Beslenme tarzı iş verimini etkiliyor

Araştırmalar, iş performansı ile beslenme arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Beslenme tarzı iş verimini etkiliyor
  • 15 Mayıs 2016, Pazar 15:44

Şirketlerin çalışan verimliliğini artırıcı uygulamaları arasında bulunan beslenmenin zaman zaman önemsenmediğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, bu durumun iş verimi üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkat çekti. 

Genel bir değerlendirme ile 20-30 yaş arası çalışan kadınlarda günlük 1800, erkeklerde ise 2400 kalorinin altında beslenmenin, işyerinde çalışma verimini düşürdüğünü dile getiren Kazanç şunları söyledi: 

 

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR

“Metabolizma için harcanan enerji vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 70-80’ini oluşturur. İhtiyacımız olan kalori miktarının yüzde 20’ye yakını beyin metabolizması için harcanıyor. Araştırmalar, iş performansı ile beslenme arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Yeterli kalorinin sağlanması yanında, dengeli beslenme de önem taşır. Yani, enerji yanında bütün besin öğelerinin (karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller, su) gereksinim kadar sağlanması da önemli. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde kan şekerinin düşmesine paralel olarak halsizlik, dikkat azlığı, yorgunluk hissi gelişiyor. Bu durum, hem çalışma verimliliğinin azalması hem de sağlık harcamalarının artması ile sonuçlanıyor.”

 

Kazanç’a göre konuya salt kalori açısından da bakılmaması gerekiyor çünkü kalori kadar besin içerikleri de önem taşıyor: “Besin içeriklerinin karbonhidrat ağırlıklı mı yoksa protein ağırlıklı mı olduğu, posa içerikleri, kan şekerini yükseltme hızları, kısaca besinlerin nitelikleri, neyin neyle birlikte yendiği, ne zaman yendiği de performansı etkiler.”

KAHVALTIYA YETERİNCE ÖNEM VERİLMİYOR 

Genellikle çalışanların sabah kahvaltısını atlamadıklarını ancak gereken önemi de vermediklerini vurgulayan Kazanç, “Güçlü bir kahvaltı sizi gün boyu daha enerjik, daha tok tutar ve konsantrasyon problemleri yaşamanızı engeller. Kahvaltı için alternatifler arttı, neredeyse her köşe başında simit satanlar, yumurta, peynir, zeytin, salatalık ve domates de satıyor. İş merkezi yakınlarındaki pastanelerde sağlıklı tam tahıllı ekmeklerle hazırlanmış sandviçler bulmak da mümkün. Ancak peynir, zeytin, domates, salatalık gibi ürünlerin bulunduğu bir kahvaltı, çalışanları güne daha enerjik hazırlar” dedi. 

DÜZENSİZ BESLENME HEM KİLO ALDIRIR HEM DE SAĞLIĞI BOZAR

Yemekhanesi olmayan işyerlerinde çalışanların öğle yemeklerinde çevre restoranları tercih ettiğini belirten Kazanç, ancak bazı restoran yemeklerinin çok yağlı olduğuna dikkat çekti.

Gün boyu düzensiz beslenip akşam öğününü geç saatlerde ağır yemeklerle geçirenlerin ise hem kilo artışı hem de sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Kazanç, “Vücut için gerekli olan kalori eşit şekilde öğünlere yayılmalı. Bir diğer önemli nokta ise kalorinin hangi gıdalardan geldiği ve vücudunuz için gerekli vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını içermesidir” diye konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık