Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. 4C’lilere kadro çalışması hızlandı.

Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. 4C’lilere kadro çalışması hızlandı.
  • 27 Kasım 2014, Perşembe 18:25

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. 4C’lilere kadro çalışması hızlandı.

Kurul’da, 4/C’lilere kadro verilmesi ve kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılmasının görüşüleceği öğrenildi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in yanı sıra hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanlarının katılması bekleniyor.

Kurul’da, 4/C’lilere kadro verilmesi, kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılması, 2005’ten sonra işe başlayanlara bir derece verilmesi ve emekli ikramiyesindeki 35 yıllık sürenin kaldırılması başta olmak üzere memurların başlıca sorunlarının görüşüleceği öğrenildi.

4-C’lilere kadro masada

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “4-C’lilerin kadroya geçirilmesi konusunda iki bakanlık arasında bir çalışma yürütülüyor, ancak henüz Hükümet görüşü oluşmadı” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “torba tasarının” görüşmeleri devam ediyor.

Bakan Işık, tasarının görüşmelerinde 4-C’li çalışan işçilerle ilgili açıklama yaptı.

4-C ile ilgili düzenleme 2004 yılında geldiğinde çalışma sürelerinin, yılda 10 ay olduğunu belirten Işık, şöyle konuştu:

“İlkokul mezunu 420 TL, lise mezunu 476, yükseköğretim mezunu 532 TL alıyordu. Bu işçilerin yıllık izin gibi hiç bir hakları yoktu. Özelleştirmeden sonraki bütün işçiler isterse 4-C güvencesine kavuşuyor. Aslında 4-C bir güvencedir. 4-C’yi pozisyon olarak, güvence görmek lazım. Çünkü bu arkadaşlarımız işçi statüsünde çalışıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada 10 ay çalışma süresi, 11 ay 28 güne çıktı. Yılda senelik izin hakkı ve ücreti geldi. İşinin sonlandırılması durumunda tazminat geldi. 420 TL olan maaş bin 545 TL’ye, 476 TL olan maaş bin 657 TL’ye, 532 TL olan maaş bin 767’ye çıktı.”

Bu gelinen mesafeyi yeterli görmeyeceklerini vurgulayan Işık, “Görürsek hata yaparız. Ama bugün gelinen nokta iyi bir nokta. Ama yarın daha iyi olması için çalışacağız” dedi. Işık, 4-C’lilerin kadroya geçirilmesi konusunda iki bakanlık arasında bir çalışma yürütüldüğünü ancak henüz hükümet görüşü oluşmadığını ifade ederek, “Bunları çözmek durumundayız. Bana göre en temel çözüm, Anayasa’dan başlamak üzere, mutlaka iş hayatını, işçisiyle işvereniyle, diğer paydaşlarıyla yeni bir anlayışla yeniden düzenlemektir” dedi.

Maliye Bakanı’nın olmaması tartışıldı

Tasarının, devletin başta vergi olmak üzere, bazı alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören 71. maddesinin görüşmelerinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in olmaması tartışıldı.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, tasarının 71. maddesinin vergi afları ile ilgili olduğunu belirterek, “Bu konu Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiriyor ama burada Maliye Bakanı yok, Sayın Fikri Işık var. Komisyonda Maliye Bakanı’nın olması gerekiyor. Bu maddeleri atlayalım gelince görüşelim. Maliye Bakanı buraya gelmediği için, ‘bakan burada bulunmak istemiyor, bu düzenlemeye karşı çıkıyor’ gibi bir algı oluşuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon Başkanı Recai Berber, tasarının görüşmelerinde Hükümeti herhangi bir bakanın temsil edebileceğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, maddeye ilişkin eleştirileri dile getirerek, “Bu maddeyle 17 Aralık süreci vergi yönünden kapatılmak isteniyor. Maliye Bakanı gelmiyorsa, ’17 Aralık’ın izlerini silmek istemiyor’ demektir” dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in burada bulunmasına gerek olmadığını, Fikri Işık’ın da hükümeti temsil edebileceğini söyledi.

Bakan Fikri Işık, bu maddedeki düzenlemenin teklif olarak geldiğini ve gelen teklifle ilgili hükümetin bir görüşü olduğunu belirterek, “Bu görüşü ha Maliye Bakanı ha Sanayi Bakanı ifade eder, sonuçta bu Hükümetin görüşüdür” dedi.

Düzenlemenin af düzenlemesi olmadığına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

“Bu, bir af değildir, af dediğiniz kesinleşmiş bir kamu alacağından hükümetin vazgeçmesidir. Burada sadece kesinleşmemiş vergi cezaları ile ilgili bir düzenleme var, kesinleşmiş hiçbir vergi affedilmiyor, kesinleşmiş hiçbir alacaktan vazgeçilmiyor. Vergi tahakkuk etmiş ve zamanında ödenmediği için üzerine gecikme faizi gelmiş ve bu ceza da altından kalkılamaz bir hale gelmiş. Biz cezanın aslından vazgeçmemek kaydıyla bunu yapılandırıyoruz. Böylece hem kamu kayba uğramayacak hem de milyonlarca vatandaşımız devletle sorunlu olma noktasından çıkacak. Gelin vergi noktasında, mali barış noktasında daha güzel bir ortam oluşturalım. Tahakkuk etmiş devletin alacağından hiç bir şekilde vazgeçilmiyor, yeniden yapılandırma yapılıyor.”

CHP’li Kuşoğlu’nun “17 Aralık vergi yönünden kapatılmak isteniyor” sözlerine yanıt veren Işık, “Burada haksızlık var. Eğer biz düzenlemeye kesinleşmiş alacakları koysaydık, sizin şüphelerinizde bir haklılık olabilirdi ama burada sadece kesinleşmemiş alacaklar var. 17 Aralık’ın üzerinden de 6 ay geçti, 6 ayda kesinleşen alacak olmaz” dedi.

Fikri Işık, bütün partiler döneminde bu tip yeniden yapılandırmaların yapıldığını söyledi. Tasarının görüşmeleri komisyonda devam ediyor.

MİLYONLARCA VATANDAŞIN PRİM VE BAĞ-KUR BORCUNA

Düzenlemeyle, borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile 18 yaşını dolduran, öğrenci olmayan ve sosyal güvence kapsamına girmeyen herkese gelir durumuna göre prim ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanma şartı getirildi. Yasal düzenleme ile 12,5 milyon kişi GSS kapsamına girdi. Bu kapsamda SGK, yaklaşık 7,5 milyar TL tahsilat yapması gerekirken kasasına 350 milyon TL civarında para girdi. Yapılacak bu düzenleme ile Kurum kalan alacağından büyük oranda vazgeçecek. Vatandaşın faizleri tamamen silinecek kalan miktarlar için de yapılandırma yoluna gidilecek.

Tasarı, 3 milyona yakın Bağ-Kurlu’yu da af kapsamına alıyor. Pek çok esnaf, Bağ-Kurborcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile Bağ- Kur’a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50′si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkanına sahip olacak.

İşsizler için de önemli bir düzenlemenin yer aldığı tasarıya göre, her hangi bir nedenden dolayı işten çıkartılan vatandaşın İŞKUR’dan aldığı işsizlik ödeneğinin geri ödemesinde değişikliğe gidiliyor. İŞKUR artık işsiz vatandaşın işe girmesi ile birlikte vatandaştan sadece 4 aylık ödemeyi geri talep edebilecek.

İMD’LERE MAAŞ MÜJDESİ

Bir başka düzenleme de İş ve Meslek Danışmaları’na (İMD) yönelik. 4 bin civarında İMD’nin kadroya geçişinde yaşanan maaş kesintisi, Torba Yasa ile birlikte giderilecek.Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı bu konuda anlaşırken, düzenleme ile 2014 memur zammı hariç İMD’lerin ücreti 2 bin 300 ile 2 bin 400 dolaylarında olacak. (Haber Kıta)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık