AK Parti'den yeni güvenlik soruşturması teklifi

AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği kamuya personel alımındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının bir benzeri kanun teklifini Meclis’e sundu.

AK Parti'den yeni güvenlik soruşturması teklifi
  • 19 Haziran 2020, Cuma 21:16

Anayasa Mahkemesi, nisan ayında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına ilişkin kanun hükmünü özel hayatın gizliliğine aykırı bularak iptal etmişti. Güvenlik soruşturması için AK Parti daha önce bir düzenleme getirmiş, eleştiriler üzerine geri çekmişti. Şimdi kriterleri ortaya koyan, daha sınırlı bir kanun teklifi getirildi.

Meclis’e sunulan teklifte AYM’nin iptal kararı sonrası kamuya girişlerde düzenleme yapılması gerektiği kaydedilerek, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişiler sıralandı. Teklife göre Cumhurbaşkanlığınca atanacak “üst kademe kamu yönetici”, “milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip proje, birim, tesis hizmetlerinde çalışacak kişilere” güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Teklifle, kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan ancak ileri teknoloji gerektiren Ar-Ge faaliyetleri, bilişim teknolojileri ve savunma sanayi gibi sektörlerde çalışacak kişiler söz konusu soruşturma ve araştırmadan geçecek.

Güvenlik soruşturması MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki amirler tarafından yapılacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yürüten kişiler, ancak kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak bilgi ve belgeye erişmeye yetkili olacak.

Teklifte güvenlik soruşturması için araştırma yapılması şöyle tarif edildi:

“Yerinde yapılacak araştırmada, güvenlik soruşturmasında amaçlanan nedenle bağlı olarak kişi hakkında doğrulanabilir ve güncel bilgi edinimine imkan sağlayacak, husumet, kin, garez gibi saiklerle verilebilecek bilgileri ayıklamaya imkan tanıyan denetime elverişli araçlarla yapılacaktır. Ayrıca yerinden yapılacak araştırma, eğer kişinin görevine yansıyacak hususlar açısından bir gereklilik taşıyorsa başvurulacak bir yöntemdir. Bu gereklilik kişinin kendisi ve kapsama dahil yakınları açısından ayrı ayrı tespit edilir. Yakınları yönünden bir gereklilik bulunmadığı hallerde yakınları hakkında mevcut kayıtlar üzerinden araştırma tamamlanır.” (ANKA)

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık