Postacının ücretsiz ulaşım hakkı zaferi

İSTANBUL’da sokak sokak gezerek posta dağıtan taşeron PTT işçisi Saim Uzun, aynı kurumda aynı görevi yapan kadrolu arkadaşları gibi ücretsiz seyahat kartı almak üzere...

Postacının ücretsiz ulaşım hakkı zaferi
  • 18 Ekim 2015, Pazar 4:49

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL’da sokak sokak gezerek posta dağıtan taşeron PTT işçisi Saim Uzun, aynı kurumda aynı görevi yapan kadrolu arkadaşları gibi ücretsiz seyahat kartı almak üzere İETT’ye başvurdu. Taşeron işçi olması nedeniyle İETT’den ücretsiz paso alamayan Uzun, konuyu yargıya taşıdı. İstanbul9. İdare Mahkemesi, Saim Uzun’un da kadrolu işçiler gibi ‘ücretsiz seyahat kartı’ kullanabileceğine karar verdi.

Aynı kurumda aynı görevi yapan kadrolu memurların 2 kat fazla maaş almasına rağmen, ulaşım hakkından ücretsiz yararlandıklarının altını çizen Saim Uzun, “PTT’de üç çeşit memur var. Birincisi 3 bin lira alan ücretsiz kart sahibi memurlar. İkincisi 2400 lira ücret alan mavi kart sahibi idari sözleşmeli personel. Bir de 1300 lira alan en alt tabaka olan bizler” dedi.
Bir postacının günde ortalama 6 kez araç kullandığını belirten Uzun, “Zaten zor geçinen insanların günlük ulaşım giderleri 10 lirayı buluyor” şeklinde konuştu. 18 yıldır postacılık yapan Arif Er ise “Kimi arkadaşımızın elinde 50-60 evrak, cebinde paso vardır. Kimi ise 40-50 kiloluk yükle dolaşır ama ne servisi ne de pasosu olur” diyerek uygulamadaki farklılığa dikkat çekti.

YARGI: TAŞERON İŞÇİLERE DE KART VERİLEBİLECEĞİ AÇIKTIR
Nakliyat-İş Sendikası, 2002 yılından bu yana yürürlükte olan düzenlemeden yararlanmak üzere 22 Ekim 2014 tarihinde başvuru yapan ve ret cevabı alan Saim Uzun adına konuyu yargıya taşıdı. Uzun, kadrolu memur ve taşeron işçiler arasında yapılan farklı uygulamanın ‘anayasanın eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı olduğunu’ ileri sürdü. İstanbul 9. İdare Mahkemesi 10 Haziran 2015 tarihinde oybirliği ile verdiği kararda, “Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nün alt işvereni bünyesinde görev yapanların da posta dağıtıcısı sınıfı personeli olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, Bakanlar Kurulu’nun yukarıda aktarılan düzenlemesi uyarınca bu posta dağıtıcılarına da ücretsiz seyahat kartı verilebileceği açıktır” ifadelerine yer verdi. Mahkeme ayrıca, 1.000 TL tutarındaki mahkeme ve avukat giderlerinin de Saim Uzun’a ödenmesine hükmetti.

KONUYLA İLGİLİ AKSİ YÖNDE KARAR DA VAR
Taşeron işçinin bireysel kazanımı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine de taşındı. Ücretsiz paso almak için başvuran yaklaşık 2 bin posta dağıtım elemanı olduğunu belirten İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, konuyla ilgili 6. İdare Mahkemesi’nde aksi yönde bir karar olduğunu, konunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. 2014 yılında PTT’nin de benzer bir başvuru yaptığını belirten Çoban, “6. İdare Mahkemesi ‘uygulama sadece kadrolu işçileri kapsıyor’ diyerek karar vermiş. Ortada iki çelişik karar var” diye konuştu.

AK PARTİ: İNDİRİM YAPILACAKSA ASGARİ ÜCRETLİLERE YAPILMALI
Konuya ilişkin söz alan İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekil Yardımcısı Ömer Lütfi Arı ise konuyla ilgili iki farklı karar olduğunu vurgulayarak “Eğer İBB olarak taşımada birilerine indirim sağlayacaksak, asgari ücretle evini geçindiren ve mutlaka seyahat etmek zorunda olan kardeşlerimize indirim sağlamamız lazım” dedi. Hukuki sürecin halen devam ettiğinin altını çizen Arı, “Tamamlandıktan sonra duruma göre beraberce oturup bir karar veririz” şeklinde konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık