Finansal krizdeki 9 AVM konkordato ilan etti

İçine düştükleri finansal krizi aşamayan 9 AVM için konkordato ilan edildi. Toplam borçları 600 milyon euro seviyesinde olan AVM'ler için mahkeme 3 aylık süre verdi.

Finansal krizdeki 9 AVM konkordato ilan etti
  • 15 Şubat 2024, Perşembe 11:31

Artı Gerçek - Ekonomik kriz, alışveriş merkezlerini de vurmaya başladı. Son olarak 9 AVM için konkordato kararı alındı. Mahkeme; Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Çamlık, Forum Aydın, Forum Erzurum, Forum Kapadokya, Forum Ankara, Gordion ve Forum Magnesia’nın sahibi olan ve aynı isimle anılan şirketler için üç aylık geçici mühlet kararı verdi.

Söz konusu şirketler adın yapılan açıklamada, AVM’lerin değer kayıplarını önlemek ve istihdamın sürekliliğini sağlamak adına bu şirketler için 26 Aralık 2023 tarihi itibarıyla geçici mühlet kararı verildiği belirtildi.

1500 MAĞAZAYLA YILLIK 76 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLANIYOR

Açıklamada şöyle denildi: "Bu kararı hem AVM’lerimizi hem de tüm paydaşlarımızı korumak adına aldık. Şirketlerimizin ve 1500 mağaza ile yıllık 76 milyon ziyaretçi ağırlayan AVM’lerimizin gerek iş gerek finansal süreçlerinde hiçbir aksama yaşanmaması yönünde ve hukukun bize tanıdığı hak çerçevesinde geçici mühlet kapsamında faaliyetlerimizi daha sağlıklı bir şekilde yürüteceğiz. Buradaki temel amacımız iş sürekliliğini sağlamaktır. Bu süreçte tedarikçilerimizle, müşterilerimizle ve diğer paydaşlarımızla olan ilişkilerimizi kesintisiz sürdürmeye, iş gücümüzü korumaya ve daha sağlam bir finansal temel oluşturmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından üç aylığına konkordato kararı verilerek korumaya alınan 9 AVM'nin bağlı olduğu şirketlerin borcu ise yaklaşık 600 milyon euro.

DÖVİZ KREDİLERİ DENGEYİ BOZDU

Söz konusu AVM'leri iflasın eşiğine ise döviz kredileri sürükledi. 2018’de yapılan düzenleme ile AVM’lerde kiraların döviz olarak alınması yasaklandı. Ancak, anılan şirketlerin döviz ile borçlanıp kirayı TL olarak toplaması, mali yapıyı olumsuz etkiledi. Halk TV'den Dinçer Gökçe, bu durumun dava dilekçesinde de vurgulandığını belirterek, "Bu süreçte TL üzerinden gelir elde edip borçlarını döviz cinsinden ödemek zorunda kalan AVM yatırımcıları tam anlamıyla bankaların insafına terk edilmiştir" ifadelerine yer verildiğini belirtti.

Korona virüsü salgını döneminde AVM'lerin uzun süre kapalı kalması ve azalan ziyaretçi ilgisi de gelinen süreçte etkili oldu.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, 'iflas anlaşması' demek. Konkordato basit bir tabir ile borçlunun iflastan kurtulması için alacaklılar ile hukuki bir düzlemde anlaşması ve borçlarının yapılandırılmasıdır. Bu anlaşma borçlunun vadesi geldiği halde borçlarını ödeyememesi ya da vadesinde ödeyememe riski altında bulunması durumunda alacaklının indirim yapması ya da fazladan vade vererek borçluyu iflastan kurtarması üzerine yapılan, bir çeşit iflası önlemek adına taviz vermedir. (EKONOMİ SERVİSİ)

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık