Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali Cıngıllı GES üretime başladı

Türkiye’nin en büyük ve yüksek teknolojili rüzgâr enerjisi santrallerini Türkiye’ye kazandıran Polat Enerji, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı Cıngıllı GES’i hayata geçirdi. Cıngıllı GES, 50 milyon dolar yatırım tutarıyla Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali olarak üretime başladı. Niğde’nin Bor ilçesinde tek bir sahada, 520 bin metrekare alanda kurulan Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali, yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üretecek.

Türkiye’nin en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali Cıngıllı GES üretime başladı
  • 17 Ekim 2019, Perşembe 12:00

Türkiye’nin en modern ve en büyük lisanslı güneş enerjisi santrali Cıngıllı GES’te üretilecek elektrik ile her yıl 12 milyon metreküp doğalgaz ithalatının ve buna bağlı olarak da 18 milyon Türk Lirası cari açığın önlenmesi mümkün oluyor. 36,4 MWp kurulu gücündeki santralde üretilecek elektrik miktarıyla yaklaşık 20 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanması ve 35 bin ton karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Santralden sağlanacak karbon emisyonu azaltımıyla, yılda yaklaşık 10 bin adet ağaç dikimine eşdeğer bir fayda sağlanıyor.

Cıngıllı GES ile enerji sektöründe bir ilki daha hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat“Cıngıllı Güneş Enerjisi Santrali’nde yılda 60 milyon kWh yenilenebilir elektrik enerjisi üreteceğiz. 1 milyon dolar bedelle yaptırılan enerji nakil hattımız ile birlikte santralimizde üretilen elektrik, aynı zamanda bölgede yer alan Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılarak sanayi bölgesinin ihtiyacının tamamını karşılayacak. Cıngıllı GES’i Türkiye’deki diğer güneş enerjisi santrallerinden ayıran en önemli özellik, önümüzdeki üç yıl içerisinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. vasıtasıyla kamuya aktarılacak katkı payı ödemesinin toplamda nakit 15 milyon dolar olmasıdır.” dedi.

Polat, “Cıngıllı GES’i yaklaşık 200 kişilik ekiple, toplamda 21 km enerji nakil hattı ile birlikte 150 gün gibi dünya rekoru sayılabilecek bir sürede tamamladık. Hem yatırım hem de işletme aşamasında görev alan ve alacak olan çalışanlarımızın tamamını santralimize yakın bölgelerden seçerek, ülkemize istihdam yaratılmasına da katkı sağladık.” diye ekledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık