İŞ KAZASINDAN SONRA İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?

Sigortalıya iş kazasından sonra sağlanan haklar: -Geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği (birkaç ay çalışmadıysa bu aylara ilişkin alacağı) Sürekli iş göremezlik geliri (malulen emeklilik gibi)

İŞ KAZASINDAN SONRA İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?
  • 28 Kasım 2019, Perşembe 12:37

İşverenin emriyle gidilen yerde kaza geçilirse ne olacak?

İşveren eğer işçisini işi dışında bir görevle bir yere göndermişse, bu sürede yaşanan kaza da iş kazasıdır. Örneğin, işveren sigortalıyı “Elektrik faturasını bankaya yatır da gel” diyerek bankaya göndermişse ve sigortalıya karşıdan karşıya geçerken yolda araba çarpmışsa, bu durum da iş kazası olarak değerlendirilir.

Sigortalının tedavisi süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Maluliyet durumu tespit edilir ve sigortalının maluliyeti (engellilik hali) %10 ve üzeri çıkması durumunda sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.

İş Kazası geçiren sigortalı, maluliyet oranının tespiti için priminin yattığı Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinde bulunan İş Kazası Servislerine müracaat etmelidir. Eğer sigortalı, maluliyet oranını düşük bulmuşsa, Yüksek Sağlık Kurulu’na itirazda bulunabilir.

İş kazasından dolayı maddi ve manevi tazminat talep etmek hakkı var mıdır?

İşçinin işveren veya vekilinden maluliyet oranı ve kusuruna göre (yüksek olduğu taktirde) çok ciddi manada maddi ve manevi tazminat talep etmek hakkı bulunmaktadır. Bu maddi ve manevi tazminatın zaman aşımı 10 senedir. Ayrıca iş kazası bir suçun konusunu oluşturuyorsa uzamış zamanaşımı uygulanmaktadır. 10 senenin üzerinde süreler geçerli olmaktadır. Yine dava süresinde açıldığı taktirde zamanaşımı kesilir. 10 yıllık süreye bakılmaz.

Bu konuda olan işçiler varsa bizde destek ala bilirsiniz

Abdurrahaman KONYAR 

İletişim no için internet sitemizde bilgileri mevcuttru 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık