Özel güvenlik suç işledi güvenlik görevlilerinin müdahale ederek

Özel güvenlik suç işledi güvenlik görevlilerinin müdahale ederek
  • 10 Kasım 2014, Pazartesi 2:18

Özel güvenlik suç işledi

Soma’da köylülere güvenlik görevlilerinin müdahale ederek kelepçelemesine hukukçular tepki gösterdi

MUSA KESLER Haber Merkezi

Manisa Barosu da suç duyurusunda bulundu. Hukukçuların özel güvenlik terörüne tepkileri şöyle:
Prof. Dr. Ersan Şen: Özel güvenlik polis gibi ne biber gazı atabilir ne kelepçe takabilir ne de bir yerden başka bir yere zorla götürebilir. Ancak koruduğu yere fiili bir saldırı varsa bunu önlemek için gerekli tedbirleri alır. Somut olayda olduğu gibi toplantı, gösteri, protesto gibi hale müdahale etme yetkisi asla yoktur.

Zeynel Balkız (Manisa Barosu Başkanı): Özel güvenlik görevlilerinin böyle bir hakkı kesinlikle yoktur. Bu bir suçtur. Biz olayı haber alır almaz olay yerine gitti. Ortada hürriyeti tahdit suçu vardır. Baro olarak suç duyurusunda bulunduk.
Prof. Dr. Hakan Hakeri: Özel güvenliğin kolluk kuvveti gibi kelepçe takma yetkisi yoktur. Ancak suç olduğu net olan bir konuda yani suç üstü hallerinde yakalama yapabilir. Polisin bile kelepçe kullanması sıkı kurallara tabidir, dolasıyla özel güvenlik ancak net bir suç unsuru var ise ve başka türlü kontrol altına alma imkanı yoksa kelepçe kullanabilir.

Avukat Can Gürsoy: Protesto hakkını kullanan vatandaşların özel güvenlik tarafından kelepçeli bir muameleye maruz kalması bir yetki aşımıdır. Bunların bir yere götürülüp kapatılması ciddi bir suçtur.
Avukat Ayşegül Mermer: Vatandaşın kelepçelenmesi ‘hürriyeti tahdit’ suçu kapsamına girer. Kimsenin hareketini keyfi olarak kısıtlayamazsınız.” milliyet

Yırca'da katliam nasıl yapıldı?

RADİKAL – Manisa Soma’daki Yırca’da dün ‘bir dizi’ kanunsuz, sorgusuz, sualsiz uygulama yapıldı. Ancak ‘savaş halleri’nde uygulanabilecek bir ‘acele kamulaştırma’ yöntemi ile el konulan zeytinlik arazisinde termik santral yapmak isteyen Kolin Grubu’nun yöredeki köylerden devşirip ‘özel güvenlikçi’ yaptırdığı bir kalabalık eliyle halka uygulanan şiddet sonucunda 6 bin zeytin ağacı 3 saat içinde sökülüp atıldı. Ve birkaç saat sonra Danıştay’ın arazinin kamulaştırılmasıyla ilgili ‘yürütmeyi durdurma’ kararı geldi. Olması gereken buydu çünkü savaşta değildik! Ancak Yırca bir savaş alanına döndürülmüştü! Bu karar geldi fakat zeytin ağaçları geri gelmedi! 6 bin zeytin ağacı cinayeti ortada duruyor. Görülmemelerine imkan olmayacak kadar meydanda olan 'olağan' değil de 'sıralı şüpheliler'le ilgili bazı sorular ise şöyle:

TAŞ ATAN ÖZEL GÜVENLİK !

2005’te yürürlüğe giren 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un temel vurgusu özel güvenlikle korunan bölgede yaşanabilecek herhangi bir ‘saldırı’ durumunda muhatap kişi ya da kişilerin ‘etkisiz’ hale getirilerek en kısa sürede devletin kolluk güçlerine teslim edilmesi gerektiği şeklindedir. Düne kadar zeytin topladığı ağaçlara ulaşması usulsüz bir kamulaştırmaya dayanılarak tel örgülerle engellenmiş halka taş atmak, yerlerde sürüklemek, gaz fişeği ile yaralamak, kelepçeleyip barakaya kapatmak, arabaya bindirip tehdit ederek gezdirip uzak bir yere götürüp bırakmak ‘bir an önce kolluk gücüne teslim etmek’ bu vurgu çerçevesinde değildir!


DÖRT KERE GELİP GİDEN JANDARMA

Yırcalılar özel güvenliğin bu muamelesine maruz kalırken devletten yardım istemişlerdir. Çünkü aslen saldırıya uğrayan onlardır! Devletin bölgedeki kolluk gücü olan jandarma bu çağrı üzerine gelmiş ve sonra… Gitmiştir! Evet hem de dört defa… “Tamam yahu olayı büyütmeyin, bir şey olmaz” gibi bir tutumla, ‘ortalığı sakinleştirip’ gitmiş, özel güvenliğin ‘müdahalesi’ tekrar başlayınca ve halk yeniden çağırınca tekrar gelmiş ve tekrar gitmiş, gelmiş gitmiş, gelmiş gitmiş!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık