DİSK Güvenlik-Sen Özel güvenlikler için gerekli tedbirler alınmalı

Türkiye’yi saran koronavirüs tehdidine karşı en büyük tehlike içinde olan özel güvenlik emekçileri iş yerlerinde gerekli tedbirlerin alınmasını istiyorlar. DİSK Özel Güvenlik Sendikası Başkanı Serdar Arslan konuyla ilgili bir açıklama yaparak: “İş yerlerinde gerek tedbirler alınmalıdır. Sermayenin işçileri ölüme götüren anlayışına karşı mücadele edeceğiz” dedi.

DİSK Güvenlik-Sen Özel güvenlikler için gerekli tedbirler alınmalı
  • 20 Mart 2020, Cuma 15:48

İŞTE O AÇIKLAMALAR:

İŞ YERLERİNDE GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Sermayenin ihtiyaçlarını koruyan kollayan değil emekçi halkın ihtiyaçlarını savunan kesin çözümler üretilmesi gerekiyor. İşçileri zor duruma sokacak ve onlar işsiz bırakacak yöntemler kesinlikle yasaklanmalıdır. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı anayasal güvencedir. İş yerlerinde gerek tedbirler alınmalıdır. Sermayenin işçileri ölüme götüren anlayışına karşı mücadele edeceğiz.

AÇIKLANAN PAKETTE İŞÇİLER YOK

Dün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs önlemleri kapsamında açıkladığı ekonomik paketi tamamen işverenlerin ihtiyaç ve beklentilerine karşılık gelen şekildedir. Paket içerinde 2 aylık telafi çalışma süresinin 4 aya çıkarılacağı, esnek ve uzaktan çalışmayla ilgili mevzuatta düzenleme yapılacağı açıklandı. Oysaki telafi çalışması esnek bir çalışmadır, talebin artması koşuluyla yapılabilir ve son noktada düşünülecek bir şeydir. İşverenlerin kredi faizleri ertelenecek. Peki bankalara borç içinde olan emekçilerin durumu ne olacak? Bir çok küçük işletme kapanmış durumda. Önlemler kapsamında işçileri koruyacak tedbirlerin olması gerekiyor.

ÖRGÜTLÜ BULUNDUĞUMUZ İŞYERLERİNDE GEREKLİ UYARILARI YAPIYORUZ

Örgütlü bulunduğumuz bütün işyerlerine gerekli olan uyarıları asıyoruz. Hiçbir şey iş sağlığından önemli değildir.  Çalışan işçileri yeterli şekilde koruyacak bir uygulamaya ihtiyaç var. Önlemlerin daha iyi alınması gerekmekte geçici olarak iş yerleri belki de kapatılmalı.  Özellikle güvenlik iş kolunda çalışan işçi arkadaşlarımızın izinleri iptal edilmiş durumda bazı yerlerde ateş ölçer cihazları kullanılması dayatılmakta. Özel Güvenlik Görevlilerinin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerine tabi olduğundan ve söz konusu kanunun “Görev dışında çalıştırma yasağı” başlıklı 16 ncı maddesinde; “Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” hükmü yer aldığından ve ayrıca 5188 sayılı Kanun ve diğer hiçbir mevzuatta Corona Virüs (covid-19)’ dan kaynaklı koruma ve önleme sorumluluğu özel güvenlik görevlilerinin asli işi olarak nitelendirilmediğinden dolayı güvenlik emekçilerine bu iş yaptırılamaz. O nedenle birkaç iş yerinde bu tarz uygulamayla karşılaştık ve engelledik. 

ÖZEL GÜVENLİKLERE EL DEZENFEKTANI VE ELDİVEN DAĞITILMALI

İşçiler için acil alınması gereken önlemler şu şekildedir: El hijyeni en önemli tedbirlerin başında geldiği için tüm çalışan işçilerimize el dezenfektanı ve koruyucu eldiven dağıtılmalıdır. Nöbet tutuğu kulübeler dezenfekte edilmeli.  Dönüşümlü olarak ücretli izinler verilmeli  Vardiya sistemi değiştirilmeli çalışan personel sayısı en azami seviyeye çekilmeli . Şuan ülke olağanüstü bir dönemden geçiyor. Dış devriyeler geçici süreli durdurulmalı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık