GÜNLÜK HAYATTA ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK OLAN HİTAP ŞEKİLLERİNİN 27 ALTIN KURALI

Güzel konuşmak, her şeyden önce, doğru düşünmek, yani sağlam bir düşünce, sonra da sözcükleri yerinde kullanma sanatıdır. Fernand Corcos 1-Karşınızdaki kişiye kullandığınız hitap şekli görgü ve nezaket adabını ne derece bildiğiniz ile ilgili bir ipucu verecektir. Çünkü karşınızdaki kişiye en uygun hitap şeklini kullanmanız görgünüzün yanı sıra aklınızın, saygınızın ve terbiyenizin de bir göstergesidir.

GÜNLÜK HAYATTA ÇOK İŞİNİZE YARAYACAK OLAN HİTAP ŞEKİLLERİNİN 27 ALTIN KURALI
  • 04 Aralık 2021, Cumartesi 18:39

2-Kullandığınız hitap şekli, kişiler ile aranızdaki mesafeyi ayarladığı gibi aynı zamanda bir korunma biçimidir. Karşı tarafa kullandığınız hitap şekli ile sizinle nasıl konuşulmasını istediğinizi de belirtmiş olursunuz. Yani başka bir deyişle hitap şeklinizle sizinle konuşulurken kullanılmasını istemediğiniz üslubun baştan önüne geçmiş olursunuz.

konuşan iki insan

3-Hitap konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

hitap kuralları

4-Yeni tanıştığınız bir kişiye kesinlikle “sen” diye hitap etmeyin. Aile üyeleri, yakın arkadaş ve yakın akraba olmadıkça kişilere “sen” diye hitap etmeniz görgü ve nezaket açısından uygun değildir.

söz isteme 5-Sizden yaşça büyük kişilerin size “sen” diye hitap etmesi sizi yanılgıya sürüklemesin. Bu saygı açısından mahsurlu değildir ancak sizin sizden yaşça büyük kişilere karşı böyle bir hitap şekli kullanmanız yakışık almaz.aile fertleri

6-İlköğretim çağınızdayken arkadaşlarınızla birbirinize karşı “sen” diyerek samimi üslup kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ancak daha ileri yaşlarda ve yükseköğrenime geçtiğinizde birbirinize karşı “siz” hitabını kullanmanız daha uygun olacaktır.kitap okuyan çocuklar7-İsmini bilmediğiniz birisine seslenmek zorunda kaldığınız zaman kibarca “bakabilir misiniz, beyefendi, hanımefendi “ gibi ifadelerle seslenmeniz şüphesiz saygıya en uygun olacaktır.

gülen insanlar8-Sokakta, herhangi bir taşıtta, gittiğiniz bir yerde ilk kez konuşacağınız birisine karşı samimi hitaplar kullanmanız saygıya yakışmayacağı ve basit bir görünüm alacağı gibi aynı zamanda karşınızdaki kişi tarafından da hoş karşılanmayabilir.

metro 9-

Arkadaşınız ya da bir yakınınız tanınan ve belli bir mevki sahibi bir kişi olabilir. Kendi aranızdayken samimi hitap şekilleri kullanıyor olabilirsiniz. Ancak kalabalıkta veya bir topluluk önündeyken ismi ile samimi bir şekilde değil de “bey veya bayan” şeklinde hitap edersiniz bu saygıya daha uygun olacaktır. güleninsanlar

10-Hiç kimseyi hoşlanmadığı ve rencide edecek lakaplarla çağırmayın.

dinlemek

11-Eğer karşınızdaki kişiye gerçekten saygı duyuyor ve değer veriyorsanız bu, o kişiye hitabınıza yansıyacaktır.gülümsemek 12-Özellikle sizin yaşlarınızdakiler için yaşça ileri insanlara karşı “efendim” li konuşmak güzel bir nezaket göstergesidir. Ancak bunu sadece dilinizde kullanmayın. Ahlakınızla da bütünleştirin.aile üyeleri 13-Eğer konuşma sırasında yapacağınız bir şakayla konuşmaya renk katacağınızı düşünüyorsanız, bunun mutlaka akılcı, kaliteli ve zekâ ürünü olmasına dikkat edin. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, baştan böyle bir işe kalkışmayın.mutlu insanlar

14-Konuşmanızı bitirirken sizi dinlemeye gelen kişilere teşekkür etmeyi unutmayın. Bu konuşmadaki önemli görgü ve nezaket kurallarından birisidir.

el kaldırmak

15-Fikirlerinizi anlatan, sizi ifade eden en doğru ve isabetli kelimeleri seçmeye çalışın.

sunum 16-Ne çok yüksek ne de çok alçak, herkesin duyabileceği ve kimsenin rahatsız olmayacağı orta bir ses tonu ile konuşun.göz teması kurmak 17-Konuşma hızınız da yine ne çok hızlı ne de fazla yavaş olmalıdır. İkisinin arasında orta bir hız belirlemelisiniz.karşılıklı sohbet 18-Arkadaşlar daha önce de söylediğimiz gibi, konuşurken kullandığınız dil, dinleyicinin kültür seviyesine hitap etmelidir. Eğer anlattıklarınızın herkes tarafından anlaşılmasını istiyorsanız, anlaşılır ve düz bir dil kullanın. Konuşmanızı yabancı kelimeler ile süslemeyin. Daha etkili olmak için yapılan bu hareket, tam tersi konuşmaya itici bir hava verir.anlaşmak 19-Konuşmadan önce gerek bilgi artırımı gerekse teknik donanım olarak tüm hazırlıklarınızı tamamlayın.gülümsemek220-Konuşmanıza devam ederken ara ara dinleyicinin memnuniyet durumunu ve ilgisini gözden geçirin. Eğer başta konuya verilen ilgi dağılmışsa hemen usta bir manevrayla konuyu değiştirebilirsiniz.

kahve içen insanlar

21-İyi bilmediğiniz ve bütününe hâkim olmadığınız konular hakkında konuşma yapmaktan kaçının. Ayrıntılarına hâkim olduğunuz konuları rahatlıkla anlatabilirsiniz. Konuyu iyi bilmeniz hem kendinize güveninizi sağlayacak hem de dinleyiciden gelebilecek her türlü soruyu cevaplamanızı kolaylaştıracaktır.

kahve içen insanlar2

22-Konuşurken abartıdan ve yapmacıklıktan uzak durun. Bir konunun önemini vurgulamaya çalışırken, abartıya kaçmaktan sakının.

tebessüm 23-Anlattıklarınızda samimi olun. Unutmayın ki konuşmanızı etkili yapacak en önemli özellik, samimi olmasıdır. Doğallıktan ayrılmayın, zorlama tavırlar içine girmeyin.el sıkışmak224-Konuşurken dinleyiciyi test etmeyin. Bir şey anlatırken sürekli “Anladınız mı?” veya “Anlaşılıyor mu?” gibi sorular dinleyiciyi rahatsız edebilir. Bu şekilde sormak yerine örneğin “Düşündüklerimi gereği gibi ifade edebildim mi?” veya “İyi açıklaya bildim mi?” gibi sorular daha uygun olacaktır. mimik kullanımı

25-Sizi dinleyenler arasında fikrinizi paylaşmayanlar çıkabilir. Dinleyici bunu dile getirdiği zaman nezaketinizi bırakmayın. Öfkelenmekten ve aşırı tepki vermekten kaçınıp sakin ve olgunlukla karşılayın. Bu davranışınız, sizinle aynı düşüncede olmayan kişiler üzerinde de olumlu etki yapacaktır.

dinlemek

26-Konuşma sırasında yapılan jest ve mimikler, konuşmayı bütünleyici önemli faktörlerdir. Ancak söylediklerinizin etkisini artırmak için siz siz olun abartıya kaçmaktan kaçının. Konuşma sırasında yaptığınız el, kol hareketleri ve mimiklerinizi doğal olmasına dikkat edin. Her konuda olduğu gibi bunda da ölçüsüzlük dışarıdan çirkin bir görünüme sebep olur.

sohbet etmek27-Mutlak sevgiye layık olan tek varlık, hepimizin yaratıcısı olan Allah’tır. Allah bizi var etmiş, sayısız nimetle rızıklandırmış, bize yol göstermiş ve ebedi cenneti vaat emiştir. Her türlü sıkıntımıza O yardım eder, her samimi çağrımıza icabet eder. Bizi O doyurur, hastalandığımızda bize O şifa verir, kalbimizi O felaha kavuşturur. Dolayısıyla kâinatın sırrını kavramış olan insan, her şeyden çok Allah’ı sever. Sonra da Allah’ın sevdiklerini, yani Allah’ın rızasına uyan salih insanları sever.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık