TANIK VE ŞAHİTLERİNİZ NASIL OLMALIDIR?

İş davalarında ve diğer davalar için mutlak kesin suretle anık veya şahitler olmalıdır. Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir. Hukuk davalarında tanık gelmediği zaman mahkeme tanığa HMK gereğince disşplin cezası uygulayabilir. Ve bununla ilgili disiplin cezası alan kişiler vardır. Bu ceza ancak mahkemeye yazılacak mazeret yazısı ile değişebilir.

TANIK VE ŞAHİTLERİNİZ NASIL OLMALIDIR?
  • 28 Haziran 2019, Cuma 12:25

TANIK VE ŞAHİTLERİNİZ NASIL OLMALIDIR?

Her olayda olduğu gibi mahkemelerde de şahit çok önemlidir. Özellikle İş Davalarında şahit(tanık) nasıl olmalı, nelere dikkat etmesi gerektiği hususlar aşağıdaki maddelerde açıkladığımız gibi olmalıdır.

1)Şahit göstereceğiniz kişi sizle beraber çalışmış olması gerekmektedir. İşten çıkan veya hali hazırda aynı firmanın başka yerlerin de çalışanlar da sizlere şahit olabilirler. Örneğin; Aynı firmada çalıştığınız ve başka şube veya şubede çalışan arkadaşınız size tanık olabilirler. Çünkü sonuç olarak aynı firmada nezdinde çalışmaktasınız.

2)Mahkemeler genelde 2 tanık dinlemektedirler. Çünkü daha fazla tanık dinleyerek yargılamanın uzatılmamasını sağlamaktadırlar.  Sizlere tavsiyemiz dava açarken avukatınıza 2 den fazla isim vermeniz gerekmektedir. Şöyle ki; her ne kadar yukarıda ki belirttiğimiz gibi mahkemeler 2 tanık dinlese de sizlerin bildireceği 2 den fazla tanık arasında seçme imkânına sahip oluruz. Karşılaşılan en büyük sorunlar 2 tanık bildirip daha sonra bu tanıklar bir şekilde mahkemeye gelmemeye çalışıyorlar. Dolayısı ile sizlerin bildireceği daha fazla tanık ismi ileride hak kaybına yol açmaması için önemlilik arz etmektedir.

3)Tanıklarınızın mümkün olduğu kadar 1 tanesinin şirketle davası olmaması gerekmektedir. En iyi sonucu almak istiyorsanız sizle beraber uzun çalışmış, şirkete dava açmamış kişilerin tanık olması daha sağlıklıdır.

4)Tanık olmadan genelde hukuk bürolarımız dava açmamaktadır. Fakat kişinin elinde iddialarla ilgili tümü hakkında belge, bilgi varsa o zaman tanık bazı hallerde istenmeyebilir. Örnek olarak işçi fazla mesai yapmış ancak elinde sadece birkaç ayın puantajı vardır. Diğer ayların yok ise işte bu durumda tanığa ihtiyaç vardır. Fazla mesai çalışması yapan kişinin iddiası var ise her ayın çalışma puantajlarının olması gerekir. Bir diğer örnek ise; Şirket elden para veriyorsa veya işçiye asılsız ithamlarda bulunuyorsa bu durumlarda da tanığa ihtiyaç vardır.

5)Tanık veyahut ta şahitleriniz başka bir ilde ise tanıkların adresler ve telefonları avukatlara bildirilir. Avukat ise bunları mahkemeye bildirir. Mahkeme tanığın adresine en yakın yerdeki mahkemeye müzekkere yazarak tanığın şehir dışında dinlenmesini sağlar. Yani tanıklar bulunduğu yere en yakın adliyede tanıklık yapabilir.

6)Dava açan kişi duruşma günü mahkemede tanıklarını hazır etmesi gerekir. Tanıklar geldiği zaman tanıklık ücretlerini de mahkemeden alabilirler.

TANIĞA HANGİ SORULAR SORULUR?

Tanığa mahkeme işçinin çalışma şeklini, ne kadar maaş aldığını, işten çıkıp çıkmadığını, ücretlerinin ödenip ödenmediği gibi sorular sorar. Şayet bir olay yaşanmış ise (taciz, kavga) bu olayla ilgili tanığın duydukları, gördüklerini söylemesini ister. Yani kısacası kişinin işten çıktı veya çıkartıldı yaşanan sorunlarla ilgili sorular sorar. Tanığın bu sorulara net ve kesin bir şekilde cevap vermesi gerekir. Tanıklar net ve kesin bir bilgi vermezse davayı kaybetme ihtimali doğar.

TANIKLAR YALAN SÖYLEMESİ HALİNDE NE İLE KARŞILAŞIR?

Kişi hemen adliyenin içerisindeyken Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunularak tanığın yalan söylediğini, kendisine veyahut ta başkasına yarar sağladığını mahkemeyi yanıltmak suretiyle yeminli ifade verdiği için tanık burada ceza alır.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık