ZARA’nın ürünleri gözyaşıyla dikiliyor

Urfa’da ZARA gibi markalara üretim yapan Uğur Tekstil firması sendikal hakka saygı duymuyor. DİSK’ten Türkmen “Üretim baskısından arkadaşlarımız ağlayarak çalışıyor” dedi.

ZARA’nın ürünleri gözyaşıyla dikiliyor
  • 02 Ekim 2021, Cumartesi 18:25

Rıfat Kırcı Birgün

Urfa’da faaliyet gösteren ve dünyaca ünlü ZARA gibi markalara da üretim yapan Uğur Tekstil firması Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesi alan DİSK Tekstil Sendikası’nı tanımamakta ısrarcı. Sendikanın Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen “300 kişilik fabrikada 160 arkadaşımızla örgütlendik. Sendikalı arkadaşlarımıza yönelik mobbing ve tehdit var” diye konuştu.

DİSK Tekstil, Urfa’da faaliyet gösteren Uğur Tekstil firmasında örgütlenerek çoğunluğu sağladı. Sendika, Çalıma Bakanlığı’ndan 9 Eylül tarihinde çoğunluğu sağladığına ve yetki sahibi olduğuna dair belgeyi aldı. Bu aşamada toplu sözleşme masası kurulması gerekirken sendika yönetime Çalışma Bakanlığı’nın verdiği belgeyi tanımayarak masaya oturmadı. DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen “Sendikamız muhatap alınmıyor. İçerideki arkadaşlarımıza yönelik ciddi bir baskı var” dedi

Türkmen yaşananları şöyle anlattı: “Fabrika yönetimi, müdürler üretim esnasında arkadaşlarımızı teker teker yanlarına çağırıyor. Odaya giren arkadaşlarımız tek başına, yönetimde bulunan müdürlerin amirlerin karşısına çıkarılıyor. Sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulanıyor. ‘İstifa etmezseniz kötü sonuçları olur’ gibi tehditlerle muhatap olmak zorunda kalıyorlar.”

Üretebileceğinden fazlası isteniyor

Ciddi bir üretim baskısı olduğuna da değinen Türkmen çalışma koşullarını şu şekilde aktardı: “Arkadaşlarımızdan belli bir düzeyde üretim yapmaları isteniyor. Ancak bu insani koşulların çok üzerinde. Üretim baskısından dolayı ağlayarak çalıştıklarını belirten arkadaşlarımız var. Molaya dahi çıkamadan üretim yapmak zorunda kalan arkadaşlarımız insan üstü bir çabayla, tam kapasiteyle saatlerce çalışıyor. Buna rağmen kendilerine verilen limiti yakalayamayan arkadaşlarımıza performansın düşük olduğu yönünde tutanaklar tutuluyor. Bu tutanaklardan 3 tane tutulduğu zaman işten çıkarma yapılacağı yönünde tehditler savruluyor.”

Türkmen, fabrika yönetimin yasalarca korunan sendikal hakkın tanınmamakta ısrarcı olunmasının hukuka aykırı olduğunu hatırlarak konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de sendikal örgütlenme hakkı var. Ayrıca sendikamız Uluslarası Sendikalar Konfederasyonu üyesi. ZARA markasının da sendikal örgütlenme hakkına yönelik imzaladığı sözleşmeler mevcut. Firma almış olduğu bu tutumla hem üretim yaptığı markanın sözleşmelerine hem de Türkiye Cumhuriyet’i Anayasası’na aykırı davranıyor. Biz de yaşanan baskı ve tehdide karşı kampanya başlatacağız. Bir eylem planı çıkarıp önümüzdeki hafta uygulamaya başlayacağız. Firmaya, sendikal hakka karşı almış oldukları tutumda ısrarcı olmamaları çağrısında bulunuyoruz”

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık