Kıdem Tazminatı Nasıl Alabilirim ? İşçinin İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Fesih Sebepleri

KIDEM TAZMİNATINI NASIL ALINIR ? VEYA İHBAR SÜRESİ BEKLEMEDEN İŞTEN AYRILMAK İSTEYEN ÇALIŞANLAR NASIL İŞTEN AYRILIR ?

Kıdem Tazminatı Nasıl Alabilirim ? İşçinin İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Fesih Sebepleri
  • 02 Temmuz 2014, Çarşamba 14:40

İş hukuku, borçlar kanunu, iş sağlığı kanunu, yargıtay kararları ve genelge yönetmeliklerine göre davranmayan veya uygulamayan iş verenlere iş kanunu gereğince işçi ihbar süresi beklemeksizin iş kanunun 24. maddesi gereğince işçi iş sözleşmesini fes etme hakkına sahiptir. Bu şekilde işten ayrılan işçi işsizlik sigortasından yararlanır.

İstifa eden işçi hiçbir hak alamaz, mutlak suretle işçi noterden ihtarname göndererek veya işten ayrılış sebebini dilekçe, e-posta veya faksla iş verene bildirilir. Ayrılış nedeni işçinin ilerde yargı önünde rahat ve kuvvetli olabilmesi için dilekçesinde iş kanunu , borçlar kanunu, iş sağlığı kanuna uymadığınız için sözleşmeyi fes ediyorum demesi yeterlidir. Asla işverenlere inanmayın istifa etmeyin.

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

Haklı Nedenle Feshin Süresi

Haklı nedenle fesih hakkı ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işverene tanınmış sözleşmeyi feshetme yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanılamaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

Yukarıda kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere 6 günlük süre sadece ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan eylem ve davranışlar için geçerlidir.

İşçi tarafından yapılacak feshin herhangi bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı olarak yapılması ispat açısından kolaylık sağlamaktadır.

Kıdem tazminatı almak isteyen çalışan eyer işveren yasaya uymadığı takdirde çalışan işçiler iş sözleşmeleri tek taraflı olarak iş kanun 24 maddesi gereğince fes hakkı vardır

1) Gece 7,5 saat fazla çalışma yapıldığı takdirde

2) Yol ücreti yemek kopun ile verdiği takdirde

3) 3600 sgk günü olan ilgili sgk müdürlüklerine dilekçe vererek

4) Elden ücret ödemesi yapılıyorsa ve ya sgk asgari ücret üzerinde gösteriyorsa

5 )Fazla mesaileri tam verilmiyorsa ve hiç verilmiyorsa

6) Cinsel tacize uğramışsa

7) İş sağlığı ve tedbirleri yerinde getirilmiyorsa

8) Çalışmaların maaşlar 20 gün geç yatırması halinde

9) İşçinin maaşı düşürülmesi halinde

10) Haksız bir şekilde yer değişikliği yapılması halinde

11) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla

12)Çalışan bayanın evlenmesi halinde

13) Çalışan kişinin memur olması halinde

14) Çalışan kişin ceza evine girmesi halinden

15) İşçinin ölümü nedeniyle

16) İşçiye baskı kurması halinde

17) İşçiye farklı davranması halinde yani eşit davranmaması durumda

18) Sağlık sebepleri:

19) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

20) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

21) Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

22) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

23) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

24) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

25) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

26) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

27) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

28) Zorlayıcı sebepler:

29) İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

30) İşçinin 20 gün boşa da tutması halin de yani çalıştırmaması halinde. İşçi noterde ihtar çekerek iş kanunu 24 maddesi gereğince bildirimsiz olarak iş sözleşmesini tak taraflı olarak sözleşmesini fe eder ve kıdem tazminatı hakkı kazanır. İşveren kıdem tazminatı vermemesi halinde dava açarak işçi ala bilir. İşçiler kesinlikle istifa dilekçesi yazmaması gerekir İstifa yazmanız durumda tüm haklarınız elinizde gider ve kaybı edersiniz.

Yasal haklarınız bizi iletişime geçe bilirsiniz 

Abdurrahman KONYAR

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık