Dev şirkette akıl almaz skandal! Genelevde yakalandı

Günlerdir dünya devinde yaşanan skandal dolandırıcılık konuşuluyor. Ancak birçok skandal dünyayı sarstı. İşte dev şirketlerin yaşadığı en ilginç skandallar.

Dev şirkette akıl almaz skandal! Genelevde yakalandı
  • 21 Kasım 2018, Çarşamba 17:07

DÜNYANIN en büyük otomotiv gruplarından biri olan Renault-Nissan-Mitsubishi’nin efsane CEO’su Carlos Ghosn’un gelirini düşük beyan ettiği için sürdürülen soruşturma kapsamında Japonya’da tutuklanması tüm dünyada şok etkisi yarattı. Tabii tek skandallarla dünya gündemine oturan Carlos Ghosn değildi.

Japonya’da haziran ayında revize edip yürürlüğe giren ceza muhakemesi kanununa göre Ghosn’un 10 yıla kadar hapis ve buna ek olarak 6.2 milyon Euro’yu bulabilecek para cezası alabileceği dünyayı derinden sarstı. Ghosn’un aynı anda hem hapis hem para cezası alabileceği, para cezasının ise minimum 90 bin Euro’dan başlayacağı belirtildi. Diğer taraftan Ghosn’a yöneltilen suçlamalar arasında şirketin parası dışında gayrimenkullerini kullanmak da bulunuyor. Soruşturma kapsamında Ghosn’un Nissan’ın yurtdışında bulunan konutlarını ücretsiz olarak gelir bildirmeden kullanmasından şüpheleniyor. Ghosn adına Nissan’ın Rio de Janerio, Beyrut, Paris ve Amsterdam’da evler satın alındığını iddia ediliyor. 

Ghosn’un Nissan’da kayıtlı olmayan bu konutları kullanıp, gelir elde ettiği düşünülüyor. Kaynaklar, Tokyo savcılarının Nissan tarafından karşılanan bu maliyetlerin, şirketten aldığı ücretin bir parçası olarak menkul kıymet raporlarında rapor edilmesi gerektiğin belirttiğini söylüyor.

Mali ihlaller noktasında Ghosn tek değil... Görevini kötüye kullanan dünyaca ünlü isimleri Bloomberg sıraladı. İşte dev şirketlerin üst düzey yöneticilerinden akıl almaz dolandırıcılıklar...

Uluslararası Para Fonu (IMF) eski başkanı Rodrigo Rato / Kredi kartı skandalı
İspanya'da ekonomik krizin yoğun olarak yaşandığı 2008-2012 yıllarında ortaya çıkan ve halk arasında "siyah kartlar" olarak adlandırılan skandalda, Caja Madrid ve Bankia bankalarının üst düzey yöneticilerinin kendileri ve ailelerinin lüks alışverişlerini ödemek için tahsis edilen gayriresmi kredi kartlarını kullandıkları ve bu harcamaların vergi beyanının yapılmadığı iddia edilmişti.

Bu sistemin ilk olarak 2003 yılında Caja Madrid'de başladığı, daha sonra Bankia bankasıyla 2012 yılına kadar devam ettiği öne sürülmüştü.

Bankia bankası batma riskinden dolayı 2012'de hükümet tarafından büyük kamu fonları kullanılarak kurtarılmıştı.

Rato, 2004-2007 yılları arasında IMF Başkanı, bunun öncesinde de İspanya'da Maliye (1996-2000) ve Ekonomi Bakanı (2000-2004) olarak görev yapmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz ay eski Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato'ya verilen 4,5 yıllık hapis cezasını uygun buldu. 2016'da açılan dava kapsamında kararının ardından ulusal mahkemenin, Rato'nun cezasının infazı için harekete geçmesi bekleniyor. 
Bu durumda eski IMF Başkanı'nın kısa bir süre içinde hapse girmesi gerekecek.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada, Şubat 2017'de Rato'ya 4,5 yıl hapis cezası vermişti.

WPP PLC'nin eski CEO'su Martin Sorrell / Genelev skandalı
Haziran 2018'de ortaya çıkan olaya göre WPP'nin eski CEO'su Martin Sorrell, Londra'daki bir genelevi ziyaret ederken iki şirket çalışanına yakalandı. Sorrell'in hayat kadınlarına şirket parasıyla ödeme yaptığı anlaşıldı.

WPP fonlarının kötüye kullanılması iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Sorell şirket kredi kartıyla hayat kadınlarına ödeme yaptığı iddiasını reddetti.

ŞİRKET İLE ARALARINDA GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ VAR
Sorrell ile WPP arasında gizlilik sözleşmesi bulunmasından ötürü açıklama, Sorrell’in sözcüsü tarafından yapıldı. 
Sorrell’in şirket kaynaklarını fuhuş maksadıyla kullandığına benzer iddialar ise ilk olarak geçtiğimiz ay söylenti blog’u PopBitch’te yer almıştı.

Samsung Electronics Co.'nun Başkanı Lee Kun-hee / Eski Cumhurbaşkanına rüşvet
 Eski Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak rüşvet ve yolsuzluktan suçlarından 15 yıl hapse mahkum edildi. 2008-2013 yılları arasında ülkeyi yöneten Lee hakkındaki suçlamaları reddetti ve siyasi bir intikamın kurbanı olduğunu açıkladı.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi'nde görülen davada 76 yaşındaki Lee kardeşinin sahibi olduğu bir araba yedek parça şirketi aracılığıyla yolsuzluk yapmak ve Samsung'dan rüşvet almaktan dolayı suçlu bulundu. 
Samsung'un eski yönetim kurulu başkanı Lee Kun-hee, şirketin 2009 yılında vergi kaçırma cezasının affı için Lee'ye en az 10 milyon euro rüşvet vermekle yargılanıyordu. Lee Lee Myung-bak hapis cezasının yanı sıra 13 milyar won (yaklaşık 11,5 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. 
Hakkındaki bütün suçlamalardan hüküm giymesi durumunda eski cumhurbaşkanının 45 yıla kadar hapis cezası alabileceği kaydedildi.. Savcılık, Lee hakkında "yolsuzluk, zimmete para geçirme ve makamını kötüye kullanma nedeniyle soruşturma" açarak 20 yıl hapsini istemişti.  Lee ayrıca Samsung şirketinden 5.85 milyon dolarlık bir ödemeyi kabul etmekten de suçlu bulundu.  Mahkemeye göre bu ödeme de şirketin başkanı Lee Kun-hee hakkındaki vergi kaçırma suçlamalarının üzerini örtmekti. 

Samsung'un varisi Lee Jae-yong / Varisin de suçu rüşvet
Güney Kore'de temyiz mahkemesi, 2018'in şubat ayında elektronik şirketi Samsung'un varisi Lee Jae-yong'u 2,5 yıl tecilli hapis cezasına çarptırdı. Ağustos 2017'de rüşvet suçundan 5 yıl hapse mahkum edilen Lee temyiz mahkemesine başvurdu. Başvuruyu ele alan temyiz mahkemesi Lee hakkında 2,5 yıl tecilli hapis cezası verilmesine hükmetti.

Savcıların 12 yıl hapis cezası talep ettiği Lee hakkında verilen hüküm kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. Yaklaşık 1 yıldır tutuklu olan Lee serbest bırakıldı. Samsung Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Lee, eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden azline yol açan rüşvet skandalı kapsamında yargılanarak hüküm giymişti.

Lee, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in yöneticisi olduğu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hükmet üyelerine bağış adı altında rüşvet vermekle suçlanmıştı. Babası Samsung Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-hee'nin 2014 yılında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılmasının ardından Lee şirketin kontrolünü fiilen elinde bulunduruyordu.

Tyco International Ltd.'nin eski CEO'su L. Dennis Kozlowski / Yolsuzluk skandalı İleri teknoloji şirketi Tyco’nun eski CEO’su Dennis Kozlowski hakkında yolsuzluktan ötürü Haziran başında soruşturma açıld 

Kozlowski hakkındaki suçlama, 1 milyon dolar tutarında satış vergisini ödememe ve 13 milyon dolar tutarında sanat eseri satın almaktı.  Kozlowski, sahip oldığu 6 bin dolarlık altın duş perdesi ve düzenlediği 2 milyon dolarlık doğumgünü partisiyle dikkat çeken bir isimdi.

Axium International'ın eski CEO'su John Visconti / Şirket skandalı
Şu anda iflas eden Hollywood bordro hizmetleri firması olan Axium International'ın eski CEO'su John Visconti, şirketten 5 milyon dolardan fazla para harcamış ve gelirini bildirmemişti. CEO 2017 yılında 2 yıl hapse çarptırıldı. Mahkeme IRS'ye 1,75 milyon dolar ödemeyi emretti.

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık