Uzun Süre Ayakta Kalmanın Zararları Meslek hastalığı

Bir çok meslek, uzun süre ayakta kalınmasını gerektirir. Özel Güvenlik Sanayi çalışanları, üretici fabrika çalışanları, kuaförler, öğretmenler, sağlık çalışanları mesleklerini icra etmek için saatlerce ayakta kalmak zorundalar.

Uzun Süre Ayakta Kalmanın Zararları Meslek hastalığı
  • 31 Ağustos 2017, Perşembe 1:23

Saatlerce ayakta kalmak birçok kişide; ayaklarda ağrı, yorğunluk, bacaklarda gerginlik hissi, sırt, bel ve omuz ağrıları ortaya çıkarabilir. Bu yorgunluk ve ağrı durumu çalışmadaki dikkat ve uyanıklığını bozarak risk oranlarını artırabilir. Uzun süre ayakta kalmak, kaslarımızı uzun süre gergin ve aktif tutmamızı gerektirir. Bu uzun süreli zorlanma postür bozukluğuna yol açar. Sağlıklı bir duruşta boyun, sırt ve belimiz belli ölçüde kavislere sahiptir, bu ölçülerin bozulması omurgada düzleşme, hiperlordoz (çukur artışı) veya kifoza (kamburluk) Ayaklarında varis, topuk dikeni, yol açar. Yani uzun süre ayakta kalınca sırtta kamburluk ve ağrı ortaya çıkar.

Ayaklarda nasırlaşma, topuk ağrıları, topuk dikeni, taban düzleşmesi, aşil tendon hastalığı ve ayak tabanı örten 'fascia'da iltihaplanma ve ödem oluşabilir.

Diz ve kalça kemiklerinde uzun süre bası sonucunda; yıpranmalar, zedelenmeler ve yırtıklar meydana gelir. Ekleme artrit, geçici sinovitler ve yumuşak doku romatizmalar daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. 20 senelik takiplerde uzun süre ayakta kalarak çalışanlarda; hipertansiyon, damar sertliği, karotis arterosklerozu (boyun damarlarında kalınlaşma ve sertleşmeler) tespit edilmiştir. Bu sorunlar direk kalp krizi ve stroke riskini artırıcı önemli faktörlerden sayılmaktadır. Uzun süre ayakta kalan insanlarda kan dolaşımı da zorlanır; bacak damarlarında kan göllenir, yeterli geri pompalama yapılamaz, zaman içinde ödem ve varisler gelişebilir. 6 saat veya bundan uzun süre ayakta kalan hamile kadınlarda; pre-term (miaddan önce) doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve annelerde yüksek kan basınçı saptanmıştır. Günde 8 saat ayakta durmakla oturma arasında 96-240 kcal daha fazla enerji tüketilir. Ayrıca kandaki lipo-protein düzeyi azalır.

Bu Rahatsızlıklardan Korunmak İçin Neler Yapmak Gerekir ?

Çalışma sırasında dik durmaya gayret edilmeli.

Ayakta dururken aynı hizada değil, bir ayak diğerinden daha geride olup, aralıklarla ayağı ön-arka konumu değiştirilmeli.

Ayakta çalışırken tek ayağın 15 cm yüksekliğinde bir tabureye dönüşümlü konulması idealdir.

Periyodik olarak ağırlık sırasıyla sağ ve sol ayak üstüne verilmeli.

Kilo kontrol altında tutulmalı.

Diyet yaparken kalsiyum ve fosfor yönünden zengin, sağlıklı gıdalara ağırlık verilmeli.

Yeterli D vitamini alımına dikkat edilmeli.

Ayakkabı uygun, rahat ve taban özelliği darbe emici olmalı.

5 santimden yüksek topuklar vücut dengesini öne doğru bozar, düşme riskini artırır, dikkat edilmeli.

İki çift iş ayakkabısı edinip 24 saat ayakkabının kurumasına zaman verilmeli.

Ayakların nefes alması için sentetik olmayan, pamuk ve yün çorap tercih edilmeli.

Olabildiğince oturma araları verilmeli.

Gebeler dinlenme aralarında uzanıp ayaklarını baş seviyesinden yükseğe koymalı.

Çalışma ortamında kolaylaştırıcı çözümler aranmalı.

Tezgah yüksekliği çalışanların boyuna göre ayarlanmalı.

Ayakta ara sıra parmak uçlarına kalkıp inerek damar jimnastiği yapılmalı.

Evde bacaklar dinlendirilmeli, sıcak-soğuk duğ uygulanabilir.

Ayak tabanına germe yapılabilir.

Sürekli ayakta çalışanların mutlaka en faza 2 saat ayakta durmalı 20 dakika filen oturmalı çalışanların dinleme yerine gittiği süre buna dâhil olmaması gerekir. Günden 8 saatten fazla çalışmamalı buna uymayan işyerlerinde çalışmamamladır hiç bir şey sağlığınız kadar değerli değildir. İşyerinde varsa bir uyumsuzluk bir durum BİMER ,ALO 170 Şikayet edilmelidir şikayetlerinizde mutlaka İş sağlığı güvenliğe uymadığınız belirtiniz ki ona göre müfettişler incelme yapılsın Meslek hastalığı için mutlaka Bir hastaneden rapor alınmalı hukuk olaraktan Özel güvenlik hakları hukuk servisinden ücretsiz destek ala bilir

Abdurrahman KONYAR 

Özel Güvenlik Hakları 

İş sosyal güvenlik hesap bilirkişi 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık