EMSAL KARALAR

EMSAL KARALAR
  • 27 Nisan 2014, Pazar 8:53

YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Esas Numarası: 2008/11183 Karar Numarası: 2008/11803

Karar Tarihi: 08.05.2008

DEVAMSIZLIK TUTANAKLARININ FESİHTEN SONRA TUTULMASI·

KIDEM TAZMİNATI· İHBAR TAMİNATI

ÖZETİ: Toplanan delillere ve mahkemece kabul edilen savunmaya göre, davalı haklı fesih yönünden 4. 5. 6. 7/4/2004 tarihlerindeki devamsızlığa dayanmaktadır. Oysaki davacının Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne verdiği şikâyet dilekçesinin 1.4.2004 tarihli olduğu, 29.3.2004 tarihinde feshin gerçekleştiğini ileri sürdüğü ve şikâyetinde anlatılan olayların dava dilekçesi ile uyumlu bulunduğu anlaşılmaktadır. Devamsızlık ve feshe ilişkin tutanakların fesihten sonraki günlerde tutulduğu açıktır. Anılan tutanak ve bunlara dayalı savunmaya değer verilmez. Bu nedenlerle, davacının kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır.

Davacı, ihbar, kıdem tazminatı, fazla mesai ile senelik izin ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hâkimi S.Tok tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Davacı, bulunduğu beldede yerel seçimlerin çok çekişmeli geçtiğini, herkesin kime oy verdiğini saklamak gereği duyduğunu, 28.3.2004 günü yapılan yerel seçimde davalı şirket ortaklarından birinin ağabeyinin aday olduğunu ve seçilemediğini, kendisinin söz konusu adaya oy vermesine rağmen, oy vermediği kanısına kapılan işverenin iş sözleşmesini bu nedenle 29.3.2004 günü feshettiğini, bir kısım işçilik haklarının ödenmediğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret ve yıllık izin ücreti isteklerinde bulunmuştur.

Davalı, davacının, seçimde desteklediği taraf kazanamayınca kendisinin 4, 5, 6, 7/4/2004 günleri mazeretsiz izinsiz devamsızlık yaptığını, davete rağmen gelmediğini bu nedenle iş sözleşmesinin 25/II-g’ ye göre haklı feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, davalı tanıklarının beyanlarının görgüye dayalı bulunduğu, savunma ile tutarlı olup doğruladığı, davacı tanıklarının beyanlarına itibar edilemeyeceği; davacının dört gün üst üste devamsızlığı nedeniyle iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiği gerekçesiyle ihbar ve kıdem tazminatlarının reddine, ücret ve yıllık izin ücreti isteklerinin kabulüne karar verilmiştir.

Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık iş sözleşmesinin davalı tarafından haklı feshedilip edilmediği noktasında toplanmaktadır.

Taraflarca dosyaya sunulan deliller; davacının SSK Dosyası, Şahsi sicil dosyası, tanık beyanları, karşılıklı ihtarnameler, tutanaklar ve Bölge Çalışma Müdürlüğü raporudur.

Toplanan delillere ve mahkemece kabul edilen savunmaya göre, davalı haklı fesih yönünden 4.5.6.7/4/ 2004 tarihlerindeki devamsızlığa dayanmaktadır. Oysaki davacının Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne verdiği şikâyet dilekçesinin 1.4.2004 tarihli olduğu, 29.3.2004 tarihinde feshin gerçekleştiğini ileri sürdüğü ve şikâyetinde anlatılan olayların dava dilekçesi ile uyumlu bulunduğu anlaşılmaktadır. Devamsızlık ve feshe ilişkin tutanakların fesihten sonraki günlerde tutulduğu açıktır. Anılan tutanak ve bunlara dayalı savunmaya değer verilmez. Bu nedenlerle, davacının kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü gerekirken reddi hatalıdır

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.05.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık