Ücretsiz İzin Ücret Desteğinin Detayları

Covid-19 Virüs salgınıyla birlikte Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanamayan, gerek hizmet akdi devam eden personeller, gerekse hizmet akdi sona ermiş, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayan vatandaşların mağdur olmaması adına günlük 39,24 tl'lik nakdi ücret desteğinin 17.04.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanması ile ücret desteği de resmiyet kazanmış oldu.  Kimler bu destekten faydalanacak? 

Ücretsiz İzin Ücret Desteğinin Detayları
  • 02 Mayıs 2020, Cumartesi 23:34


Hizmet akdi devam eden personeller için, bu ücret desteğinden faydalanılması Mart 2020 dönemi için mümkün değildir. Zira 17.04.2020 tarihinde Nakdi ücret desteğiyle ilgili bu ücret desteğinden faydalanılması için Resmi Gazetede yürürlük tarihi dikkate alınmıştır. Dolayısıyla Mart 2020 dönemi için mümkün olmayacak. 01.04.2020-16.04.2020 tarihi içinde bu ücret desteğinden faydalanılması mümkün değildir. 17.04.2020 tarihinden itibaren hizmet akdi devam eden ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçiler için işveren, SGK- Şifresi ile işveren sistemi dediğimiz https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linkten giriş yapmaları halinde İşveren- COVİD 19 ÜCRETSİZ İZİN İŞLEMLER' i menüsünden ücretsiz izin desteğinden faydalanacak işçilerin tanımlaması mümkündür. Bu menüden Ücretsiz izin girişi- Ücretsiz izin girişi yapılan kişilerin listelemesi ve çok fazla çalışanı olanlar için de tek tek giriş haricinde XML dosya yüklemesi ile de bu tanımlama yapılabilecektir.  
 Paket programlar Ücretsiz izin XML tanımlaması için çalışma yapması gerekecek! 
Ücretsiz izin XML dosya yüklemesi için kullanılan paket programların Nisan ayı çıkmadan acilen SGK'nın istediği XML tanımlama raporlamasını kendi sistemlerine eklemeleri için çalışma yapmaları gerekmektedir. Bu çalışmayı paket programların yapması gerekiyor, çünkü bu tanımlama salgın sürdüğü müddetçe ve uzama ihtimali de göz önüne alınırsa ve tanımlamanın her ay ayrı bir tanımlama ile mümkün olduğunu belirtirsek, her ay bu tanımlama işlemi için XML dosyasının olması kaçınılmazdır. Yani Nisan ayını sisteme yükledim, artık mayıs için bir tanımlama yapılmayacak şekilde bir algı oluşmasın. Nisanda tanımlama yapılmış olsa bile Mayıs için tekrar bir tanımlama yapılacaktır. 
 Nakdi ücret desteğinde eksik gün nedenleri önemli! 
17.04.2020 tarihinde Nakdi Ücret desteği Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu da, iki farklı eksik gün nedenini sistemine eklemiştir. " 28- Pandemi Ücretsiz İzin ve 29- Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer nedenler" eksik gün nedenleri SGK sisteminde tanımlanmıştır. İşverenler, Bu eksik gün nedenlerini Mart ayı bildirgelerinde kullanmayacaklar. Zaten isteseler de Mart bildirgede, sistemde bu eksik gün nedenlerini  göremeyeceklerdir. Bu eksik gün nedenlerini, Nisan ayı bildirgelerinde bu destekten faydalanacak olan işçilerde kullanacaklardır. Nisan Ayı içinde sadece Nakdi Ücret desteğinden faydalanacak işçilerde bu eksik gün nedenleri kullanılacaktır. Yine Nisan ayı içinde işçilerin rapor ve bu ücretsiz izin uygulaması varsa da, 29- Pandemi Ücretsiz izin ve Diğer nedenler seçilecektir. Nisan ayı içinde Nakdi Ücret desteğinden faydalanacak kişiler için 12- Birden Fazla ve 21- Diğer ücretsiz izin seçenekleri seçilmemelidir. Yine de yanlışlıkla seçilirse maalesef çalışanlar bu ücret desteği İşveren sisteminde tanımlı olsa bile ya ödemeyi alamayacak. Bu sefer Eksik gün nedenini Sosyal Güvenlik Kurumundan değiştirmek gibi zahmetli bir uygulamayı yapmak zorunda kalacaklardır. 


Sonuç olarak; Yeni kanun maddeleri değişikliklerinde, ekleme ya da yeni eklenen maddelerin önceki maddelerin yürürlüğünü kaldırdığı tarihlere de dikkat etmek gerekir. "Pandemi Ücretsiz izin" eksik gün nedeni de, Nisan ayı içerisinde uygulanmalıdır.  Nakdi Ücret desteğiyle ilgili bir dipnotu da belirteyim. Mart ayı içerisinde işten ayrılan ve İşsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçiler ise herhangi bir başvuru yapmadan bu nakdi ücret desteğinden faydalanabilecektir. Her personel bu nakdi ücret desteğinden faydalanamaz. Öncelikle, İşverenin bu işçi için Kısa Çalışma ödeneği başvurusu yapması ve bu ödenekten bu işçinin faydalanmayacağı İşkur tarafından bildirilmeli ve KÇÖ faydalanamayan işçi o zaman Nakdi ücret desteğinden faydalanması için işveren tarafından tanımlaması yapılmalıdır. 
 
 Taner ÖZDEMİR               

  Mali Müşavir

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık