Boğaziçi sergi davasında üçüncü duruşma Güvenlik görevlisini dava konusu görseli asarken gördüm

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması protestoları kapsamında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Tanık olarak dinlenen öğrencilerden Mehmet, bir güvenlik personelinin dava konusu görseli panoya astığını gördüğünü anlattı.

Boğaziçi sergi davasında üçüncü duruşma Güvenlik görevlisini dava konusu görseli asarken gördüm
  • 18 Kasım 2021, Perşembe 16:39

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları sırasında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün (17 Kasım) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Protestolar kapsamında üniversitede açılan sergide yer alan, Kabe görseli yerine Şahmeran figürünün yerleştirildiği ve köşelerinde LGBTİ+ bayraklarının olduğu eser gerekçesiyle tutuklu yargılanan iki öğrenci 17 Mart’taki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Duruşma, 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Dava kapsamında bir süre tutuklu kalan öğrencilerden Doğu Demirtaş duruşmaya katıldı, diğer öğrencileri avukatları temsil etti. 

“Güvenlik görevlisini görseli asarken gördüm”

Demirtaş’ın avukatı, eserin panoya asılı olduğu ve makas tutan bir özel güvenlik görevlisinin yer aldığı bir görüntüyü mahkeme başkanına sundu. Görüntü salona yansıtılmadı. 

Tanık olarak dinlenen öğrencilerden Mehmet, bir güvenlik personelinin dava konusu görseli panoya astığını gördüğünü anlattı. Tanık öğrenci, avukatın sorusu üzerine, görüntüde izlenen güvenlik görevlisinin resmi asan kişi olduğunu onayladı. 

Duruşmada dinlenen bir diğer tanık öğrenci olan İlayda, dava konusu eserin güvenlik görevlileri tarafından asıldığını duyduğunu anlattı. 

Doğu Demirtaş, kendisinin de o sırada orada olduğunu, görüntülerdeki güvenlik görevlisinin resmi astığını söyledi. 

Söz alan diğer avukatlar da daha önceki duruşmada tanık olarak dinlenen özel güvenlik görevlilerinin beyanlarında çelişki olduğuna dikkat çekerek, tekrar duruşmaya getirilmeleri gerektiğini belirtti.

Mahkeme “tepki raporu” istedi

Görüntünün bilirkişiye verilmesine karar veren mahkeme, Sibel Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden eserin asılması ile ilgili açık kaynak araştırması yapılarak bu nedenle oluşan olumlu-olumsuz tepkileri içeren rapor hazırlanmasını istedi.

Videodaki güvenlik görevlilerinin kim olduğu, tanık özel güvenlik görevlilerinin tekrar dinlenmesi, özel güvenlik görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunulması, eserin nasıl emanete alındığının sorulması talepleri ise reddedildi.

Gelecek duruşma 9 Şubat 2022 günü saat 13.30’da yapılacak.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık