Özel Güvenlik Görevlileri ateş ölçücü ilgili Bakanlık genelge yayınladı

Özel güvenlik görevlileri Korona virüs olayıyla ilgili ateş ölçücü veya benzeri konularda bazı özel güvenlik görevlerine, işverenler tarafında iş yaptırmaktadır.

Özel Güvenlik Görevlileri ateş ölçücü ilgili  Bakanlık genelge yayınladı
  • 19 Mart 2020, Perşembe 14:15

Öncelikle 5188 kanunu 7. maddesinde  özel güvenlik görevlilerin yetkileri ve görevleri hakkında düzenleme vardır. Aynı kanunun 16. maddesinde belirtildiği üzere güvenlik görevlileri kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmeti dışında çalıştırılamaz. Bu kanun hükümleri gereğince güvenlik görevlilerin bu ve benzeri işleri yapmasına ilişkin herhangi bir madde yoktur. Kaldı ki 6331. Sayılı İSG Kanunu gereğince çalışanların tehlikeli gördüğü hallerde işten kaçınma hakkı vardır. Yine aynı kanunda belirtiği üzere işveren çalışanlara eğitim vermek, çalışanlarını tehlikelerden korumak amacı ile gerekli tedbirleri alır. Eğitimler verir, ilgili yasal ve mevzuat gereğincede tüm iş yerlerinde iş yeri hekimi ve İSG uzmanı bulunmak zorundadır. Bu konuda özel güvelik görevlilerinin sağlık açısından uzman olmadığı için korona virüs ile ilgili tüm tedbir işlerinin ateş ölçme dahil bile olsa iş yeri hekimi ve İSG uzmanı tarafından yapılması gerekiyor. Çünkü bu kişiler bu alanlarda uzmanlar. ÖGG.lerin yukarıda saydığımız sağlık konularıyla ilgili illa görev yapması istenmesi halinde, özel güvenlik görevlilerine, maske, eldiven, koruyucu elbise vs. gibi ekipmanlar verilmesi gerekir. Herhangi bir hastalığa karsı usulüne uygun tedbir alınmadığı takdirde iş verenin talimatını yapmak zorunda değildir. Dolaysıyla öncelik olarak çalışanların kendini korumak, her türlü tehlikeden kaçınmak temel hakkıdır. Bunu yapmadığı takdirde kendisini başına gelecek olumsuz davranışlardan sorumludur.  

Aşağıda yayınlanan genelgeye belirttiği üzere işveren yani özel güvenlik şirketleri ateş ölçümleriyle ilgili eğitim verilmesi koruyucu elbise ve ekipman verilmesi halinde ancak Özel Güvenlik görevlileri ateş ölçümünde buluna bilir. Şayet güvenlik şirketleri eğitim vermeden eğitim vermiş gibi evrak imzalatmayı istemesi halinde çalışanlar kesinlikle böyle hukuksuz illegal insan sağlığına aykırı belgelerinin imzalamaması gerekiyor. imzaladığı taktikde bütün sorumluluk şahsına aittir. Bu eylemde bulunan firmaları Alo 170 hattına şikayetde bulunup teftiş talep edin. 

 

Tüm yazılarımızın paylaşılmasında hiçbir sakıncası yoktur. Ancak kaynak göstermek şartı ile saygılılarımızla kamuoyuna duyurulur.

Gündeme Dair Güncel Konular İçin Bizi Sosyal Medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

Abdurrahman KONYAR.

Özel Güvenlik Hakları

İş ve sosyal güvenlik hukuk bilgilendirmesi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık