Vodafone’un başvurusu üzerine habere Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.

Vodafone’un başvurusu üzerine habere verilen engel kararı, Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.

Vodafone’un başvurusu üzerine habere Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.
  • 07 Ağustos 2019, Çarşamba 12:38

Bilişim sektöründen haberler veren btdunyasi.net internet sitesinde 2016 yılında “BTK’nın Vodafone tutarsızlığı, devleti maddi kayba uğrattı mı?” başlıklı haber yayınlanmıştı. Vodafone’un başvurusu üzerine habere verilen engel kararı, Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.

Sitenin genel yayın yönetmeni Kemalettin Bulamacı tarafından kaleme alınan haberde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) raporlarında yer alan halka açık telekomünikasyon şirketlerinin rakamlarının, şirketlerin kamuoyuna ve hissedarlarına açıkladığı rakamlarla örtüşmediği belirtilmişti.

Bulamacı’nın devleti milyonlarca lira zarara sokabilecek olan bu tutarsızlığı haberleştirmesinin ardından, bahse konu olan telekomünikasyon şirketi “Vodafone”un başvurusu üzerine habere ve Bulamacı’nın sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli kararı verilmişti.

Bulamacı, haberini resmi bir kurum olan BTK verilerine dayandırdığını belirterek engel kararının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

“KAMUSAL FAYDASI YÜKSEK BİR TARTIŞMAYA KATKI SUNDUĞUNDA KUŞKU BULUNMAMAKTADIR”

Mahkeme, iddianın değerlendirilmesinde Anayasa’nın “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” kenar başlıklı 26. Maddesinin dayanak alınacağının ifade edildiği karar metninde, “Başvurucunun yürüttüğü faaliyetin geleneksel gazetecilik faaliyetine yakınlığı gözetildiğinde basın özgürlüğü güvencesinden yararlanması gerektiği kabul edilmelidir” ifadesine yer verdi.

Kararda, haber metninde kamunun önemli bir gelir kaybına uğratıldığı ileri sürülerek ilgili kamu kurumlarından söz konusu durumun araştırılmasının talep edildiği belirtildi. Bu yönüyle anılan haberin kamusal menfaatlere ilişkin olduğu ve haberin yayımlanmasının kamusal faydası yüksek bir tartışmaya katkı sunduğu vurgulandı.

İfade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi aynı zamanda 239.50 TL harç ve 2.475 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 2.714,50 TL yargılama giderinin Kemalettin Bulamacı’ya ödenmesine hükmetti.Odatv.com

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık