Getir kuryesi emek sömürüsünü anlattı 12 saat buz gibi havada çalıştırıp, izinlerimizi iptal ediyorlar

Getir'e moto kurye sağlayan Vigo isimli firma "eleman eksikliği" iddiasıyla, soğukta 12 saa çalışan işçilerin izinlerini keyfi olarak iptal ediyor. "Yaşadıklarımız duyulsun" diyen kurye, ekonomik krizin kendilerine karşı kullanıldığının altını çizdi ve emek sömürüsünü anlattı.

Getir kuryesi emek sömürüsünü anlattı 12 saat buz gibi havada çalıştırıp, izinlerimizi iptal ediyorlar
  • 18 Kasım 2021, Perşembe 10:36

Getir'de çalışan moto kuryeler maruz kaldıkları emek sömürüsünü aktarmaya devam ediyor. En son bir sokak röportajında yaşanan emek sömürüsüne dikkat çeken işçi, olayın "unutulmasını" fırsat bilen iş veren tarafından haber dahi verilmeden işten çıkarılmıştı. Getir, işçiyi kötüleyerek kendini aklamaya çalışsa da işçi sosyal medyada yaptığı açıklamada moto kuryelerin Getir'de uğradığı hak ihlallerini sıralamış ve kimseye sessiz kalmama çağrısı yapmıştı. 

İstanbul'da moto kurye olarak çalışan moto kuryenin aktardığına göre, şirkete moto kurye sağlayan Vigo isimli firma "eleman eksikliği" iddiasıyla işçilerin haftalık izinlerini iptal etti.

'13 SAAT BUZ GİBİ SOĞUKTA ÇALIŞIYORUZ AMA İZİNLER İPTAL EDİLİYOR'
Yol TV'ye konuşan kurye "Mevcut ekonomik durumu bize karşı kullanıyorlar, bize her istediklerini yaptırmaya çalışıyorlar. Günde 12 saat buz gibi soğukta çalışmamıza, şartların bu kadar zor olmasına rağmen izinlerimizi iptal edebiliyorlar. Bunun her yerde öyle olduğunu biliyorum, bütün Türkiye'de bu durum böyle" dedi.

Firma kuryelerini "esnaf kurye" uygulamasına göre çalıştırıyor. Reklam ajanslarında, ofislerde yaygın olan "freelance" çalışma biçimine benzer bu uygulamaya göre, çalışan kuryeler işçi değil "teşebbüs sahibi" olarak görülüyor. Patronla sigorta anlaşması olmayan kuryeler, "işçi" olarak tanımlanmadıkları için kolayca işten çıkarılabiliyor.

'DESTEK BEKLİYORUZ' ADI ALTINDA SÖMÜRÜ
Getir kuryesinin Yol TV'ye gönderdiği ekran görüntüsünde, vardiya amiri "Arkadaşlar izinler bir hafta süreyle kapatılmıştır, geçiş sürecindeyiz, sayımız yükseliyor, sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz" ifadeleriyle haftalık izinlerin iptal edildiğini çalışanlara duyurduğu görüldü.

Çalışma koşullarından da bahseden işçi, aşırı uzun mesafelerde siparişler götürmek durumunda kaldıklarını söyledi. "O uzun mesafelerde 7-8 saat motor kullandıktan sonra reflekslerimiz yavaşlıyor. Trafiği yeterince iyi izleyemiyoruz, kaza riski gittikçe artıyor. Bu şartlar altında bizim arkadaşımızı da işten çıkarmışlar, şimdi de izinlerimizi iptal ediyorlar" ifadelerini kullanan işçi, moto kurye çalışanlarının bu yaşadıklarını anlatmasının önemine dikkat çekti. 

İşçi, şöyle deva etti: "Ellerini kollarını sallayarak her istediklerini yapabileceklerini düşünüyorlar, ben de bu yaşadıklarımızı anlatayım haber olsun diye düşündüm. Onlar da bizim yaşadığımız sıkıntıları biraz da olsa yaşasınlar istedim."

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık