İşçilere mahkemeden önce arabulucu tuzağı

İşveren işçiyi işten çıkarttığı zaman hemen arabuluculuk ile işçi işten çıkartılıyor. Çünkü arabulucu ile işlem yaptığı zaman işçi bir daha dava açamaz. Hiçbir hak talep edemez.

İşçilere mahkemeden önce  arabulucu tuzağı
  • 11 Ocak 2024, Perşembe 18:23

İşveren işçiye “istifa dilekçesi ve tüm haklarını ödeyelim” diyorsa iyi düşünmekte yarar var! İşçi istifa ederse, tüm yasal haklarını riske atmış olur.

Hükümet patronları korumak için arabuluculuk olayı getirdi. Bu şu demektir patronlara sizler işçiyi çıkartın, 3 kuruş parayı eline verin, bizde size güvence verelim bunlar bir daha dava açmasınlar. Daha öncesindeyse işveren işçiyi işten çıkartıp tazminatını az ödediği zaman veyahut da hileli bir yolla işçiden imza aldığı zaman işçi iş mahkemesine dava açarak haklarını alabiliyordu. Ancak Ak Parti hükümeti tarafından arabuluculuk sistemi getirilerek, işverenler işçilerinin zor ve çaresiz durumu, algılama eğitim durumundan da faydalanıp arabuluculuk kanalı ile işçileri bir şekilde hakkı 100 ise 30 verip işten çıkartıyor.

Bir işveren işçinin hakkını tam ödüyorsa arabulucuya ihtiyaç duymaz. Çünkü işçinin hakkını tam verdiği zaman işçi davaya gitse bile kazanamaz. Arabuluculuk işçinin hakkı 100 ise ben 30 vereceğim işçi dava açmasın, patron daha zengin olsun işçi sömürülsün diyor. Ne yazık ki bazı işverenler ise biz işçinin hakkını verdik diyorlar ancak işçiyi sömürdüklerinden bahsetmiyorlar. Bunun yanında aynı kişiler dürüstlükten, ahlaktan, hukuktan bahsediyorlar.

İşçilere önerimiz arabuluculukla asla işte çıkmayın, arabuluculuk evraklarını imzalamayın. Biraz sabır göstererek dava yoluyla yasal haklarınızı aramalarını tavsiye ediyorum. İşçinin burada davasının uzun sürmesi durumunda herhangi bir kaybı yoktur. Çünkü en yüksek banka mevzuat faizi uygulanıyor. Yaptığı masraflarda dava sonunda geri alınıyor.

Bir işçiyi işveren haksız bir şekilde proje, şube değişikliği yaparsa veyahut da işten çıkarırsa işverenin ülke genelinde 6 aydan fazla 30 kişi çalışanı varsa işçi burada işe iade davası açarak 8 ile 12 maaş iş güvencesi tazminatı ardından kıdem, ihbar, diğer işçilik alacaklarını da haklı çıkması halinde alabilir. Burada en önemlisi ise işveren işçi çalışırken işçiye seni işten çıkartıyorum dediği an itibariyle işçinin hemen dava açması gerekiyor. Yani tebliğ tarihi itibariyle. İşe iade davası sonrasında işveren işçinin 4 aylık sigortasını da yatırmak zorundadır. Tüm işçilik alacakları hesaplanırken işçinin ayni ve nakdi hak edişleri tazminata dahil edilir. Burada işçinin yasal hakları için iyi bir iş hukuku bilen kişiyle hareket etmesi her zaman daha sağlıklı olur. 

Abdurrahman KONYAR 

İş ve Sosyal güvenlik 

İşçiler Türkiye’nin her yerinden, sendikamızın hukuk servislerinde destek alabilir.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık