Vatandaşın vergisi deniz... TRT spikerine aylık 278 bin TL maaş

Vatandaşın faturalarından alınan TRT payının nereye gittiği belli oldu. TRT, Stadyum programı sunucusu Ersin Düzen'e aylık 278 bin TL verirken Diriliş-Ertuğrul dizisine bölüm başı 1 milyon 100 bin TL veriyor

Vatandaşın vergisi deniz... TRT spikerine aylık 278 bin TL maaş
  • 30 Haziran 2016, Perşembe 7:18

Vatandaşın elektrik faturalarından kesilen milyonlarca lira TRT payının, kurum dışından satın alınan yapımlara aktarıldığı ortaya çıktı. Stadyum programı sunucusu Ersin Düzen’e ayda 278 bin TL veren TRT, Diriliş-Ertuğrul dizisine ise bölüm başına 1 milyon 100 bin TL aktarıyor.

TRT’nin çizgi film, dış yapımlar ve spor programlarına ödediği paralar dudak uçuklattı. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, komisyonda sorduğu sorulara TRT’nin gönderdiği cevapları açıkladı. Sertel’in verdiği bilgiye göre 7 binden fazla çalışanı, çok sayıda stüdyosu ve devletin bütün imkanları elinde olan TRT, vatandaşlardan kesilen elektrik payı ve bandrol gelirlerinin yüzde 85’ini dış yapımlara harcıyor. Dış yapımlara yılda 600 milyon TL’den fazla para aktaran TRT, bu harcamalarla tüm özel televizyonları geride bırakıyor.

BÖLÜM BAŞINA 1 MİLYON TL

Atilla Sertel, ‘vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT’nin, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldiğini’ belirtiyor. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen kurumun, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremediğini hatırlatıyor. Sertel, “Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alabiliyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor.” diyor.

Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon lira aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reytingde elde edemediğini söyledi.


1 FİRMAYA 23 PROGRAM

TRT’nin kendi zenginlerini yarattığını ve iktidara yakın kişilere ‘bonkör’ davrandığını anlatan Sertel, ‘AKP iktidarı döneminde sadece iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor, sanatçı ve siyasetçinin TRT sayesinde adeta köşeyi döndüğünü’ kaydediyor. Sertel, “Örneğin aynı alanda başka firma yokmuş gibi Çekim Merkezi Prodüksiyon firmasına 20 farklı projede 23 program yaptırılmış. AKP’ye yakınlığıyla bilinen bu firmaya 1 milyondan fazla para aktarılmış. Ersin Düzen de TRT yönetiminin gözdelerinden. Düzen’e haftada iki günyayınlanan, yapımcısı olduğu Stadyum programı için bölüm başı 34 bin 750 lira ödendiğini biliyoruz. TRT’nin kameralarıyla, TRT imkanlarıyla, TRT stüdyolarında çekilen Stadyum için Ersin Düzen’e haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira aktarılıyor.” dedi.

TRT RAKAMDA DÜZELTME YAPTI

TRT Çocuk’ta yayınlanan çizgi filmlerin bir çoğunun dış yapım olduğunu hatırlatan Sertel, çizgi filmlerin bölüm başı ücretlerinin 40 bin ila 450 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Sertel, “Örneğin, ‘Elif’in Düşleri’ isimli çizgi filme bölüm başı 42 bin 500 lira ödeyen TRT, ‘Maysa ve Bulut’a ise bölüm başı 450 bin lira ödüyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan TRT, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada; TBMM KİT Komiyonu’na çizgi filme verilen paranın 45 bin TL yerine sehven 450 bin TL bildirildiğini belirtti.

SARAÇOĞLU'NA BÖLÜM BAŞI 32 BİN 500

Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödendiğini açıklayan CHP’li Sertel, “Bilal Erdoğan’ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. TRT’nin zenginleştirdiği isimlerin listesi böyle uzayıp gidiyor.” diyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık