Taşeron İşçinin Kadroya Geçmesi İçin TBMM'ye Verilen Kanun Komisyona Geldi!

Taşeron İşçinin Kadroya Geçmesi İçin TBMM'ye Verilen Kanun Komisyona Geldi! İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi YÖNTER; “Kamu kurumlarında hizmet alımı sözleşmesi ile istihdam edilen beş yılını doldurmuş çalışanların eğitim durumları ve…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

5010 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri ihtiyaç duydukları temizlikten güvenliğe, iş makinası operatörlüğünden mühendise, büro işlerinden ameliyathanelere varıncaya kadar süreklilik arz eden ihtiyaçlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ya da tabi oldukları diğer ihale mevzuatı kapsamında ihale suretiyle taşeron (alt işveren) şirketlerden satın almaktadırlar. Taşeron şirketler, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladıkları sözleşmeler ile yüklendikleri birçok hizmetleri yerine getirebilmek için memur ve işçi çalıştırmaktadırlar.

Taşeron şirketler tarafından çalıştırılanlara, söz konusu hizmetler için kamu güvencesine sahip memur ve işçilere ödenen ücretin altında, genellikle yürürlükte bulunan asgari ücret üzerinden ödeme yapılmaktadır. Bu uygulama taşeron şirket tarafından çalıştırılan memur ve işçiyi mağdur ettiği gibi iş yerlerindeki çalışma huzurun da olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, sendikal haklara sahip olmayan bu çalışanların iş akitleri yükleniciler tarafından feshedilebilmekte, iş akitlerinin sona ermesinden doğan kıdem tazminatı ve benzeri hakları ödenmeyebilmektedir. Ödenmeyen kıdem tazminatları, ihale makamı idarelerin mahkemelerce asıl işveren olarak kabul edilmesiyle verilen kararlar neticesinde, kamu idareleri tarafından ödenmektedir.

Hazırlanan kanun teklifimizle, kamuda süreklilik arz eden hizmetlerde taşeron işçisi olarak adlandırılan ve taşeron şirketler tarafından belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalıştırılanların verdikleri hizmetlerin gerçek karşılığı üzerinden ücretlendirilmesi, İş Kanunundan doğan haklarının korunması ve niteliklerine uygun sürekli işçi ya da memur kadrolarına atamalarının yapılarak iş güvencesine sahip olmaları amaçlanmaktadır.” Gerekçelerini sunmak suretiyle TBMM’ye sunmuş olduğu Kanun Teklifi görüşülmesi amacıyla 7 Mart 2016 günü Meclis Komisyonuna gelmiştir.