'Enflasyonun yükü en yoksullar ve emeklilerin sırtında'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırladığı tüketici fiyatları sepetinde yer alan ürünlerin fiyatlarından yapılan hesaplamalar, enflasyonun en çok "toplumun en yoksul kesimi ile emeklilerin sırtında" olduğunu gösteriyor.

'Enflasyonun yükü en yoksullar ve emeklilerin sırtında'
  • 04 Ekim 2016, Salı 8:02

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan 3 + 0 + ve Hayat Pahalılığı Eylül 2016 Dönem Raporu sürmüş sonuçlarına göre, TÜİK tarafından yüzde 8 olarak açıklanan Eylül sonu itibarıyla yıllık 3 + 0+, 7.95 yevmiyeli olarak çalışanlar için yüzde, düzenli ücretlilerde yüzde 7.71 olarak gerçekleşti.

Mesleğe göre yıllık enflasyondan en çok etkilenenler ıse 7,89 ile "Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar" oldu yüzde. Enflasyondan en az etkilenenler ıse yüzde 7.28 temel gelir kocapınar gayrimenkul kira geliri ve menkul kıymet faiz geliri olanlar olarak belirlendi. Ücretliler için aylık 3 + 0 + yüzde 0,3 ile genel enflasyonun iki katı olarak gerçekleşti. Bu ay 3 + 0 + karşısında en çok kaybedenler yüzde 0.47'lik oranla Pratik Kaldırma meslek mensupları oldu.

"3 + 0 + çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yaratıyor"

Farklı gruplara göre 3 + 0 + verilerinin TÜİK Tüketim Harcamaları Ġstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçları kullanılarak hesaplandığı belirtilen BİSAM açıklamasında, "BİSAM tarafından yapılan hesaplamaya göre AKP hükümetleri döneminde ise 3 + 0 + çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yaratıyor" denildi ve şöyle açıklandı:

"Buna göre; Eylül 2003-Eylül 2016 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 178 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 197, 203, 206 Nitelik Gerektirmeyen İşlerde Çalışanlar için yüzde, Emeklilerde yüzde, Nüfusun en yoksul yüzde 20'lik kesimi için yüzde 206 oldu. Zengin yüzde 20'lik dilim için yüzde 3 + 0 + ıse 192 olarak gerçekleşti TR. Buna göre 3 + 0 + yoksulu daha fazla vurdu."
Gizli yoksullaşma en çok yevmiyeliler ve niteliksiz çalışanlarda
BİSAM tarafından Eylül 2003-Eylül 2016 dönemlerine göre gizli yoksullaşma oranları da hesaplandı. Gizli yoksullaşma genel 3 + 0 + rakamları ile farklı grupların enflasyonlarının arasındaki farktan kaynaklanan ve kayıtlara yansımayan yoksullaşma düzeyini ortaya koyuyor.
13 Buna göre evlat yıllık dönemde gizli yoksullaşmayı en yoğun olarak yaşayanlar, işteki duruma göre 11 ile yüzde yevmiyeliler, mesleğe göre yüzde 10 ile Nitelik Gerektirmeyen İşlerde Çalışanlar, temel gelir kaynağına göre 11 ile diğer transferlerle geçinenler, gelir gruplarına göre yüzde 10 ile en yoksul yüzde 20'lik gelir grubunda yer alanlar oldu yüzde. Yıllık 3 + 0 + ekmekte yüzde 10.88, kirada yüzde olanakları işleme, metro ücreti yüzde çünkü arttı.
"Ücret artışlarında dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalıdır"
Raporda enflasyondaki hareketlerin doğrudan doğruya alım gücüne etki eden bir role sahip olduğuna dikkat çekilerek, kişinin kendi yaptığı harcama kalemlerindeki fiyat artışları (enflasyonu) ile resmi Tüketici Fiyat Endeksi arasındaki farkın istatistiklere yansımayan bir yoksulluğa neden olduğu vurgulandı ve şu önerilere yer verildi.
1) Ücret artışlarında dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalıdır
2) Fiyatı sistematik olarak gerileyen teknolojik ürünler mal sepetinden çıkartılmalıdır.
3) Toplum tarafından yard. olarak kullanılmadığı halde, yüksek değer taşıdığı için ciddi bir biçimde enflasyonu etkileyen ürünler mal sepetinde yer almamalıdır.
4) türlü sübjektif müdahaleye açık olan yıllık sepet değişimi konusunda, sendikalarında onayının alınması sağlamalıdır.
5) İstatistik konseyinin kapsamı genişletilerek emek örgütlerinin katılımı ve denetimi sağlanmalıdır.
6) Hükümet mensuplarının TÜİK'e müdahalesi anlamına gelecek yaklaşımlardan uzak durmaları sağlanmalıdır.
7) 3 + 0 + hesaplamasında yukarıda belirtilen unsurlardan kaynaklı yaşanan gelir kayıpları giderilmelidir.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık