Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 2 ayrı bakanlık çıkacak. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı adıyla yeni bir Bakanlık kurulacak. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, Dış Türkler Başkanlığı, BYEGM, Anadolu Ajansı, TRT gibi kurumlar bu bakanlığa bağlanacak. Bu bakanlık ülkenin turizm potansiyelini ortaya çıkararak turist sayısını artırmaya çalışacak. Uluslar arası alanda Türkiye'nin tanıtımını da bu bakanlık üslenecek.

 

KÜLTÜR VE VAKIFLAR BAKANLIĞI Kültür ve Turizm Bakanlığı kapandığı için kültürle ilgili her türlü konunun takibi için Kültür ve Vakıflar Bakanlığı kurulacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu Bakanlığa bağlanacak. Müzeler, kütüphaneler, opera ve tiyatrolar bu bakanlığa bağlı olacak. Kitap ve diğer yayınlarla ilgili işleri de bakanlık takip edecek.

 

ŞEHİRCİLİK VE ÇEVRE BAKANLIĞI Bayındırlık ve İskân Bakanlığı kapatılarak yerine Şehircilik ve Çevre Bakanlığı kurulacak. Bakanlık, şehirleşme konusunda tüm ülkeyi kapsayan bir ulusal plan hazırlanacak.

 

Türkiye'nin alt yapısı ve üst yapısı tek merkezden planlanacak. Yeni bakanlık ile gecekondu kültürünün tamamen bitirilmesi amaçlanıyor. Bu güne kadar 500 bin ev yapan TOKİ, bakanlığın en büyük kuruluşlarından biri olacak.

 

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kapanırken yerine 2 bakanlık kurulacak. Bunlardan biri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Bu bakanlık sanayi ilgili tüm görevleri devralırken teknolojinin gelişmesi için de çalışma yapacak. Şu anda başbakanlığa bağlı olan TÜBİTAK bu bakanlığa bağlanacak. Yakın gelecekte kurulması planlanan Türk Uzay Kurumu da bu bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösterecek.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç ticaret ile dış ticaret birleştirilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kurulacak. Gümrük Müsteşarlığı da bu bakanlığa bağlı olacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olan İhracat Genel Müdürlüğü özel bir statü ile güçlendirilecek. Bakanlık, 2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için özel çalışma yürütecek. İhracatçı sayısı artırılırken, ihracatın belli illerde değil tüm ülke genelinde yapılması sağlanacak.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Kadın, aile ve özürlüler konuları ile sosyal yardımların tek çatı altında toplanmasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak.

Bakanlık, tarım sektöründeki geçici işlerde çalışanlar, eğitimsiz bireyler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ve yoksulluk riskiyle en fazla karşı karşıya olan kesimlerin sorunlarıyla ilgilenecek. Yıllık 15 milyar lirayı bulan kamu yardımlarının yedi ayrı kurum tarafından değil de tek elden dağıtılması sağlanacak.7 ayrı birimin taşra teşkilatları birleşecek.

EKONOMİ VE KALKINMA BAKANLIĞI Ekonominin ve kalkınmanın koordinasyonunu sağlamak Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı kurulacak. Ekonomi ve Kalkınma Bakanı aynı zamanda başbakan yardımcısı olacak. Bakanlık, finans ve borsadan da sorumlu olacak. Rekabet Kurumu, SPK gibi kurumların yanında bakanlığa bağlı Kalkınma Müsteşarlığı adıyla yeni bir müsteşarlık kurulacak.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerini yürüten kurum olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği büyüyerek AB Bakanlığı'na dönüşecek. Bakan, aynı zamanda baş müzakerecilik görevini yürütecek. Bakanlık, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için uyum çalışmalarını yürütecek.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI Hükümetin spora ve gençliğe verdiği önemin göstergesi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulacak. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü buraya bağlı olarak faaliyet gösterecek. Bakanlık, sporu topluma yaymak ve Türkiye'nin sportif faaliyetlerdeki başarısını artırmak için çalışacak. Yeni kurulan Gençlik Ajansı bu bakanlığa bağlı olacak.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı kapatılırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurulacak. Bakanlık tarım ve hayvancılık alanında yapacağı çalışmaların yanında gıda güvenliği ve gıda denetimi konusunda etkin görev üslenecek. Gıda terörüne son verecek. Gıdalarla ilgili ithalata da sınırlama getirebilecek.

 

ORMAN VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Kapatılacak Çevre Orman Bakanlığı'nın orman kısmı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Tabii kaynaklar' bölümü birleşerek Orman ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulacak. Enerji Bakanlığı'na bağlı MTA buraya bağlanacak. Madenler ve ormanlarla ilgili tüm çalışmalar bu bakanlık tarafından yürütülecek.

DPT ENDERUN GİBİ OLACAK

Başbakan Erdoğan'ın MİT, MGK, Diyanet ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) dışındaki başbakanlığa bağlı tüm kurumların bir bakanlığa bağlanması talimatı verdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın Turgut Özal zamanında aktif olan DPT'yi yeniden aktif hale getireceği ifade ediliyor. Erdoğan'ın Osmanlı İmparatorluğu döneminde devlete yönetici yetiştiren Enderun'u hatırlatarak "DPT Enderun gibi olacak" dediği kaydediliyor.

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Suriye'ye özel elçi olarak DPT Müsteşarını göndermişti. DPT, Turgut Özal, Korkut Özal, Prof. Güngör Uras, Adnan Kahveci gibi isimleri yetiştiren kurum olarak biliniyor.

5 koltuk gidecek

Yeni düzenlemeyle şu anda 26 olan bakanlık sayısı 21'e düşürülecek. 11 devlet bakanlığı yerine icracı bakanlıklar kurulacak. Mevcut bazı bakanlıklar ise ya kaldırılacak ya da bölünecek.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık