ABD'deki bir gece kulübünde silahlı saldırgan 50 kişiyi öldürdü

Florida'daki bir gece kulübünde düzenlediği silahlı saldırı ile 50 kişiyi öldüren saldırganın Afganistan kökenli Omar Mateen olduğu açıklandı. ABD Başkanı Obama, saldırı ile ilgili açıklama yaptı. ABD Başkanı Obama ilk açıklamasında, saldırının terör kaps

ABD'deki bir gece kulübünde silahlı saldırgan 50 kişiyi öldürdü
  • 12 Haziran 2016, Pazar 23:01

HABERTURK.COM

ABD'nin Florida eyaletinin Orlando şehrinde bir gay kulübünde silahlı saldırı yaşandı.

Pulse adlı gece kulübünde yerel saatle 02.00'de yaşanan olayda ilk belirlemelere göre yaklaşık 50 kişinin öldüğü, 53 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yetkililer saldırının “ülke içi terör eylemi” olduğu üzerinde duruyor.

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer, kentin güvenlik birimi amirleriyle düzenlediği basın toplantısında, Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde meydana gelen saldırıda ölenlerin sayısını 50 olarak açıkladı.

Dyer, emniyet yetkililerinin başlangıçta 20 olarak açıkladığı ölü sayısının incelemelerin ardından saldırgan dahil 50 kişiye ulaştığını belirterek, “Olayda 53 kişi de hastaneye kaldırıldı.” dedi.

Özel Silahlar ve Taktikler Birimi’nin (SWAT) başlattığı operasyonda saldırganın olay yerinde etkisiz hale getirildiğini bildiren Dyer, saldırganın, Fort Pierce kentinden 29 yaşındaki Ömer Metin olduğunu kaydetti.

Yetkililer, Afganistan uyruklu Metin’in ABD vatandaşı olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Orlando Emniyet Müdürü John Mina da görünüşe göre “iyi organize olunan saldırıya iyi hazırlanıldığını” söyledi. Metin’in olayda saldırı tipi silahla tabanca kullandığına dikkati çeken Mina, ABD Federal Araştırma Bürosunun (FBI) soruşturma başlattığını ifade etti.

Polis şeflerinden Jerry Demings ise “Bu bizim kesinlikle ülke içi terör eylemi olarak sınıflandırdığımız bir olay” değerlendirmesinde bulundu.

Orlando polisi, barın içinde birçok kişiyi de rehin alan silahlı saldırganın öldürüldüğünü açıkladı.

Eyalette olağanüstü hal ilan edilirken, olayın ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı olduğu bildirildi.

Reuters'ın haberine göre gece kulübünün yöneticileri Facebook sayfalarından 'kaçın' şeklinde paylaşımlarda bulundu.

Yerel muhabir Stewart Moore, tanıklardan birinin kendisine, bir arkadaşının yaralı bir şekilde kendini tuvalete kilitlediğini söylediğini aktardı.

Öte yandan polis, kulübün içinde bulunan 30 kişinin kurtarıldığını kaydetti.

Saldırganla yaşanan çatışmada bir polisin, kaskına gelen kurşunla yaralandığı duyuruldu.

 

Moore'un Twitter hesabından aktardığına göre ise saldırganın 'organize' ve 'hazırlıklı' olduğu, ayrıca bölgeden biri olmadığı belirtildi.

TERÖR ŞÜPHESİ ARAŞTIRILIYOR

AP'nin aktardığına göre FBI sözcüsü, saldırının bir 'terör eylemi' olarak araştırıldığını söyledi.

Olayın yerel mi yoksa uluslararası bir terör saldırısı mı olduğu ve saldırganın olayı 'yalnız' organize edip etmediği soruşturuluyor.

CBS'in haberine göre olayın İslami terörizmle bağlantısı araştırılırken, eylemin Paris ve Brüksel'deki saldırılara benzerliğine de dikkat çekildi. 

 

Olay yerinde duyulan patlama sesinin ise saldırganın dikkatini dağıtmak için polis tarafından yapılan 'kontrollü bir patlama' olduğu belirtildi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

ABD medyasında yer alan haberlere göre polis yetkilileri saldırganın Omar Mateen adlı Afganistan kökenli bir ABD vatandaşı olduğunu açıkladı. FBI'ın olayla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Yetkililerin CNN'e yaptığı açıklamaya göre ise saldırganın vücuduna sarılı patlayıcı olduğu düşünülen bir cismin de bulunduğu belirtildi. Ayrıca Mateen'in aracında da patlayıcı maddeler ele geçirildi. 

IŞİD'E BAĞLILIK YEMİNİ ETMİŞ 

Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Son gelen bilgiye göre, zanlı Omar Mateen'in saldırı sırasında acil servisi arayarak IŞİD'e bağlılık yemini ettiği ortaya çıktı.

OBAMA: SALDIRI TERÖR SALDIRISI KAPSAMINDA ELE ALINIYOR

ABD Başkanı Obama saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Obama saldırının bir terör soruşturması kapsamında ele alındığını söyledi. Saldırganın amacının ne olduğu ile ilgili kesin bir kanaate sahip olmadıklarını ifade eden Obama, Amerikalıların ülkelerine tehditte bulunanlara karşı birlik içinde ayakta duracaklarını belirtti. 50 kişinin öldüğü saldırının ABD tarihindeki en kanlı silahlı saldırı olduğuna vurgu yapan ABD Başkanı, açıklamasını soru almadan bitirdi. 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık