Türkiye’de 260 bin özel güvenlikçi kamu kurumları ve özel sektör dahil kritik noktaları koruyor

İSA YAZAR -BAYRAM KAYA - ANKARA 4 Nisan 2015, Cumartesi Türkiye’de 260 bin özel güvenlikçi kamu kurumları ve özel sektör dahil kritik noktaları koruyor. Çağlayan Adliyesi de özel güvenlik şirketine emanet edilen kurumlar arasındaydı. Savcının ölümüyle sona eren vukuat sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel güvenliğin kaldırılabileceğini söyledi. Bu sözler, özel güvenlik sektörünü tedirgin etti.

Türkiye’de 260 bin özel güvenlikçi kamu kurumları ve özel sektör dahil kritik noktaları koruyor
  • 04 Nisan 2015, Cumartesi 14:07

Sayıları her geçen gün artan Özel Güvenlik görevlileri işlerini kaybedecek. 260 bini aktif çalışan toplam sayıları ise 1 milyon 66 bin olan özel güvenlikçi, Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın açıklamaları ile büyük şok yaşadı. Erdoğan’ın özel güvenliğin kaldırılacağı yönündeki açıklamasının ardından aileleri ile milyonlarca kişi geçim derdine düşecek. Bu kişilerin nerelerde istihdam edileceği ve özel güvenlik açığının nasıl karşılanacağı ise meçhul. Ayrıca özel güvenlik eğitimi veren şirketlerin büyük bölümünün ise AKP’ye yakın şirketlerden oluştuğu belirtiliyor.

Berkin Elvan davası soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın makamında şehit edilmesi başta adliyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarındaki güvenlik zafiyetlerini gözler önüne serdi. Romanya dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel güvenlik sektörünün kaldırılması gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulundu. Bu kapsamda özel güvenlikten boşalan açığın da polis tarafından sağlanması gerektiğini açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından özel güvenlik sektöründe büyük bir endişe başladı. Resmi rakamlara göre, özel güvenlikçi eğitimi ilk olarak 2008 yılında başladı. Bu dönemde 312 bin kişiye özel güvenlik eğitimi verildi. Bu kişilerden de 215 binine özel güvenlik kartı verildi. 86 bin 500 kişi de başta kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirildi. İlerleyen yıllarda eğitim alan ve istihdam edilen personel sayısında da hızla artış yaşandı. Bu çerçevede bu sayı 2009’da 113 bin, 2010’da 123 bin, 2013’te 167 bin, 2014’te 199 bin ve 2015’te de 259 bin 859’a yükseldi. İstihdam edilen sayı ve aileleri de dikkate alındığında 1 milyona yakın kişi bu sektörden ekmek yiyor. Özel güvenliğin iptal edilmesi halinde bin 300 özel güvenlik firması ve çalışanları işsizlikle karşı karşıya kalacak. Bunun yanı sıra 577 firma tarafından da özel güvenlikçi olmak isteyen personellere 800 ile bin 200 lira arasında özel eğitim veriliyor. Bu da toplumsal bazı sorunları beraberinde getirecek.

Türkiye genelinde 61 bin 45 işletmenin güvenliği özel güvenlikçiler tarafından sağlanıyor. Bu kurumların güvenliğinin bir anda polise geçmesi de olası değil. Çünkü Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 220 bin polis görev yapıyor. Polisin asli görevleri haricinde başka alanlara kaydırılması pek mümkün gibi görülmüyor. Özel güvenlik için polise yeni takviyelerin yapılması da uzun zaman alabilir. Ayrıca aralarında kamu kurum ve kuruluşların da bulunduğu bazı noktaların güvenliğinin sağlanması eski İçişleri Bakanı Muammer Güler döneminde gündeme gelmişti. Güler, birkaç yıl içerisinde yaklaşık 30 bin kişinin koruma memuru olarak emniyet bünyesine alınacağını açıklamıştı. Ancak Güler’in yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında görevden alınması bu planları akamete uğratmıştı.

Güvenlik kaynakları da özel güvenlik sektörünün oldu-bittiyle ortadan kaldırılamayacağının altını çiziyor. Öncelikli olarak sektördeki boşluğun doldurulması gerektiğini aktaran uzmanların görüşü şöyle: “Polisin bu aşamada başka bir alana kaydırılması ülkedeki güvenlik zafiyetlerini daha da artırır. Bunun için yeni alımların yapılması gerekiyor. Bu aşamada piyasada 260 bin kişilik bir açık var. Onun için yapılmış stratejik çalışma yok. İşsiz kalacak binlerce kişi ve ailesi ne olacak? Erdoğan’ın isteği sektörde kargaşaya sebep oldu.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık