İşten haksız yere çıkarılan işçi ne yapmalı ?

İşine son verilen işçinin Anayasa ve yasalardan kaynaklanan işe iade, tazminat gibi bir takım hakları doğmaktadır. Bu haklar yasa tarafından tanındığından işveren işçinin haklarını ortadan kaldıramaz. Yasa hem işveren hem de işçileri bağlayıcıdır. Yani, işçinin ya da patronun sözü tek başına geçerli değildir.

İşten haksız yere çıkarılan işçi ne yapmalı ?
  • 23 Nisan 2016, Cumartesi 18:10

Peki hakkı kendisine verilmeyen işçi ne yapmalıdır ?

Hakları kendisine verilmeyen işçi noterden tercihen avukatıyla birlikte ihtarname çekmelidir.

İhtarname ile sonuç alamazsanız önünüzde hukuken tek bir seçenek kalıyor. O da dava açmak. Hakkı kendine verilmeyen ya da hakkı inkar edilen işçi Mahkemede işçilik alacak davası açmalıdır

İşçi Çalışma Bakanlığı’na şikayet yoluna başvurmak mümkünse de bu idari bir başvuru şekli olup mahkeme kararı gibi bağlayıcılığı yoktur. Bazen yanlış anlatım nedeniyle bu başvuru aleyhinize delil dahi olabilir.

Hangi davaları açabilirim ?

İşyerinde belirsiz süreli iş akdi ile 6 aydan fazla süredir çalışıyorsanız; işveren vekili değilseniz ve işyerindeki çalışan işçi sayısı 30 ve üzeri ise İşe iade davası açabilirsiniz. Bu davayı işinize son verildiğini öğrendikten 30 gün içinde açabilirsiniz.

İşyerinde 1 yıl ve üzeri çalışıyorsanız ve 4857 sayılı İş Yasası – 1475 sayılı yasanın 14. maddesindeki koşulları taşıyorsanız KIDEM TAZMİNATI DAVASI açabilirsiniz.

İşyerinde çalışma süreniz ne olursa olsun belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışıp da işveren tek taraflı derhal sizi işten çıkarmışsa (yani önceden sizin işinize son vereceğini bildirmeden) İHBAR TAZMİNAT DAVASI açabilirsiniz.

İşyerinde çalışırken sizden habersiz giriş çıkış yapılmışsa ve gün kaybınız varsa HİZMET TESPİT DAVASI açabilir sigortasız çalıştırıldığınız süreyi SGK hizmet dökümüne işlettirebilirsiniz.

Ödenmeyen ücretiniz varsa, ÜCRET TAZMİN DAVASI açabilirsiniz.

Kullanmadığınız izinlere ait YILLIK İZİN ÜCRETİ DAVASI açabilirsiniz.

23 Nisan, 19 Mayıs,1 Ocak,Ramazan ve kurban bayramlarında çalışmışsanız ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ TAZMİN DAVASI açabilirsiniz.

Ödenmeyen ikramiyeleriniz varsa İKRAMİYE TAZMİN DAVASI açabilirsiniz.

İşyerinde cinsiyet,ırk,mezhep vs. gibi ayrımcılık nedeniyle işinize son verilmişse KÖTÜNİYET TAZMİNATI DAVASI açabilirsiniz.

İşten kovulma sırasında hakarete vs. muhatap olmuşsanız , maddi kaybınız varsa MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI açabilirsiniz.

Yukarıda sayılan ve sayılmayan başkaca dava türlerini iş davasında uzman avukatla birlikte açınız.

Avukatlık kanunu 1. maddesine göre ‘Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. ‘ 2.maddesine göre ‘Avukatlığın amacı; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.  Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder. Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. ‘

Bu nedenle bağımsız yargının 3 kurucu unsurundan avukat ile işten ayrılma gününden dava açma, davanın bitimi  anına kadar danışarak hareket ediniz.

Eğer Avukatınız yoksa  iş hukukda uzmanlaşmış ve bilrkişi avukatlarımızda  ücretsiz  destek ala bilrsiniz alabilirsiniz

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık