İşe iade davası sonucunda, işçinin işveren tarafından işe başlatılması

İşe iade davası sonucunda, işçinin işveren tarafından,işe başlatılması ve hukuki sonuçlar ve özel durumlar

İşe iade davası sonucunda, işçinin işveren tarafından işe başlatılması
  • 28 Ocak 2015, Çarşamba 19:30

İşe iade davası sonucunda, geçerli sebep gösterilmemesi veya gösterilen sebebin geçerli olmaması nedeniyle feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçi kesinleşen kararın kendisine tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunur. İşçinin bu başvuru üzerine işveren 1 ay içinde işçiyi işe başlatırsa, taraflar arasında ki iş sözleşmesinin kesinti olmaksızın devam ettiği kabul edilir. Söz konusu sonuç, işe iade davasının amacı ve istenilen neticesidir. Taraflar arasında bozulan hukuki durum, mahkemenin işe iade kararı ve işçinin yapacağı başvurunun işveren tarafından kabulüyle düzelir ve iş ilişkisinin devamlılığı sağlanır. Kanuna uygun bir işe iadeden bahsedebilmek için ise, işçinin kayıtsız şartsız işe başlatılması, işe başlatılacak işyerinin, işin ve çalışma koşullarının iş sözleşmesinin feshedilmesinden öncekiyle aynı olması, işe başlatma davetinin usulüne uygun olarak işçiye bildirilmesi ve işçinin gerçek anlamda fiili olarak da işe başlatılması gerekir.

İŞÇİNİN İŞE İADESİ; İŞÇİNİN “ ESKİ İŞİNE,TEZGAHINA,MASASINA” dönmesi şeklinde anlaşılmalıdır.(Günay, İş Kanunu Şerhi,s.660) Aksi takdirde ve işçinin işveren tarafından işe iade edilmemiş sayılacağı diğer hallerde, işveren işe başlatmamanın tüm hukuki sonuçlarından sorumlu olmalıdır.

İşe iadeyi sağlama yükümlülüğü olan işverendir.İşverenin işçinin çalışma koşullarını esaslı şekilde değiştirecek biçimde işçiyi başka bir işte işe başlatabilmesi mümkün değildir.

İŞÇİ İŞYERİNDE ESKİ İŞİNDE İŞE BAŞLATILMALIDIR. İşçi, başka bir işyerinde, veya eski işyerinde başka bir işte işe başlatılma teklifini kabul etmek zorunda da değildir. Bu halde, işveren geçersiz feshin sonuçları ile karşılaşacaktır. Ayrıca işçi eski işinde işe başlatılsa dahi, daha sonra çalışma şartlarında değişiklik yapılması, İş K.m.22’de öngörülen değişiklik feshini gündeme getirebilir.

*******Yargıtay; işçinin eski işyerinde işe başlatılmamasını hukuka uygun bulmamıştır.“…..Adana’da bulunan işyerinde çalıştığı halde bu defa işçinin Ankara’da bulunan bir işyerinde işe başlamasını istemiştir. Davacı eski işyerine davet edilmiş değildir.

Bu nedenle davacının bu davete icabet etmemiş olmasının
işe iadeyi istemediği biçimde yorumlanması hatalı”dır .”(Yarg.9.HD., 3.6.2004, 1080/13416)

Sonuç olarak; İŞE İADENİN AMACI İŞÇİNİN FESİHTEN ÖNCEKİ İŞİNE, MASASINA DÖNMESİ KAYITSIZ, ŞARTSIZ, GERÇEK ANLAMDA FİİLİ OLARAK İŞE BAŞLATILMASIDIR .İşverenin, aksi yönde ki tutumu işçiye yapılan işe davetin samimi olmadığının ve dürüstlük kuralına aykırı davranıldığının göstergesidir.

TAN HUKUK BÜROSU

Av.Ayşe Gizem TAN

1593/1 Sok. No:15 D:886 K:8 Cumhuriyet İş Merkezi Bayraklı/İZMİR

İş :(532) 291 34 72 Çalışam saati 09 ile 18  arasındadır 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık