Sendikaların işkolu engeli kalkıyor

İşkolu barajı muafiyeti geçen eylül ayında sona erdi. Yeni bir düzenleme yapılmazsa bazı sendikaların toplusözleşme yapma yetkisi düşecek. Ancak baraj muafiyetini bir yıl uzatan düzenleme Meclis’e sunuldu. Sendikalar ise yüzde…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Bazı sendikaların toplusözleşme imzalamak için gerekli olan yüzde 1’lik işkolu barajından muaf tutulmasını sağlayan geçici düzenlemenin süresi 7 Eylül 2018 tarihinde doldu. Binlerce işçi de toplusözleşme hakkından mahrum kaldı. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan torba yasa tasarısındaki bir maddeyle bu geçici sürenin bir yıl daha uzatılması öngörüldü.

BİRLEŞİNCE SORUN BÜYÜDÜ

7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile bazı işkolları birleştirilmiş, toplu iş sözleşmesi yapabilmek için gerekli olan işkolu barajı da yüzde 10’dan yüzde 1’e indirilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin esas alınmasıyla birlikte işkollarında çalışan toplam işçi sayısının 5 milyon 434 binden 10 milyon 884 bine yükseldiği; 3 milyon 205 bin sendikalı işçi sayısının ise 1 milyonun altına düştüğü ortaya çıkmıştı. İşkollarının birleşmesiyle birlikte bazı işkollarında çalışan işçi sayısının çok artmış olması, birçok sendikanın baraj altında kalmasına ve toplusözleşme yetkisinin ortadan kalkmasına neden olmuştu. Aydınlık