'Türkiye futbol kulüpleri için vergi cenneti'

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG Football Benchmark ekibinin Avrupa ile Türk futbolundaki vergi farkı incelemesinde Türkiye’nin futbolcular ve klüpler açısından vergi cenneti olduğu ortaya çıktı.

'Türkiye futbol kulüpleri için vergi cenneti'
  • 03 Mart 2017, Cuma 21:24

Avrupa da dev liglerini inceleyen KPMG Futbol Kıyaslama kabin ekibi, bu liglerin Türkiye ile vergi uygulamalarını karşılaştırdı. Türkiye'deki futbol kulüpleri vergi konusunda oldukça avantajlı. Avrupa'daki bir kulüp, bir futbolcu için Türkiye'dekinden iki katı fazla vergi ödeyebiliyor.

KPMG Futbol Kıyaslama kabin ekibi, Avrupa da önde gelen futbol liglerinde uygulanan vergi sistemini mercek altına aldı. KPMG Futbol Kıyaslama kabin ekibi, Süper Lig top koşturan yabancı futbolcular için kulüplerin ödediği vergi oranlarıyla Avrupa'daki örneklerinin karşılaştırmalı tablosunu çıkardı'de.

Süper Lig'de Robin van Persie, Vesley Sneijder, Vincent Aboubakar, Fernando muslera uzanarak, Martin Skrtel ve Peter Kjaer gibi dünyaca ünlü ve maliyetli futbolcular top koşturuyor. Ancak bu futbolcular için Türk kulüpleri, Avrupa'daki kulüplere oranla çok mütevazı vergiler ödüyor.

Fransa'da maliyet çok daha fazla

Türkiye'de yılda en az 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti 1 milyon 190 bin euro. Almanya ' da bu maliyet 1 milyon 900 bin euro, Portekiz Ligi Üniversitesi'nde 2 milyon 240 bin euro, Fransa'da ıse 2 milyon 740 bin euroya yükseliyor. Verginin çok az olduğu konuşulan Çin'de safra 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun maliyeti 1 milyon 780 bin euro olarak ön plana çıkıyor.

Futbolcuların maliyetleri yükseldikçe vergiler de artıyor. Süper Lig 5 milyon euro maliyetli bir futbolcunun vergisi 900 bin euro'de. Çin'de bir futbolcuya 5 milyon euro net kazanç önerilirken 4 milyon euro da vergi ödeniyor. Fransa ' da bir futbolcuya 5 milyon euro ödenmesi halinde devlet tam 9 milyon 220 bin euro vergi alıyor.

Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Türk kulüplerinin Avrupa'daki rakiplerine oranla yabancı futbolcu transferinde çok avantajlı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak spor kulüplerine sunulan bu desteğe hükümetin ne kadar süre daha devam edeceği merak ediliyor.

Yılda 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne VERGİ maliyeti:

Ülke Kulübe maliyeti Türkiye'den farkı

- Türkiye 1.19 milyon euro yüzde 0

- Çin 1.78 milyon euro yüzde 50

- Almanya 1.90 milyon euro yüzde 60

- İspanya 1.91 milyon euro yüzde 61

- İtalya 1.97 milyon euro yüzde 66

- Hollanda: 2.16 milyon euro yüzde 75

- İngiltere 2.12 milyon euro yüzde 78

- Portekiz 1.96 milyon euro yüzde 107

- Fransa 2.74 milyon euro yüzde 130


Yılda 5 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne VERGİ maliyeti:

Ülke Kulübe maliyeti Türkiye'den farkı

- Türkiye telekomünikasyon hizmetlerine milyon euro yüzde 0

- Çin 9.08 milyon euro yüzde 54

- Almanya 9.51 milyon euro yüzde 61

- İspanya 9.60 milyon euro yüzde 63

- İtalya nitelikleri milyon euro yüzde 67

- Hollanda saati 21: 41 milyon euro yüzde 76

- İngiltere 10.71 milyon euro yüzde 82

- Portekiz 12.48 milyon euro yüzde 112

- Fransa 14.22 milyon euro yüzde 141

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık