İşveren işçileri ücretsiz çıkardığında işçi ne yapması gerekiyor?

Ücretsiz izin için işçinin rızası gerekir. İşveren her ne olursa olsun üretimini durdurması veya işletmesini kapatması durumunda geçici veya kısmen olsa bile işçilere ücretsiz izin verme hakkı yoktur. Böyle durumlarda ücretleri vermek zorundadır. İşveren kısmi çalışma ödeneğine başvurduğunda ise SGK' ya bildirilen ücret ` oranı veriliyor. Diğer kalanını devlet ödemiyor. Dolayısı ile işçiler işverenin kar ortağı olmadığı için zararına ortak olması beklenemez. İşveren işçiyi ücretsiz izne zorlaması işçinin hakkını ve emeğinin gasp etmesi demektir. İşçilerin de hakları için direnmesi lazım. Yargıtay içtihatları gereğince işverenlerin işçiyi ücretsiz izne zorlaması mümkün değildir.

İşveren işçileri ücretsiz çıkardığında işçi ne yapması gerekiyor?
  • 28 Mart 2020, Cumartesi 14:32

COVİD-19 sebebiyle ne yazık ki işçiler büyük baskı ve zülüm altındadır. Birçok işçi yıllık izne ve ücretsiz izne zorlanmaktadır. Böyle bir durumda işçinin ne yapması gerekir ve ne gibi hakları vardır;

 Yargıtay Kararları ve İş Kanunu gereğince ücretsiz izin her ne şekilde olursa olsun işçinin rızasına bağlıdır. "... Davacının iş akdinin ücretsiz izin kullandırılmak suretiyle işveren tarafından haksız olarak sona erdirildiği tüm dosya kapsamı ile sabit olmakla, ücretsiz izne çıkarılmak suretiyle iş akdi feshedilen işçinin ihbar tazminatı hakkının olacağı düşünülmeden ihbar tazminatı talebinin kabulü yerine reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir...”(9. HD. 2010/8683 E. 2012/16686 K. 14.05.2012)

 İşçi bu değişikliği kabul etmediği zaman işverenin tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkı yoktur. Bazı işverenler ne yazık ki çalışanlarının haklarına saygı duymadığı gibi işçinin elinde olan haklarını da almaya çalışıyor. Bir işçi yıllarca işverene çalışıp işvereni zengin ediyor, işverenin servetine servet katıp lüks bir hayat yasaması için emek harcıyor. Ancak bir kaç ay iş yapmadığı zaman ilk akla gelen işçi üzerinden tasarruf yapmaktadır.  Yıllarca kazandığı ve kar eden bütçesini korumak için başka finansman tedbirleri almak yerine akla ilk gelen; yıllarca o işe emek veren işçiye ücretsiz ve yıllık izne çıkarmak oluyor.  Devletin iyi niyetle ve ekonomik hayatı ayakta tutmak için çıkarttığı kanunlara sığınarak nasıl burada bir şeyler elde edebilirim yoluna gitmektedir. Yani ülke zor durumdayken fedakârlık göstermesi gereken işverenler servetlerine servet katmanın peşine düşmektedir. En azından servetlerinden fedakârlık yapmak istemiyorlar. İşveren işçileri yıllık izne veya ücretsiz izne zorladığı zaman kesinlikle işçinin hiçbir evrağı imzalamaması gerekiyor. İşverenin, işçi istediği evrakları imzalamadığı zaman yarın seni ücretsiz veya yıllık izne çıkarttım dediğinde, işçi hayır ben bunu kabul etmiyorum diyip normal vardiyasına gidecek, işe başlatmadığı zaman veya işveren ücretli izin vermediği zaman aşağıdaki hazırladığımız ihtarnameyi işverene e-mail veya noter üzerinden gönderilmesi gerekiyor. Bunu yapın ki haklarınız kaybolmasın. Sağlıkla kalın

 

Ücretsiz izne çıkartılan işçiler için örnek ihtarname

 

İHTARNAME

 

KEŞİDECİ            : 

Adrese                 :  

MUHATAP           : ……………..…  A.Ş.

Adrese                   :    

KONUSU                : Aşağıdaki hususların muhataba ihtarından ibarettir.

   

Sayın Muhataplar;

Ben …./ … /201.. Tarihinden beri  asıl işveren olan …….A.Ş projesinde Özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Ancak …./…./…../ 2020  tarihinde beni ücretsiz izne çıkartmak istediniz. Ben de aile geçindirdigimi, ekonomik olarak zor geçindigimi, tek geçim kaynağımin ücretim olduğunu belirterek kabul etmedim. Bunun üzerine artık işe gelmeyin deyip beni eylemli bir şekilde işten çıkaktınız.  Beni işten çıkartırken tarafıma yazılı bir belge vermediğiniz gibi tazminatlarımı da ödemediniz.  

SONUÇ OLARAK  ; Bu nedenle iş bu ihtarı tebliğ aldığınız tarihten itibaren 1 iş günü içerisinde aynı çalışma şart ve koşulları ile aynı maaşla ve aynı projemde yani …………………………………….projemde işbaşı yaptırmanızı, işe başlayacağım tarihi yazılı olarak tarafıma bildirmenizi fazla mesai ücretimin, genel tatil ve ulusal bayram ücreti alacaklarımın, ikramiye, yılık izin, son  ayı ücreti alacaklarımın vs. sizdeki işçi alacaklarımızın karşılığı olan toplam 50.000,00 TL yi işbu ihtarnamenin tebliği tarihinden bir iş günü içinde sizdeki maaş hesaplarımıza yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edileceğimizi ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususlarını ihtar ediyoruz.

 

                                                                                                                            İHTAR EDEN

 

Yasal haklarınız için bizle iletişime gece bilersiniz

İhtarnameyi PTT ,NOTER VE E- POSTA olarak gönderebilirsiniz    

 

Abdurrahamn KONYAR 

iş ve sosyal güvenlik hukuk

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık