'Çin'in çelik ihracatı bir çok tesisi devre dışı bıraktı'

KARABÜK Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, "Çin'in hızla artan çelik ihracatı, dünyanın birçok ülkesindeki sanayi kuruluşlarının kapasite kullanımında, üretim ve marjlarında düşüşe yol açmış ve hatta birçok tesis devre dışı kalmıştır" dedi.

'Çin'in çelik ihracatı bir çok tesisi devre dışı bıraktı'
  • 15 Nisan 2016, Cuma 23:20

Kardemir A.Ş., fabrika bünyesindeki Kültür ve Eğitim Merkezi'nde 2015 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü olağan genel kurul toplantısını yaptı. Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, Kardemir’in Türkiye ve bölge ülkeleri arasında tek ray üreticisi konumuna geldiğini, hızlı tren rayları, mantarı sertleştirilmiş raylar, demiryolu makası ve hiçbir yerde üretilmeyen ağır profiller gibi Türkiye’de üretimi olmayan ürünleri üretmeye başladığını söyledi.

DEMİRYOLU TEKERİ ÜRETİLECEK

Bu ayın sonunda, 700 bin ton/yıl kapasiteli Çubuk ve Kangal Haddehanesini de devreye alarak Türkiye'nin ithalat-ihracat dengesine katkı sağlayacaklarını belirten Güleç şöyle dedi:

"Montaj işlemleri devam eden bu haddehane sektördeki diğer tesislerle kıyaslandığında katma değerli ürünleri üretebilecek Türkiye'nin tek tesisi olacaktır. Devam eden diğer önemli projelerden birisi de Türkiye'de üretilemeyen demiryolu tekeri yatırımıdır. 2014 yılı verilerine göre 20 bin adet teker ithal edilmiş olup, bu ihtiyaç 2023 iş planına göre 50 bin adet seviyesine çıkacaktır. Kardemir'in 200 bin adet/yıl kapasiteli bu tesisi ile yılda 50 bin adet teker Türkiye’nin ithalatını sıfırlanmış olacak ve 150 bin adet/yıl ihracat potansiyeli oluşacaktır. Hedefimiz; Çubuk ve Kangal Haddehanesi, Demiryolu Tekeri Üretim Tesisi, Ray Sertleştirme gibi, gücümüze güç katacak olan yatırımları da hızla tamamlayarak Kardemir'in rekabet gücünü artırmaktır."

'ÇİN DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ'

2015 yılının, kademeli olarak büyüme kaydeden Çin ekonomisindeki soğumanın sanayi üretiminde arz fazlasını oluşturduğu ve dünya genelindeki dengeleri değiştirmeye başladığı bir yıl olduğunu belirten Güleç, şöyle konuştu:

"Çin'deki bu durum en fazla dünya çelik endüstrisini ve dolayısı ile ülkemizi de etkilemiştir. Dünyadaki 1.6 milyar tonluk çeliğin yarısının Çin'de üretildiği, 2015 yılında Çin'de ihtiyaç fazlası 441 milyon ton çeliğin bulunduğu; bu durumun fiyatları baskı altına alarak tarihi ölçüde düşüşlere neden olduğu küresel ölçekte bir gerçektir. Talebin üzerinde üretim gerçekleştiren Çin çelik endüstrisinde, tesislerin yoğun bir şekilde ihracat pazarlarına odaklanmaları ve geride bıraktığımız 2015 yılında Çin'in çelik ihracatının Japonya dışındaki ülkelerin üretiminden daha fazla olan 100 milyon ton barajını da geride bırakarak tarihi bir rekora imza atması, geçtiğimiz yılın en önemli konusu olmuştur. Hal böyleyken 2017 yılında Çin'in çelik ihracatının 150 milyon ton olacağı değerlendirmeleri yapılmaktadır. Bu durumun en azından 2016 yılı ilk çeyrek sonuçlarını da etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Çin'in hızla artan çelik ihracatı, dünyanın birçok ülkesindeki sanayi kuruluşlarının kapasite kullanımında, üretim ve marjlarında düşüşe yol açmış ve hatta birçok tesis devre dışı kalmıştır."

'TÜRKİYE İTHALATÇI KONUMA GERİLEDİ'

Türkiye'nin sektörde yıllar sonra ithalatçı konuma gerilediğini ifade eden Güleç, "Türkiye dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda ve yıllık 50 milyon ton ham çelik üretim kapasitesine sahipken, çelik üretimimizin artan tüketime rağmen gerilediği, kapasite kullanım oranlarının yüzde 63'lere kadar düşmüş olduğu ve ülkemizin yıllar sonra ilk kez ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldiği ise başka bir gerçektir. Her şeye rağmen çelik tüketiminde büyüme devam etmekte. 2015 yılında çelik tüketiminde yüzde 12,8 artış görülmektedir. Seçim öncesinde belirsizliğin hakim olduğu bazı projelerin, yeni hükümetle birlikte devam etmesi sayesinde büyümenin daha da hızlanmasını, tüketimdeki bu artışın üretime de yansımasını bekliyor ve bu açıdan 2016 yılına daha olumlu bakıyoruz" dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık