BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU ZİHNİYET DEĞİŞİMİ GEREKİYOR" İŞTE YAPTIĞIMIZ DÜZENLEMELE

 BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU ZİHNİYET DEĞİŞİMİ GEREKİYOR
  • 12 Kasım 2014, Çarşamba 12:35

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Yeni Bina'da yeni iş güvenliği paketi konusunda basın toplantısı düzenledi. İşte o konuşmadan satır başları;Vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği vahim asansör kazası sonrasında iş güvenliği alanında yapılacak çalışmaları hızla zamanladık. Ermenek'te yaşanan kaza da iş kazaları konusunda hepimizin dikkatini topladı.Bugüne kadar 36 yönetmelik yürürlüğe girdi. Uluslararası standartlardaki çalışma hayatı standartlarını uygulayabilmesi için yasal süreci hızlandırdık. İç güvenlik paketini bu hafta meclise vereceğiz.


"ZİHNİYET DEĞİŞİMİ GEREKİYOR"
Hükümetimiz çalışma şartlarını düzeltmek için her türlü yasal düzenlemeyi yapmakta kararlıdır ama yasal düzenlemeler yeterli olmuyor. Her şeyden önce işçi ve işçilerimizin bir zihniyet dönüşümüne girmelidir. Emniyet kemeri bağlama kuralı getirirsiniz bu durumda siyasi kurumlar gerekli yasayı çıkarmış demektir ama kemer sıkıyor diye bunu kullanmayan sürücü kendi hayatını tehlikeye sokar. İşçilerimizin ve vatandaşlarımızın kendi hakları konusunda bilgilendirilmesi çok önemli.

3 KONUDA REFORM
Nihayetinde hepimiz üstünü düşeni yapmak zorunda. Muhalefet yapmak kolay. Biz bu asansör faciasından beri görüşmeler yaptık. Gördüğümüz sorun 3 aşamaları
1 Eğitim/ Sosyal farkındalık: İşçi ve işçilerimizin zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var.
2- Süreç yönetimi: Bir madende iş üretimi başlandığı anda kapatıldığı ana kadar giden geniş bir süreç var. Bir kriz çıktığında o krize müdahale etme bu alana girer.
3- Yasal Süreç: Gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması ve bir iş kazası olduktan sonra caydırıcı ve eğitici yaptırımların uygulanması gerekli.
Bu 3 aşamanın düzenlenip bir reform yapılması gerekiyor. Yasal eksiklik var demek çok kolay. Bütün iş ve işçi kuruluşların eldeki mevzuatı incelemesi ve bize spesifik önerilerle gelmesi gerekli. Mesele hem çalışma hayaını düzenlemek hem de sanayinin devamını sağlamak. Emeğin sömürüsünün önüne geçmek lazım.

İşte yaptığımız düzenlemeler...

1- Çok tehlikeli işlerde çalışan vatandaşlarımıza mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu hale gelecek.
2-Meslek liselerine zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi koyacağız.
3-Yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenlik konusunda sorumluluk alacaklar
4- İnşaatlarda, şantiye şefi gibi kişilerin sertifikası olacak ve iş güvenliği uzmanı olacak. Böyle bir alt yapıya sahip olacaklar ve tehlikeleri görebilecekler.
5-Bundan sonra ödül ceza uygulaması gelecek. Örneğin 3 yıl içinde iş kazası olmayan iş yerlerinde işsizlik sigortası primini yüzde 2 yerinde yüzde 1 olacak. Ama aynı iş yerinde iş kazası olursa aynı prim yüzde 3 olacak.
6-İdari para cezalarda artırım olacak
7-Kamu ihalelerinde ayrıca bir iş sağlığı ile ilgili kalem olacak.
8-Üretim zorlamalarının engellenmesi için önlemler alınacak.
9-Rödovans sürelerini uzatacağız. 15 yıldan az olmayacak
10- Kamuda rödovans olacak ama tamamıyla başka bir işverene devredemeyecek. Özel sektörde rödovans olmayacak.
11-Kişisel koruyucu donanım vermeyen işverene idari para cezası verilecek
12- Müfettişe gerek duymadan bazı kararlar verilecek. Müfettiş gelip şu eksik diyebilir ama belli alanlarda belli şartlar sağlanmamışsa iş durdurma otomatik olacak.
13-İş verenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde TCK'ya göre alacağı cezaya ilave olarak 2 yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek ve bu duyurulacak.
14-Yer altında çalışan işçilerimiz için çip sistemi geliştirilecek ve işçinin bulunduğu konum takip edilecek.
15-Yer altı çalışmalarında hazırlanan planların 3 boyutlu olması zorunlu hale getirilecek.
16- Maden sektöründe denetimler fotoğraflı ve görüntülü olacak. Müfettişlerle ilgili bir suçlama geldiğinde müfettişler kendini savunabilecek. Her teftiş kayıtlarda tutulacak.
17-Yılda bir olan acil durum planlarının 6 ayda bir yapılması kararlaştırıldı. Ve bu da kayda alınacak.
18-Sadece madenleri değerlendirmek için ALO 170'e ek bir hat kurulacak.
19-Kendine özgü zorluklarından dolayı kömür mevzuatları için ayrı bir çalışma başlatıldı. Özel bir yasal mevzuat hazırlanacak.

MADENLERE ÖZEL DÜZENLEME
Bu madde altında işlemekte olan madenlerin modernizasyonu, işlevselliğini kaybetmiş olan madenlerin denetimi, yeni başlayanlar için standartizasyon esas olacak.

Yeni maden kanunundaki önemli değişiklikler

1-Maden yöneticileri çalışanlara hayat sigortası yapacaklar. Bir geçiş süreci ile bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçilecek. Böylelikle özel sigorta şirketleri de ikinci bir denetim mekanizması kuracaklar.
2-Maden sahalarının denetiminin bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmasını sağlayacağız
3-Küçük işletmelerin birleşmesini ve havza maden işletmelerinin oluşmasını sağlayacağız
4-Ruhsat bedelleri yeniden değerlendireceğiz. Maden değerine göre karar verilecek
5-Devlet hakkı bedelini dünyadaki standartlara göre yeniden düzenleyeceğiz.
6-Ruhsat sahiplerinden değişik isimlerde toplanan bedelleri tek bir ruhsat bedelinde toplayacağız.
7- Ruhsat bedelinin bir kısmını,rehabilitasyon ve modernizasyon yapılan madenler için kullanılacak.
8-Tuzlalar başta olmak konusunda devlet hakkı konusunda kolaylık sağlanacak
9-Maden aramaları için ruhsat düzenlemesi yapılacak. Maden arama konusunda teşvikler düzenlenecek.
10-Maden işletme talebinde maliyet kapasitesi için standart getirilecek.
11-İşletme projeleri içerik ve uygulama olarak da değerlendirilecek
12-Madende çalışan teknik personelin vasıflarının yükseltilmesi için eğitimler verilecek.

"HASSASİYET SADECE KAZA SONRASI OLMAMALI"
Yasal eksiklikleri biz tamamlayacağız. Bir yasayı çıkaracağız ama bu yasanın etkin uygulanması için bir süreç yönetimi başlatacağız.Bu süreç yönetimini sürekliliğe bağlayan ve sadece müfettişi değil Ankara'yı da devreye sokan bir yapıyı devreye sokacağız. ümit ederiz ki bütün bu düzenlemeler Türkiye'deki iş güvenliğinde dünya standartlarına çıkarır. Kamuoyu ve vatandaşlarımızın hassasiyeti kaza sonrası değil kaza öncesinde de olmalı. hepimiz can güvenliği için getirilen kurallara uymada titizlik göstermeliyiz.Tek bir vatandaşımızın can güvenliği milyar dolarlık işlerden daha önemlidir.Allah bir daha böyle kazaları bize göstermesin.BU yeni düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.turkiye gazetesi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık