İşçiye kara haber: Hükümetten işçinin 20 yıllık tazminatını yakacak kanun

​MECLİS SAĞLIK, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU’NUN ALT KOMİSYONUNDA KABUL EDİLEN TASARIYA EK ÖNERGEYLE, BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA HER BİR BELGESİZ ÇALIŞAN İÇİN VERİLECEK CEZA BİN LİRADAN 500 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ.

İşçiye kara haber: Hükümetten işçinin 20 yıllık tazminatını yakacak kanun
  • 24 Ocak 2015, Cumartesi 10:37


İBRAHİM ASALIOĞLU - ANKARA

24 Ocak 2015, Cumartesi

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili torba tasarıya eklenen madde ile işçinin güvenlik kurallarına uymaması halinde işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilecek. Örneğin işçi üç kez baret takmazsa tazminatsız işten atılacak ve 20 yıllık tazminatı da yanacak. Bin lira olan işverenin baret vermeme cezası ise 500 liraya indi.

A A

Meclis Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun alt komisyonunda kabul edilen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili torba tasarıya AKP milletvekillerinin önergeleriyle önemli eklemeler yapıldı. Tasarıya son dakika eklenen bir madde ile işçilerin kıdem tazminatsız olarak işten atılmasına gerekçe olan maddelere bir yenisi eklendi. Buna göre bir işçinin ‘kişisel koruyucu donanım kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, iş ile ilgili güvenlik kurallarına uymaması’ halinde işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilecek. Ancak bunun için işçiyi ‘ayrı ayrı üç defa yazılı olarak uyarması’ gerekecek. Böylece alınan güvenlik önlemlerine uymadığı, örneğin baret takmadığı gerekçesiyle iş sözleşmesi ‘haklı nedenle derhal fesih hakkı doğuracak.’

Komisyonda gece çalışmalarının 7,5 saat ile sınırlandıran kural da değiştirildi. Buna göre sanayiden sayılmayan işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek. Düzenlemeye gerekçe olarak ise, ‘7,5 saatlik gece çalışmasının özellikle sağlık ve güvenlik sektöründe, işçiler açısından çeşitli sorunlara neden olması’ gösterildi.

Torba tasarıya eklenen başka bir madde ile reklamlarda küçük çocuk çalıştırılmasına yasal imkan getirildi. Mevcut kanunda 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak. Tasarıya son dakika eklenen başka bir madde ile ise Maliye Yüksek Eğitim Merkezi kapatılacak. AKP’lilerin kabul edilen önergesi ile Maliye Yüksek Eğitim Merkezi başkanı ve başkan yardımcısı kadrolarında bulunanların görevi kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek. Başkanın kadrosu bakanlık müşaviri kadrosu olarak değiştirilecek. Başkan yardımcıları ise vergi başmüfettişi kadrolarına atanmış sayılacak. Diğer personel ile her türlü doküman ise Personel Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

Alt komisyonun CHP’li üyesi Manisa Milletvekili Özgür Özel, tasarıya AKP milletvekillerinin önergeleriyle son dakika eklenen maddelerle işçi aleyhine ancak işveren lehine önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Alt komisyon raporuna tuğla büyüklüğünde şerh yazacaklarını belirten Özel, “İşçi iş güvenliği tedbirini almazsa, örneğin üç kez baret takmazsa tazminatsız işten atılacak, işçilerin 20 yıllık tazminatını yakacaklar. Bin lira olan işverenin baret vermeme cezasını ise 500 liraya indirdiler. Tazminatsız çıkış, yani haklı fesih alanını dünya daraltmaya uğraşıyor. bir tek bizde genişliyor. Halbuki haklı fesih çok istisnai bir haldir. Komisyonda işverenin her türlü talebi baş göz üstüne yapıldı, işçinin her türlü talebine ise kaf dağının arkasında dendi.” diye konuştu.

Memurun geri dönüşüne yeni engel

İktidar, görevden alınan memurların mahkeme kararıyla geri dönmesini engellemek için yeni yöntem geliştirdi. Daha önce iki defa kanunlarda değişiklik yaparak göreve iadeyle ilgili mahkeme kararlarının uygulanmasını engellemeye çalışan AKP, Anayasa Mahkemesi’nin bu maddeleri iptali üzerine yeni kanun değişikliğine gidecek. Meclis Sağlık ve Çalışma Komisyonu’nda görüşülen kanun tasarısına alt komisyonda eklenen maddeye göre, görevden alınan üst düzey devlet memurlarının mahkeme kararıyla aynı göreve geri dönüşü engellenecek. Sağlık ve Çalışma Komisyonu’nun alt komisyonunda görüşülen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili torba kanun tasarısına AKP’nin önergeleriyle kritik eklemeler yapıldı. Önümüzdeki hafta üst komisyonda görüşülecek tasarıya, ‘devletteki üst düzey yöneticilerin tabi oldukları Personel Kanunu’na bakılmaksızın’ görevden alındığında hangi kadrolara atanacaklarını belirleyen bir madde eklendi. Buna göre müsteşarlar ile üst düzey yönetici kadrolarında bulunanlar, görevden alındığında veya görev süresi dolduğunda; valiler, merkez teşkilatındaki vali kadrolarına, diğerleri Başbakanlık merkez müşaviri kadrolarına atanacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık