İş arayaın kişilerde ücret alma cezası

Dolandırıcılık Suçu, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatarak, bu kişinin veya bir başkasının mağdur olmasına, diğer yandan kendisine veya bir başkasına bu davranış sebebiyle yarar sağlamasına dolandırıcılık suçu denir.

İş arayaın kişilerde ücret alma cezası
  • 29 Haziran 2019, Cumartesi 19:25

DOLANDIRICILIK NEDİR?

Dolandırıcılık, haksız bir çıkar sağlama adına birisini aldatacak eylemlerde bulunulması olarak ifade edilebilir. Türk Ceza Kanunu’nda 157. madde ve 158. maddede dolandırıcılık davranışının suç kapsamında yer aldığı ve bu suçun şartları,cezası,sonuçları düzenlenmiştir. Dolandırıcılık günümüzde en sık rastlanan suçlardan olup bu suç farklı şekillerde meydana gelebilmektedir. Neticesinde hileli davranışlar ile kişi kendisine veya bir başkasına menfaat sağlamakta ve bu davranışlardan mağdur ortaya çıkmaktadır.

DOLANDIRICILIK SUÇU TCK 157-158

Dolandırıcılık suçu hileli fiiller ile bir kişinin aldatılmak suretiyle kişinin kendisine veya bir başkasına yarar sağlaması şeklinde ifade edilmiştir. Türk Ceza Kanunu bu tür fiilin suç kapsamında değerlendirildiğine ilişkin 157. ve 158. maddelerde yer vermektedir. Söz konusu dolandırıcılık suçunun işleniş şekli bakımından basit dolandırıcılık suçu ve nitelikli dolandırıcılık suçu olarak ikiye ayrılmaktadır.

DOLANDIRICILIK SUÇUNUN ŞARTLARI NELERDİR?

Dolandırıcılık suçu farklı şekillerde işlenebildiğini belirtmiştik. Bu bağlamda dolandırıcılık eyleminin temelde altyapısını oluşturan unsurlar 3 şarta bağlıdır. Buna göre;

• Dolandırıcılığın işlenmiş olmasından bahsedilebilmesi için ortada hileli bir davranışın varlığı gereklidir. Yani mağdur kişinin irdeleme eğilimini ortadan kaldıracak hareketler ve davranışlar sergilenmiş olması gerekir.

•Dolandırıcılık fiilini işleyen bireyin sergilediği hileli davranışların muhatabını aldatacak özellikte olmalıdır.

• Son olarak dolandırıcılıktan bahsedilebilmesi için fiili işleyen kişinin kendisi için veya 3. bir kişi için haksız bir menfaat elde etmesi gerekmektedir. Bu haksız faydanın elde edilmesi adına bilerek ve isteyerek kişinin hileli davranışlarda bulunması durumunda dolandırıcılıktan bahsedilebilir. Aynı zamanda hileli davranışlar ile mağdurun zararı arasında bir illiyet bağı söz konusu olmalıdır. Mağdurun zararı ise ekonomik bir zarar olmalıdır.

BASİT DOLANDIRICILIK SUÇU (TCK 157)

Türk Ceza Kanunu 157. maddesinde dolandırıcılığın basit hali düzenlenmiş olup, Söz konusu madde uyarınca kendisi veya 3. bir kişi için menfaat elde etmek amacıyla hileli davranışlarda bulunarak aldatma fiili basit dolandırıcılık suçu sayılmıştır.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SUÇU ( TCK 158)

Nitelikli dolandırıcılık, dolandırıcılık kapsamındaki fiillerin belirli şekillerde gerçekleştirilmesi sonucu, suçun cezasını ağırlaştırdığı durumları ifade etmektedir. Türk Ceza Kanununda 158. maddede düzenlenen dolandırıcılığın nitelikli hali aşağıdaki şekillerde işlendiğinde ortaya çıkar.

• Dinin İstismar edilmesi sonucu dolandırıcılık

•  Zor durumda olan bir kişinin bu durumundan faydalanarak gerçekleştirilen dolandırıcılık

• Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından faydalanarak gerçekleştirilen dolandırıcılık

•  Kamu kurum veya kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen ya da bu kurumların zararına işlenen dolandırıcılık

• Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenen dolandırıcılık

• Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen dolandırıcılık

• Banka veya Kredi kurumlarının araç olarak kullanılması ile işlenen dolandırıcılık

•  Sigorta bedelini alma amacıyla işlenen dolandırıcılık

DOLANDIRICILIK SUÇUNUN CEZASI NE KADAR?

İşleniş şekli bakımından basit veya nitelikli dolandırıcılık olarak düzenlenen suçların cezaları farklı olmaktadır. Ayrıca suçun nitelikli dolandırıcılık veya basit dolandırıcılık olması dışında suçun cezasını artıran haller de mevcuttur. Kimi durumlarda ceza alt sınırı yukarı çekilerek daha yüksek bir hapis cezasına hükmedilebilmektedir.

       YENİ DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ!
Bazı kişilik ve karakterden yoksun insanlar iş arayan kişilerin iş bulması vaadi ile para aldığını duymaktayız. Bu yetmemiş gibi şimdi de bazı özel güvenlik kursları, kurs ücreti ödeyen kişilerden bile ücret aldığına ilişkin haberler almaktayız. Daha doğrusu elimizde resmi belgelerde mevcuttur. Yani kişi güvenlik kursuna gidiyor, kursa güvenlik parasını elden ödüyor ancak birkaç yıl sonra kurs para ödemediniz diye kişileri icraya vermektedir. Öncelik olarak tüm kurs gören kişiler bundan kesinlikle kurslara elden para ödemesinler. Tüm ödemeleri banka aracılığı ile yapsınlar. Sözleşme imzalarken ücret fiyatı mutlaka belli olsun ve şartları iyi okuyun. Aksi bir durum olursa mağdur olursunuz. Ve son olarak faturalarınızı almayı unutmayın! Mağdur olanlar var ise şayet kurs onlara fatura vermemiş ise Savcılıklarına şikayet ederek firmanın yaptıklarını ayrıca maliyeye haber vererek denetim talep edin. Para ödeyen var ise de bunların avukatlarından meslek makbuzu isteyin. Avukatların hesabına kesinlikle para yatırmayın. İcraya maruz kalanlar ise kesinlikle icraya para yatırsın.

Bir diğer konu ise iş arayan kişilerden ücret talep eden kişiler vardır. Bu tür insanlara kesinlikle itibar etmeyin birçoğu dolandırıcıdır ve sahtekarlık yapmaktadırlar. Şayet paranızı bu tür kişilere kaptırmış iseniz, en yakın İŞKUR’a şikayette bulunun ardından Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusunda bulunu. Savcılık şikayetinize mutlaka şu ibareleri yazmanızı tavsiye ediyoruz; ‘’ Ben ……….. Adreste telefonla konuştuğum işi iş vaadi ile benden para aldı ve bana fatura vermeyip Vergi Kanununa muhalefet etmiş, benim zor durumumdan faydalanıp kendisine haksız kazanç sağlamıştır. Gerçeğe aykırı belge hazırlanıp, olmayanı olmuş gibi gösterip bu şahıslardan davacı ve şikayetçiyim.’’ yazıp dava açabilirsiniz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık