İşçiler eğitime katılmadığı zaman nasıl savunma dilekçesi yazmalıdır ? İşçi eğitimlere katılmak zorunda mıdır?

ÇALIŞANLARA VERİLMESİ GEREKEN EĞİTİMLER İş yerlerinde genel anlamda iş verenler işçiye iş saatleri içinde eğitim vermeyip dinlenme veya tatil gününde eğitim vermektedir. Çalışanlar buna itiraz ettiğinde ise gelmek zorundasınız, gelmezseniz işten atarım, başka projeye gönderirim, tutanak tutarım gibi tehditler; hukuk dışı sözler söylemektedirler. Aslında bu sözü söyleyen zat-ı şahıslara iyi cevap veren çalışanların olduğunu biliyoruz.

İşçiler eğitime katılmadığı zaman nasıl savunma dilekçesi yazmalıdır ? İşçi eğitimlere katılmak zorunda mıdır?
  • 31 Ocak 2019, Perşembe 20:32

Zorunlu eğitime katılmamak fesih sebebi midir?

Evet, işyerinin zorunlu tuttuğu bir eğitime katılması beklenen bir işçi bu eğitime katılmazsa, işverenin haklı fesih yapma hakkı doğacaktır. Ancak bunun için bazı şartların oluşması gerekir:

  • Eğitim mesai saatleri içinde olmalıdır.

  • Mesai saatleri dışındaysa bile işçiye bunun için ücret ödeniyor olmalıdır.

  • İşçinin katılmamak için geçerli bir mazereti olmamalıdır.

  • Eğitimin doğrudan işçiyle ilgili/bağlantılı olması gerekir.

HUKUKİ AÇIDAN BAKILDIĞINDA İSE EĞİTİM NASIL OLUR?

6331 sayılı kanun 17. Maddesi gereğince işveren verdiği eğitimleri mesai saatleri içerisinde vermesi gerekir. Mesaileri saatleri dışında ise işçiye fazla mesai, yol ücreti ödenmesi gerekir. Öte yandan vardiyalı çalışanların izinli olduğu günde eğitime çağırılması doğru olmadığı yasaya aykırıdır. Yasa kurucusu çalışana haftalık izin hakkı tanımıştır. Vardiyalı çalışanlar ise bir sonraki vardiyaya gelecekleri için yeteri kadar dinlenmesi gerekmektedir. Çünkü yorgun olduğu halde işe geldiği zaman işçi çalışma koşulları ağırlaştığı için hata yapması kaçınılmazdır.

PEKİ İŞÇİYE TUTANAK TUTULDUĞUNDA NE YAPILMASI GEREKİR?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi savunmanıza, ben haftalık izindeyim veyahut ta gece vardiyasına geleceğim dolayısı ile dinlenmem gerekir yasa gereği eğitimlerin mesai saatleri içerisinde olması lazım. Mesai saatleri içerisinde olan eğitime katılmaktan mutluluk duyarım. Ancak vardiyaya geleceğim için eğitime katıldığım zaman yorgun düşmekte ve uykusuzluğum olmaktadır. Hata yapma durumunda tazminatsız işten çıkartılırım bu sebepten dolayı eğitime katılmadım, öncelik olarak sizleri yasalara uygun davranmaya davet ediyorum. Biz çalışanlara da empati kurarak saygı göstermenizi beklemekteyiz. Çalışma hususları konusunda taleplerimiz dikkate alınarak eğitim ve seminerler düzenlenmesinin uygun olacağını bilginize arz ederim. Yazabilirsiniz.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Çalışanların eğitimi

 MADDE 17

 (1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.

(2) Çalışan temsilcileri özel olarak eğitilir.

(3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.

 (4) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

  (1) 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “işyerlerinde” ibaresi “işlerde” şeklinde değiştirilmiştir. (2) 18/6/2017 tarihli ve 7033 sayılı Kanunun 85 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “10’dan az” ibaresi “50’den az” şeklinde değiştirilmiştir. 11656

 (5) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.

(6) Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar.

 (7) BU MADDE KAPSAMINDA VERİLECEK EĞİTİMİN MALİYETİ ÇALIŞANLARA YANSITILAMAZ. EĞİTİMLERDE GEÇEN SÜRE ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIR. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir

Abdurrahman KONYAR

Özel Güvenlik Hakları Y.K.B

SOSYAL MEDYADA BİZİ TAKİP EDİNİZ

Hiç bir şey bir eseri kaynak göstermeden kullanma hakkını vermemekteyiz. Kaynak göstermesi durumda kullanabilirsiniz. 

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık