Almanya'ya Göçü Kolaylaştıran Yasa Meclisten Geçti. İşe Girilebilecek, Ailesini de Yanına Alacak

Almanya'ya AB dışından nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçti.

Almanya'ya Göçü Kolaylaştıran Yasa Meclisten Geçti. İşe Girilebilecek, Ailesini de Yanına Alacak
  • 23 Haziran 2023, Cuma 21:05

Almanya'da halihazırda istihdam piyasasında yüz binlerce nitelikli işçi açığı var ve demografik değişim bu sorunu daha da derinleştiriyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, ülkeyi nitelikli yabancı iş gücü için daha cazip hale getirmeyi amaçlayan yeni göç yasası ile bu sorunu aşmak istiyor.

Almanya Bu Yasayı Oyluyor! Turist Vizesiyle Almanya'ya Giden İşe Girebilecek...      Almanya Bu Yasayı Oyluyor! Turist Vizesiyle Almanya'ya Giden İşe Girebilecek...

Mart ayında oluşturulan ve hükümetin üzerinde son olarak bazı iyileştirmelere gidilmesi konusunda uzlaştığı yasa tasarısı bugün Federal Meclis'te oylanarak kabul edildi. Peki, göçmenlik konusundaki reform neleri öngörüyor?

DW'nin haberine göre yasa taslağı ayrıca, nitelikli işçilerin "herhangi bir nitelikli mesleği", yani asıl niteliklerinin dışındaki bir mesleği de icra edebilmelerine imkan sağlanmasını öngörüyor. Örneğin, büro yönetimi alanında iş gücü olarak tanınan nitelikli bir eleman, lojistik alanında nitelikli bir eleman olarak da istihdam edilebilecek. Bilişim uzmanları için ise başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri halinde üniversite diploması olmadan da AB Mavi Kartı alabilmeleri öngörülüyor.

Turist Vizesi İle Gelenler İşe Başlayabilecek

Almanya'ya turist vizesiyle gelen ve ülkede iş bulan kişilerin artık ülkelerine dönerek çalışma izni için yeniden işlem yapması gerekmeyecek.

İş bulan kişiler yasada belirlenen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya'da çalışmaya başlayabilecek.

Nitelikli çalışanlar için aile birleşimi

Federal Meclis'te kabul edilmesi beklenen yasa tasarısı ile yurtdışından gelen nitelikli çalışanlar için aile birleşimi olanaklarının genişletilmesi hedefleniyor. Mart ayında oluşturulan yasa tasarısı "çekirdek aile" birleşimini mümkün kılarken, hükümetin üzerinde uzlaştığı bazı iyileştirmelere göre, örneğin yabancı bir nitelikli işçinin ebeveynleri de Almanya'ya gelebilecek.

Oturma izinlerinde daha fazla esneklik

Şu ana kadar İkamet Yasası, Almanya'ya girişin her zaman belirli bir amaca yönelik vize ile yapılmasını şart koşuyordu. Bu, örneğin Almanya'ya turist vizesiyle giriş yapan ve kısa süre içinde Almanya'da bir iş teklifi alan bir kişinin önce ülkeden ayrılması ve yeni, amaca özel bir vize için başvurması gerektiği anlamına geliyor. Gelecekte buna gerek kalmayacak ve vize Almanya'da kalınan süre içinde uygun şekilde değiştirilebilecek.

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık