Seçim yaklaştı taşeron işçiler kıymete bindi

Milletvekili Genel Seçimlerine yaklaşıldıkça, taşeron işçiler ve sorunlarının çözümü konusunda bazı siyasi partilerin adeta vaat yarışına girdiğini görüyoruz. Taşeron işçilerin kronik hale gelmiş ve giderilmesi şart olan çok sayıda sorununun çözümü amacıyla bugüne kadar ciddi bir adım atılmamışken, seçim yaklaştı diye taşeron işçi ve sorunları kıymet görürüyor. Ancak, taşeron işçilere verilen seçim vaatlerinin çoğunun da mevcut koşullarda hayata geçirilmesinin zor olduğunu düşünmekteyiz. Taşeron işçilerle ilgili olarak son günlerde siyasi partiler ve Hükümetten gelen vaat niteliğindeki açıklamalardan baıları şöyle:

Seçim yaklaştı taşeron işçiler kıymete bindi
  • 04 Mayıs 2015, Pazartesi 19:50

Başbakan

Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU, geçtiğimiz ay TÜRK-İş Konfederasyonu’nu ziyareti sırasında Karayolları Genel Müdürlüğünde görev yapan taşeron işçiler konusu kensisine sorulunca; “Onların detaylarını paylaşacağız. 6 bin 300 işçimizle ilgili takriben bir yasal süreç var. 2-3 senedir sürmekte olan. Taşeronlarla ilgili genel düzenleme konusunda bütün kurumlarımızı bakanlıklarımızı görevlendirdik. Gelecek bilgileri toparlıyoruz. Şuanda Çalışma Bakanlığımızda bu konuda yoğun bir çalışma içinde. Kriterler belirlenecek ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atacağız. Belli kriterlerle ihtiyaçlara göre, yardımcı işçi konusunda bu çerçevede bir çalışma yürütülüyor. O kendi doğası içinde yürürken belli alanlarda kamunun ihtiyaç hissettiği alanlar var. Mesela Karayolları böyle bir alan. Yardımcı işçi statüsünde, diğer statülerde çalışan emekçilerimizin kamunun ihtiyaç hissettiği miktarını kadroya alınması, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini konusunda bir genel çerçevede mutabakata varıldı. Bununla ilgili detayları özel bir şekilde bu işçi kardeşlerimizin de katılacağı toplantıda paylaşacağız ama bu sorunu çözmeye kararlıyız” demişti.

Maliye Bakanı

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, taşeron işçilerle ilgili olarak “… ilave bir çalışma var. Fakat nihai şekil verilmediği için bugünden spekülasyonda bulunmayayım. Sadece şunu söyleyebilirim, asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız. Özellikle alın terinin zamanında ve hakkıyla ödenmesi, sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı gibi konularda maksimum hassasiyetimizi sürdüreceğiz." dedi.

AKP

AKP tarafından açıklanan Seçim Beyannamesinde, taşeron işçilere ve sorunlarına ilişkin ifade yer almadı.

CHP

CHP tarafından açıklanan Seçim Beyannamesinde, kamuda taşeron işçiliğine, alt-işveren ve rödovans uygulamasına, özel kesime de örnek olacak biçimde son verileceği ifadeleri de yer aldı.

Seçim Beyannamesine ilişkin açıklama yapan CHP genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, taşeron işçilerle ilgili olarak; “Tamamen kalkacak. Devlette kalkacak. İlk etapta devlette tümüyle kaldıracağız. Temizlik işi yaptıracağım. Taşerona yaptırıyorsunuz. Niye yaptırıyorsunuz? Araya bir kişiyi koyuyorsunuz. Araya bir kişiyi koymayın doğrudan devlet ödesin. Güvencesiz bir. İki; hayat tümüyle asgari ücret üzerine endeksleniyor. Asgari ücretin üstünde hiçbir para verilmiyor bunlara. Hayatı boyunca hep asgari ücret üzerinden. Primleri doğru dürüst yatmıyor. Aylıklarını zamanında alamıyorlar. Bazen de asgari ücret olarak verdikleri paranın bir kısmını da geri alıyorlar. Kişide şikayet edemiyor. Çünkü ertesi sabahgeldiğinde işinden de olabiliyor. Şimdi bu doğru değil bakın. Bir insan düşünün evine ekmek götürecek bu adam. Evine ekmek götürürken de bir güvencesinin olması lazım. Sosyal devletin bir güvencesi olması lazım. Ben bu güvence içinde çalışmalıyım. Benimde hak arama özgürlüğüm olmalı. Asgari ücret üzerinden çalıştırıyorsunuz hiçbir hak vermiyorsunuz, birde üstelik onun geleceği bir kişinin iki dudağı arasında. Böyle bir devlet düzeni yoktur zaten. Olmamalıdır da” dedi.

HDP

HDP tarafından açıklanan Seçim Beyannamesinde; Taşeronluk sistemi kademeli olarak ortadan kaldırılacağı, ilk etapta kamuda taşeron çalışanlar kadrolu çalışan haline getirileceği, taşeron çalışılan döneme ait kıdem tazminatları ödeneceği, özel sektörde asıl işveren-alt işverenlerle birlikte çalışana karşı eşit ve aynı derecede sorumlu olacağı, özel istihdam bürolarının ve kiralık işçi uygulamalarının ortadan kaldırılacağı yönünde ifadeler yer aldı.

MHP

3 Mayıs 2015 tarihinde açıklanacak olan MHP Seçim Beyannamesinde, taşeron işçilerin sorunlarının çözümüne ilişkin somut, gerçekçi ve uygulanabilir vaatlerin yer alması umut ediliyor. memurunyeri

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık