KİT Taşeron İşçilerine Kadro İçin Cumhurbaşkanlığı’ndan Yeni Karar!

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbașkanlığı Kararı ne anlama geliyor? KİT ișçilerinin tamamı kadroya geçecek mi?

KİT Taşeron İşçilerine Kadro İçin Cumhurbaşkanlığı’ndan Yeni Karar!
  • 17 Ekim 2018, Çarşamba 22:07

Kamu İktisadi Teșebbüslerinde (KİT) ve bağlı ortaklıklarında çalıșan tașeron ișçilerin kadroya alınmasına ilișkin olarak Cumhurbașkanlığı tarafından yeni bir karar yayınlandı. Resmi Gazete’de 17 Ekim 2018 tarihinde yayınlanan Cumhurbașkanlığı Kararı, KİT tașeron ișçilerine yönelik daha önceki kadro düzenlemesinin tekrarı niteliğinde. Cumhurbașkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayınlanan, Kamu İktisadi Teșebbüsleri ve Bağlı Ortaklarının 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Program Uygulayacakları Strateji ve Yöntemlerin Belirlenmesine Dair Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar, KİT tașeron ișçilerinin kadroya geçirilmesine ilișkin usul ve esasları düzenliyor. Buna göre; KİT ve bağlı ortak ortaklıklarında, personel çalıștırılmasına dayalı hizmet alım sözleșmeleri kapsamında çalıștırılan tașeron ișçiler, 4/12/2017 tarihi itibarıyla en az 2 yıl kesintisiz çalıșmıș çalıșmaya devam ediyor olmaları șartıyla kadroya geçirilebilecekler. Yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler, en az 2 yıl hesabında dikkate alınmayacak. Kadroya geçecek ișçilerin yapılacak sınavlarda bașarı göstermeleri gerekecek.

KİT tașeron ișçilerinin kadroya geçirilmesinde, 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçirilen tașeron ișçilere uygulanan usul ve esaslar geçerli olacak. İșçilerin karoya geçirilmesi sırasında yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yapılacak. Bu kapsamda yapılacak sınava ilișkin usul ve esaslar ile gerekli nitelikleri tespit etmeye yönetim kurull olacak.

CUMHURBAȘKANLIĞI KARARI NE GETİRECEK? Peki Cumhurbașkanlığı’nın bu yeni kararı ne anlama geliyor? KİT ișçilerinin tamamı kadroya geçecek mi? Cumhurbașkanlığı kararının ilgili maddesinin üçüncü bendi șu șekilde; 3) Bu madde uyarınca yapılacak atamalar, 4 üncü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan karșılanır ve kurulușların talepleri doğrultusunda h bir kamu iktisadi teșebbüsü ve bağlı ortaklığı için Bakanlık tarafından belirlenen sayıyı așamayacak șekilde kullanılır. Bu șekilde yapılacak atamalarda 7 nci maddenin birinci fıkrasında belirtil usul uygulanmaz. Bu maddede atıf yapılan 186 Sayılı Cumhurbașkanlığı Kararının Eki Kararın 4. Maddesinin birinci fıkrası ise șöyle; 2018 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilenler ile 12/10/2017 tarihli ve 201710925 sayılı Bakan Kurulu Kararı kapsamında ișe alınanlardan ayrılanlar hariç) en fazla %75’i kadar personelin açıktan ve/veya naklen atanması, Aynı Karar’da atıf yapılan 5. Maddenin birinci fıkrası ise șu șekilde; Uluslararası standartlar çerçevesinde istihdamına gerek görülen özel niteliklere sahip personel, yeni üretim tesisi, ișletme birimi kurulması veya devir alınması veya yeni hizmet birimlerin faaliyete geçmesi halinde bu tesisler için gerekli personel, kamu teșebbüslerinin mal veya hizmet üretiminde artıș görülmesi veya faaliyet alanının genișlemesi durumunda ihtiyaç duyulan person ile AR-GE faaliyetleri için istihdamına gerek duyulan personele yönelik talepler ve diğer nedenlerle kamu teșebbüsünce ortaya konulan personel ihtiyacına ilișkin talepler ilave atama kapsamında değerlendirilebilir. Kamu teșebbüsleri söz konusu ihtiyaçlarına ilișkin detaylı analiz ve gerekçeleri ilgisine göre Müsteșarlığa veya Özelleștirme İdaresi Bașkanlığına bildi Müsteșarlığın veya Özelleștirme İdaresi Bașkanlığının uygun görüșü üzerine, bu talepler, kamu teșebbüsü tarafından statü ve unvan belirtilerek Devlet Personel Bașkanlığına gönderilir. Söz konu atama izinlerine ilișkin talepler Devlet Personel Bașkanlığınca unvan değișikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır. Bu fıkra kapsamında ilaveten atanacak personel sayısı, 2018 yılında ayrıl personel sayısının (askerlik ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde istihdam fazlası olarak bildirilenler ile 12/10/2017 tarihli ve 2017/10925 sayılı Bakanlar Kurulu Kara kapsamında ișe alınanlardan ayrılanlar hariç) %50’sini geçemez. Buna göre KİT tașeron ișçilerinin kadroya geçirilmesindeki sayının tespitinde yukarıdaki iki maddede yer alan %75 ile %50 oranın toplamı dikkate alınacak. Bu sayı, tüm statülerle birlikte alt ișveren kadroya geçirilmesinde toplam tavanı olușturacak.

SONUÇ Sonuç itibariyle, ilgili kararlar çerçevesinde KİT ișçilerinin tamamının kadroya alınması öngörülmüyor. İlgili metinlerde, kadroya geçirilecek ișçi sayısına ilișkin kısıtlar açık șekilde yer alıyor. Kadroya ișçi sayısı, her halükarda Bakanlık tarafından belirlenen rakamı geçemeyecek. Kaç ișçinin kadroya alınacağı ise kurum bazlı olarak tespit edilecek. Bu sayı, en fazla, o kurumdan bir önceki yıl a sayısının % 125’i kadar olacak. 17.10.2018 KİT Taşeron İşçlerne Kadro İçn Cumhurbaşkanlığı’ndan Yen Karar! 

Öte yandan KİT kurumlarında açılacak ve atama yapabilecek kadro sayısına, ișçilerin yanı sıra uzman ve diğer personel de dahil. Dolayısıyla açılacak kadroların tamamı tașeron ișçiler için de kullanıl Nitekim pek çok kurumda, açılacak kadrolara uzman ve benzeri statüdeki personellerin atanması eğilimi sözkonusu. Dolayısıyla Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbașkanlığa kararı, KİT ve bağlı ortaklıklarındaki tașeron ișçilere otomatik olarak kadro hakkı doğurmayacak. Cumhurbașkanlığı Kararı’ndaki ilgili bölüm șöyle; Hizmet alımı yoluyla çalıștırılan personelin sürekli ișçi kadrolarında istihdamı

(1) Kamu iktisadi teșebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında, personel çalıștırılmasına dayalı hizmet alım sözleșmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıștırılmakta olanlardan, 4/12/2017 tar itibarıyla en az iki yıl kesintisiz (yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler hariç olmak üzere) olarak ilgili teșebbüs ve bağlı ortaklıklarda çalıșmıș ve halen çalıșma devam edenler, așağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sınavda bașarı göstermeleri halinde halihazırda görev yaptıkları teșebbüs ve bağlı ortaklıklarında ișçi statüsünde istihda edilebilirler.

(2) Bu maddenin uygulanmasında, kișilerde aranacak șartların tespiti ve personel çalıștırılmasına dayalı hizmet alım sözleșmesinin kapsamının belirlenmesi açısından, 375 sayılı Kan Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesine ilișkin hükümleri esas alınır. (3) Bu madde uyarınca yapılacak atamalar, 4 üncü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan karșılanır ve kurulușların talepleri doğrultusunda h bir kamu iktisadi teșebbüsü ve bağlı ortaklığı için Bakanlık tarafından belirlenen sayıyı așamayacak șekilde kullanılır. Bu șekilde yapılacak atamalarda 7 nci maddenin birinci fıkrasında belirtil usul uygulanmaz.

(4) Teșebbüs ve bağlı ortaklıklar bu maddenin yayımından itibaren yılı içerisinde yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yaparlar. Bu kapsamda yapılacak sınava ilișkin usul ve esaslar gerekli nitelikleri tespit etmeye Yönetim Kurulları yetkilidir.

(5) Bu madde kapsamında yapılacak ișlemler sebebiyle olușacak șartlara uyum sağlanması amacıyla hizmet alım sözleșmelerinde değișiklik yapmaya 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kam İhale Sözleșmeleri Kanunu ile 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde Yönetim Kurulları yetkilidir. (6)Bu madde kapsamında olușacak tereddütleri gidermeye Bakanlık yetkilidir. (7) Bu madde kapsamında yapılan yerleștirmeler, hizmet türü, unvanı, sayısı vb. bilgileri içerecek șekilde 15 gün içerisinde Bakanlığa bildirilir. Bu kapsamdaki yerleștirmeler kaynaklı hizmet alı tutarlarında eksilme olușması halinde bu tutar, yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar uyarınca belirlenen ihale yoluyla hizmet alım tavanından düșülür.”

TAM METNİN ULAŞMAK İİÇNİ LÜNKİ TIKLAYIN

 

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/10/20181017.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/10/20181017.htm

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık