Murat Kösereisoğlu güvenlik sektörünün bilinmeyelerini anlattı

Murat Kösereisoğlu güvenlik sektörünün bilinmeyelerini anlattı
  • 09 Ekim 2014, Perşembe 8:00

Dünyanın en büyük gü­ven­lik şir­ke­ti İs­veç­li Securi­ta­s’­ın Tür­ki­ye Baş­ka­nı E. Mu­rat Kö­se­re­isoğ­lu, BU­GÜ­N’­e sek­tö­rü­n bilinmeyenlerini anlattı. Kö­se­re­isoğ­lu, fir­ma­la­rın, iş­le­rin dur­ma­sı­nı ön­le­mek için gü­ven­li­ğin şart ol­du­ğu­nu gör­dük­le­ri­ni söy­le­di ve “Müş­te­ri­ler, sa­de­ce iyi mar­ka­ya pa­ra ver­mez. Ar­tı de­ğer is­ter. Bi­ze çu­val­la pa­ra ödü­yor­lar ve bu­nun da he­sa­bı­nı so­ru­yor­la­r” de­di.

So­kak suç­la­rı­nı az çok bi­li­riz de ko­ca ko­ca hol­ding­le­re ait fab­ri­ka­la­rın, ener­ji san­tral­le­ri­nin, otel­le­rin, AV­M’­le­rin ve sü­per mar­ket­le­rin han­gi teh­li­ke­ler ve suç­lar­la kar­şı kar­şı­ya kal­dı­ğı­nı faz­la bil­me­yiz. Ku­rum­sal gü­ven­lik ala­nı­na gi­ren bu iş­let­me­ler na­sıl ko­ru­nu­yor, han­gi ön­lem­ler alı­nı­yor, per­de ar­ka­sın­da ne­ler ya­şa­nı­yor gi­bi so­ru­la­ra ce­vap­lar bul­mak için bu haf­ta­ki söy­le­şi­mi­zi dün­ya­nın bu alandaki en bü­yük şir­ke­ti İs­veç­li Se­cu­ri­ta­s’­ın Tür­ki­ye Baş­ka­nı E. Mu­rat Kö­se­re­isoğ­lu ile ko­nuş­tuk.

2006’da şu an­da ça­lış­tı­ğı Se­cu­ri­ta­s’­ı Tür­ki­ye­’ye gel­me­ye ik­na eden Kö­se­re­isoğ­lu, çok il­ginç tes­pit­ler­de bu­lun­du. Sö­zü ona ve­re­lim ve gü­ven­lik ala­nın­da ne­ler olup bit­ti­ği­ni ken­di­sin­den öğ­re­ne­lim.
GÜVENLİK ŞART HALE GELDİ

Mu­rat Bey, siz po­lis ve­ya as­ker miy­di­niz ki gü­ven­lik ala­nın­da ça­lış­ma­yı seç­ti­niz?

Ne po­li­sim ne de as­ke­rim. Ben özel gü­ven­lik pro­fes­yo­ne­li­yim. OD­TÜ İş­let­me­’den me­zun ol­dum. Fark­lı iş­ler­de ça­lış­tım. Da­ha son­ra da 1993’te gü­ven­lik işi­ne gir­dim. Eği­tim de al­dık ama yıl­la­rın ver­di­ği tec­rü­be çok da­ha önem­li.
Gü­ven­lik sek­tö­rü çok bü­yü­yen bir pa­zar mı oluş­tu­ru­yor?
Evet. Gü­ven­lik ar­tık iş­le­rin dur­ma­ma­sı için şart ha­le gel­di. Biz şir­ket ola­rak ge­çen yıl yüz­de 10 bü­yü­dük. Bu se­ne yüz­de 14,5 bü­yü­ye­ce­ğiz. Bu ina­nıl­maz bir bü­yü­me. Dün­ya­da 52 ül­ke­de 300 bi­nin üze­rin­de ça­lı­şa­nı olan Se­cu­ri­ta­s’­ın top­lam ci­ro­su 10 mil­yar do­lar ci­va­rın­da. Tür­ki­ye­’de ise bu se­ne 10 bi­nin üze­rin­de ça­lı­şan­la 286 mil­yon lira ciro ya­pa­ca­ğız. 30 mil­yon­la baş­la­yıp

8 se­ne­de 10 ka­tı­na ulaş­tık.
SUÇLAR EVRİM DEĞİŞTİRİYOR
Si­zin alan çok kar­ma­şık gö­rü­nü­yor. Han­gi suç­lar gü­ven­lik ge­rek­ti­ren alan­la­ra gi­ri­yor?

Bu as­lın­da iki tür­lü. Bi­ri­si “so­kak suç­la­rı­” de­ni­len suç­la­rı kap­sar. Bun­lar, me­se­la zor kul­la­na­rak çan­ta­nı­zın ça­lın­ma­sı ola­bi­lir. Ara­ba­nı­za çar­pıp o ara­ba­yı ça­lan­lar olu­yor. Bu gi­bi suç­lar po­lis-asa­yiş ala­nı­na gi­ren olay­lar. So­kak suç­la­rı dö­nem dö­nem ev­rim ge­çi­ri­yor. Bi­zim işi­miz bi­rey­sel de­ğil, ku­rum­sal gü­ven­lik. Ki­şi ko­ru­ma­sı var ama as­lın­da iş­let­me­le­rin gü­ven­li­ği­ni ya­pı­yo­ruz.
BİR KÖPEK BİLE İŞLERİ DURDURUR
Ku­rum­sal gü­ven­lik de­ni­lin­ce ne­le­ri an­la­ma­lı­yız? Siz, fir­ma­la­rı mı ko­ru­yor­su­nuz?
Biz fab­ri­ka­lar­da, hol­ding bi­na­la­rın­da, ener­ji san­tral­le­rin­de, ma­den­ler­de ça­lı­şı­yo­ruz. İşi­miz­de sa­de­ce hır­sız­lık yok. Me­se­la yan­gın var, bun­da iş sü­rek­li­li­ği­ni te­min et­mek gi­bi bir rol var. Ya­ni işin dur­ma­sı­nı ön­le­mek var. Bir yer­de

ba­şı­boş do­la­şan bir kö­pek bi­le işi dur­du­ra­bi­lir.


Si­ze her­hal­de bü­yük pa­ra­lar öde­ni­yor de­ğil mi?

Çok gü­zel gü­ven­lik ya­zı­lım­la­rı ge­liş­tir­dik bu­ra­da. Hat­ta Av­ru­pa­’da bi­le ol­ma­dı­ğı­nı id­di­a edi­yo­rum. Bu ya­zı­lım­lar­la fark at­tık, yük­sek bü­yü­me­mi­zin ar­ka­sın­da da bu fark var. Çu­val­la pa­ra­lar ödü­yor­lar. O za­man da bu­nun he­sa­bı­nı so­ru­yor­lar. Kim­se­nin kim­se­ye ba­ğış­la­ya­cak 10 li­ra­sı bi­le yok.
Her ku­ru­ma böy­le “Hı­zır gi­bi­” ye­ti­şe­bi­li­yor mu­su­nuz?
Ye­tiş­mek zo­run­da­yız. Bir­çok şe­yi gör­me­niz ge­re­ki­yor. Me­se­la ha­va­ala­nın­da 300 ki­şiy­le ça­lı­şı­yo­ruz. Tüm Tür­ki­ye­’de 10 bin 500 ki­şiy­le ça­lı­şı­yo­ruz şu an­da. 76 il­de işi­miz var. Söz­leş­me­miz 400’ü aşkın ku­ru­luş­la. Bu iş­let­me­lerin yak­la­şık 2 bin lo­kas­yo­nu var.

SEKTÖRDE YAŞILIM ÇOK ÖNEM KAZANDI

Tek­no­lo­jik ge­liş­me­ler çok iler­le­di. Bu du­ru­mu le­hi­ni­ze na­sıl kul­la­nı­yor­su­nuz?
Ar­tık gü­ven­lik ala­nı, hard­wa­re­’i bı­ra­kıp soft­wa­re­’e geç­ti. Her şey ya­zı­lım. İna­nıl­maz ya­zı­lım­lar var. Me­se­la, yan­lış yön­de gi­den bir ara­ba­yı, ters yö­ne gi­den ara­ba­yı ka­me­ray­la ya­ka­la­yıp çı­kış­ta ikaz ede­bi­li­yor­su­nuz. Yi­ne me­se­la ava­nak ge­zen şüp­he­li­le­ri ya­zı­lım­la ya­ka­la­ya­bi­li­yor­su­nuz. Dün­ya o ala­na doğ­ru ka­yı­yor.

GÜVENLİK 'KORUYUCU HEKİMLİK' GİBİ...

Bu iş­ten en çok pa­ra­yı han­gi sek­tör­den ka­za­nı­yor­su­nuz?
Bel­ki, AV­M’­ler­den de­ğil ama en­düs­tri­den ka­za­nı­yo­ruz. Bi­zim ge­li­ri­mi­zin yak­la­şık yüz­de 24’ü en­düs­tri­den. Üre­tim te­sis­le­ri­nin dur­ma­ma­sı ge­re­ki­yor.
Son söz, “Sa­na­yi­de üre­ti­min dur­ma­ma­sı için gü­ven­lik şart mı­” di­yor­su­nuz?
Bu­nu di­yo­rum ta­bi­i ki. Te­sis­le­rin dur­ma­ma­sı için bi­ze mil­yon­lar­ca li­ra pa­ra ve­ri­li­yor. Se­ne­de te­sis ba­şı­na

5- 10 mil­yon li­ra az pa­ra mı? Bu­nu, o işin dur­ma­ma­sı için ödü­yor­lar. Bir de şu var; Biz­ler, si­gor­ta­nın önün­de­ki bir me­ka­niz­ma­yız. Si­gor­ta çö­züm de­ğil. Çö­züm gü­ven­lik.
BANKA SOYULURSA 1-0 MAĞLUBUZ DEMEKTİR

Di­ye­lim, bir ban­ka şu­be­si so­yu­lu­yor. Soy­gun­cu elin­de si­la­hıy­la vez­ne­ye git­ti ve vez­ne­da­ra, “Pa­ra­la­rı bu tor­ba­ya dol­du­r” de­di. Ne ya­pa­bi­li­yor­su­nuz o an­da?


Bel­ki de o nok­ta­ya gel­diy­se­niz en az can ha­sa­rı­nı dü­şü­ne­cek­si­niz. Soy­gun ol­ma­dan ön­ce ted­bir­ler la­zım. Soy­gun nok­ta­sı­na gel­mek, ya­ni ey­le­min ol­ma­sı 1-0 ye­nil­di­ği­miz bir du­rum­dur. Ora­da­ki gü­ven­lik gö­rev­li­si­nin bu­nu göz­lem­le­ye­bil­me­si ve ve­ri­len eği­tim­le uyum­lu ola­rak “Ne ala­ka” de­me­si la­zım. Me­se­la, kon­fek­si­yon ma­ğa­za­la­rın­da bir ka­dın giy­si­le­ri üst üs­te gi­ye­rek çal­dı­ğın­da, ora­da­ki gü­ven­lik gö­rev­li­si bu ki­şi­nin şüp­he­li ola­bi­le­ce­ği­ni an­la­ya­bil­me­li.

MÜLTECİLERLE BAŞIMIZ DERTTE

Res­mi ku­rum­lar­la da ça­lı­şı­yor mu­su­nuz?

Ça­lı­şı­yo­ruz. Me­se­la, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) de müş­te­ri­le­ri­miz ara­sın­da. An­ka­ra­’da­ki bü­yü­kel­çi­lik bi­na­la­rı çok sı­kı­şık ama sa­de­ce Su­ri­ye­li ve Irak­lı­lar de­ğil, Af­ga­nı, İran­lı­sı vs. ül­ke­ler­den ge­len­ler de var. Her bi­ri bir ül­ke­ye sı­ğın­ma­ya ça­lı­şı­yor. Müll­te­ci­ler Yük­sek Ko­mi­ser­li­ği­’nin önün­de, “Bi­zi ke­se­cek­ler öle­ce­ği­z” fi­lan di­ye­rek ka­pı­dan git­mi­yor­lar. Ve­ya, ken­di üze­ri­ne ve­ya ai­le­si­nin üze­ri­ne ben­zin dö­küp ken­di­le­ri­ni yak­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Ya­ni böy­le ha­di­se­ler de var.
HIRSIZLIK MEVSİME GÖRE DEĞİŞİYOR

AVM’lere de bakıyor musunuz?
6-7 AVM’ye bakıyoruz, çok fazla değil. Ama bizde büyük market zincirleri var. Birisinde içki, diğerinde kıyafet, ötekisinde aksesuar çalınıyor. Sezonu var bu işin. Mesela, kuzeyde bir ülkenin bayramı oluyor. Onlar, bayram zamanı valizlerle gelip, Türkiye’deki mağazaları soyup soyup gidiyorlar. Kimseyi kategorize etmek istemem ama bizim işimizin böyle incelikleri var. Mevsimleri bile takip etmeniz lazım.

İSTANBUL, LONDRA'YA GÖRE KÖTÜ BİR ŞEHİR DEĞİL

İstanbul, güvenlik anlamında nasıl bir şehir?
Bence asayiş ve sokak suçları açısından Türkiye’deki en zor şehir ama dünyanın sayılı metropolleri arasında mesela Londra’dan ve New York’tan daha kötü görmüyorum. Latin Amerika’daki şehirler çok zor. Sınırlı çalışıyoruz ama yine Güney Afrika çok zor. Uzakdoğu’da Hindistan ve Pakistan’daki şehirler de tehlikeli. En güvenli şehirlerin ise kuzey ülkelerinde olduğunu düşünüyorum. Mesela Oslo, Kopenhag, Helsinki gibi şehirler.
GEREKİRSE POLİSE DE YARDIM EDİYORUZ

Organize suçlar konusunda Türk polisi sizden yardım istiyor mu?
Bazen oluyor, yardım da ediyoruz. Bir yerde suç işlendiğinde kamera görüntülerinin istendiği oluyor. O kanalla delillere ulaşmaya çalışıyorlar. Gerektiği zamanlar işbirliği yapıyoruz. Kapkaç veya mağaza içindeki hırsızlıklarda AVM gibi yerlerde kameralar var. İstenildiği zaman adam adama da çalıştığımız oluyor.

BÜYÜK BİR YANGINI ÖNCEDEN ÖNLEDİK

Bu­gü­ne ka­dar ya­şa­dı­ğı­nız en bü­yük gü­ven­lik ola­yı ne ol­du?

Ya­kın za­man­da çok cid­di bir yan­gı­nı ön­le­dik. Bir AV­M’­de yan­gın çık­tı, hız­la bü­yür­ken bu­nu ön­le­dik. Med­ya­ya bi­leak­set­me­di.RÖPORTAJ: PERİHAN ÇAKIROĞLU

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık