Sarı Sendika Ne Demektir? Sendika Nedir?

Sarı Sendika Ne Demektir? Sarı Sendika Ne Demektir? Sendika Nedir? Sarı Sendika; işverenlerin lehine hareket eden ve işçilerin çıkarlarını gözetmeyen sendikaları nitelendirmek için kullanılan terimdir. İşverenin kendi yararlarını korumak amacıyla el altından kendi adamlarına kurdurduğu sendikadır. Diğer bir deyişle işveren yararına çalışan sendika olarak da tanımlanabilir.

Sarı Sendika Ne Demektir? Sendika Nedir?
  • 21 Şubat 2015, Cumartesi 21:20

Sarı sendikaların asıl amacı; işverene karşı örgütlenerek işveren karşısında güçsüz olan işçinin haklarını savunmak olan sendikanın, bizzat işveren tarafından kurulanıdır. İşveren karşısında işçilerin haklarını koruyormuş taklidi yaparak, işçiyi daha da ezer, haktan mahrum bırakır.

Sarı sendika tanımlaması ilk kez 1899 yılında Fransa’da gerçek işçi sendikalarıyla savaşmak için kurulan sendikalar için kullanılmıştır. Fransa’da 1900’lerin başında ortaya çıkan “sarılar” (les jaunes) hareketinden gelmektedir. Hareket işçi haklarının savunulmasının sosyalizm ile ilişkilendirilmesini reddeden ve sınıfların sosyal adalete dayanan bir plan üzerinde yeniden barıştırılması gerektiğini savunmuştur. Bu harekete bağlı olan ilk “Sarı Sendika“, 1901 yılında grevlere katılmayı reddetmiştir.

Sarılar hareketi giderek milliyetçi akımlar tarafından sahiplenilmiş ve nasyonal sosyalizme giden yolu açmıştır. Sarı sendika terimi ise işçilerin karşısında patronları tutan, maşa sendika anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık