'Çocuklarımızı politik tercihler öldürüyor'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko Adana Aladağ’da yaşanan facianın ‘teknik’ bir sorun olarak tarif edilmesine itiraz ederek “‘Teknik’ gibi görülen bu nedenlerinin arkasında, yıllardır eleştirdiğimiz ‘politik’ tercihler yatmaktadır. Yeni trajedilerin önlenebilmesi bu politik tercihlerin değiştirilmesi ile mümkündür” dedi.

'Çocuklarımızı politik tercihler öldürüyor'
  • 02 Aralık 2016, Cuma 11:00

DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yaptığı yazılı açıklamada, Aladağ'da 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin de yaralandığı yangının benzerlerinin daha önceleri de yaşandığına dikkat çekti. Görünenin yangının “teknik” bir hatadan kaynaklandığı gibi açıklamalar yapıldığına işaret eden Beko, “Bu nedenle hem atılması gereken adımlar hem de hesap vermesi gereken sorumlular bilinçli bir biçimde sınırlandırılmaktadır” dedi.
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe göre de bir “ihmal” olduğunun anlaşıldığına vurgu yapan Beko, yangın çıkış kapılarının da dışarıdan açılamaz içeriden açılır olması gerektiğini hatırlattı ve şöyle dedi:

“Ancak bu büyük trajedinin ‘teknik’ gibi görülen bu nedenlerinin arkasında, yıllardır eleştirdiğimiz ‘politik’ tercihler yatmaktadır. Yeni trajedilerin önlenebilmesi bu politik tercihlerin değiştirilmesi ile mümkündür."

Beko yeni Toros yaşanmaması için önerilerini şöyle sıraladı:

1. 6331 sayılı yasa ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği denetimlerinin piyasaya devredilmesi yıllardır eleştirdiğimiz politik bir tercihtir. Bu iktidarın dayattığı, Soma dan Ermenek'e Torunlar dan o bölge göreceksiniz 'a ağır sonuçlara rağmen ısrar" ettiği politik tercihidir. Çözüm sağlık, güvenlik ve çevreyle ilgili özerk-demokratik bir kurumsal yapının sendikalar, meslek oda ve birlikleri ve üniversiteler ile oluşturulmasıdır.
2. Neoliberal politikalarla sosyal devletin çökertilmesi, eğitimin bir ‘maliyet’ olarak görülmesi, köy okullarının kapatılması, taşımalı eğitime geçilmesi, ilköğretim çağındaki çocukların yurtlara mahkum edilmesi, yeterli kamusal en parasız yurt açılmaması, çocukların tarikat-son cemaat ağlarına mecbur bırakılmaları politik bir tercihtir. Çözüm, kamusal-en parasız ve laik eğitim politikalarıdır.
3. Aladağ'daki trajedinin ardından ülkemizde birçok yurtta yangın merdivenlerinin kilitli olduğu ortaya çıkmıştır. Bir çocuğun dışarı çıkmasını, ölmesinden daha büyük bir tehlike olarak gören anlayış ısrarla kız çocuklarının evlendirilmesini, yani çocuk istismarını Meclis'te yasallaştırmaya çalışan bir anlayıştır. Çocuk istismarı, yurtlardaki olumsuz koşullar ve çocuk işçiliği ile ilgili çalışmalar yapan Gündem Çocuk Derneği'ni KHK ile kapatmak, buna karşın son cemaat-tarikat kurumlarının denetimsiz ve kamu çıkış ile büyümesini sağlamak politik bir tercihtir.
4. Bu büyük trajedinin ardından iktidarın aklına gelen ilk şeyin ‘yayın yasağı’ getirmek olması politik bir tercihtir.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık