İş kanunu değişiyor İşverene mağdur çalıştırma zorunluluğu geliyor

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Mağdur Hakları Kanunu Tasarısı’nda özel sektör işverenlerini ilgilendiren bir düzenleme de yer alıyor.

İş kanunu değişiyor İşverene mağdur çalıştırma zorunluluğu geliyor
  • 20 Temmuz 2017, Perşembe 0:20

Geçtiğimiz günlerde basına özel sektöre yönelik yeni bir istihdam zorunluluğu getirileceği yönünde haberler yer aldı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Mağdur Hakları Kanunu Tasarısı’nda özel sektör işverenlerini ilgilendiren bir düzenleme de yer alıyor. Yapılan değişikliğe göre, 4857 Sayılı Kanun’un 30. maddesine eklenen ibare ile elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde yüzde iki mağdur çalıştırmak zorunlu hale getirilecek.

Mağdur, suç nedeniyle fiziksel, zihinsel, ruhsal veya ekonomik olarak doğrudan zarar gören kişi olarak tanımlanmaktadır. Yine düzenleme yürürlüğe girerse, mağdurların işsizlik sigortası işveren payı Hazine’den karşılanacak. Ayrıca 5510 sayılı Kanun’da da düzenleme yapılacak.

Mağdur Hakları Kanunu hükümlerine göre suç mağduru sayılan kişilerden genel sağlık sigortalısı olmayan ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına da girmeyen veya genel sağlık sigortası kapsamında olup sağlık yardımlarından yararlanamayanlar, tedavi süresince gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Esasen ülkemizde özel sektöre yönelik engelli çalıştırma, terör mağduru çalıştırma, avukat bulundurma, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma, kreş açma gibi istihdamda rekabeti önleyici birçok yükümlülük yer alıyor. Bir yandan üretim maliyetlerinin artması öte yandan asgari ücrete yapılan yüksek oranlı zam ve işçilik maliyetlerinin yüksekliği özel sektörü yurt dışında rekabette zorlamakta ve bu nedenle de başta yabancı kökenli şirketler olmak üzere birçok işveren rotasını uzak doğu veya Doğu Avrupa ülkelerine çevirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle özel sektöre getirilmesi düşünülen mağdur çalıştırma yasası doğru olmadığı gibi özellikle engelli istihdamında da yüzde 3’ lük oranın düşürülmesi ya da engel oranının yüzde 40’ dan yüzde 20’ ye indirilmesi ya da engelli yakınının çalıştırılması ile de bu yükümlülüğün yerine getirilmesi gibi bir düzenleme getirilmelidir. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık