SAYIN BAŞBAKAN 2014 YILINDA OLDUĞUNUN UNUTMUŞ GALİBA

BUNLAR SÜREKLİ OLAN ŞEYLER!1860 İngiltere'sinden kaza örneği verdi

SAYIN BAŞBAKAN 2014 YILINDA OLDUĞUNUN UNUTMUŞ GALİBA
  • 15 Mayıs 2014, Perşembe 7:03

1860 İngiltere'sinden kaza örneği verdi

AMA 2014 YILINDA OLDUĞUNU UNUTMUŞ GALİBA

BUNLAR SÜREKLİ OLAN ŞEYLER!

HASAN ÇİLİNGİR -DERVİŞ GENÇ - MANISA

15 Mayıs 2014, Perşembe

Başbakan Tayyip Erdoğan, 274 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasını ‘olağan bir iş kazası’ şeklinde değerlendirdi. 1800’lü yılların İngiltere’sinden, 1900’lü yılların Fransa’sından örnekler veren Erdoğan, “Bu tür ocaklarda kazalar sürekli olan şeylerdir. Bunun yapısında bunlar var.” ifadelerini kullandı.


Başbakan Tayyip Erdoğan, dün öğle saatlerinde facianın yaşandığı Soma’nın Eynez bölgesindeki maden ocağına geldi. İlk olarak valilikte oluşturulan kriz masasına geçti, daha sonra facianın yaşandığı kömür madeninde incelemelerde bulundu. Maden ocağında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarından bazıları Başbakan’la görüşmek istedi ancak korumalar izin vermedi.

Başbakan madendeki incelemelerinden sonra Soma Belediyesi’ne geçti, burada ilginç açıklamalarda bulundu. Yakın tarihin en büyük ‘iş kazalarından’ birinin yaşandığını söyledi. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısının 238’e (ilerleyen saatlerde 274 oldu) yükseldiğini açıkladı. Enkaz altında halen çıkarılmayı bekleyen yaklaşık 120 işçinin bulunduğunu belirtti. El Cezire muhabirinin, “Burada sorumluluk kime ait? İlgili bakanlara düşen bir sorumluluk var mı?” sorusuna tepki gösteren Erdoğan, “Bir gazeteci olarak dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek bilmiyorsunuz. Herhalde Katar’da pek kömür madeni yok doğalgaz var ondan.” diyerek sözlerine başladı. Ardından dünyadan örnekler vererek, bu tür yerlerde bu tür kazaların sürekli yaşandığına dikkat çekti.

Bu tür ‘kazaların’ olağan şeyler olduğunu şu sözlerle anlattı: “Bakın size dünyadan örnekler vereyim. Bizim 1942’den 2010 yılına kadar toplam bu kazalarda ölü sayısına baktığımızda yaklaşık 900’dür. Bunların içerisinde, 1992 yılında Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yaşanan 262 grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. İngiltere’de 1862’de yaşanan göçükte 204 kişi ölmüş. 1860’ta İngiltere’de kömür tozu patlamasında 260 kişi ölmüş. Belçika’da 87’de metan gazı patlaması 120 ölü. İngiltere’de 1894 kömür ocağındaki patlamada ölü sayısı 290. Fransa’da 1906 dünya tarihinin en önemli ikinci kazası ölen sayısı bin 99. Daha yakın dönemlere bakıldığında Japonya 1914’te 687, 1942’de Çin’de dünyanın en ölümlü kazası yaşandı. Kömür tozu karışımının neden olduğu patlamada ölü sayısı bin 549. Bu tür ocaklarda kazalar sürekli olan şeylerdir. Biz bir defa bu tür ocaklarda, kömür ocaklarında, madenlerde, buralarda hiç bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Literatürde iş kazası diye bir şey var. ‘Bu sadece madenlerde olur.’ diye bir şey yok. Bunun yapısında bunlar var. Hiç kaza olmaz, diye bir şey madenlerde yok. İşin boyutunun bu kadar fazla olması, bizi derinden yaralamıştır, derinden üzmüştür. Yapılan kontrollerde de burası gerek işçi sağlığı, gerekse işçi güvenliği açısından iyi noktada olan kömür ocaklarından biri olarak değerlendirilmiş.”

Başbakan Erdoğan, CHP’nin 20 gün önce Soma’daki maden ocaklarına ilişkin Meclis gündemine taşıdığı iddialarına da cevap verdi. Başbakan, “O günkü Meclis tutanaklarını özellikle istedim. O günkü girişim CHP’li milletvekilinin getirdiği önerge sadece gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında da Soma ile de bir konuşma bulamazsınız. Suistimal olarak kullanılma gayreti içindedir.” dedi. ZAMAN

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık